Νέα παρέμβαση για όσους έμειναν εκτός από το «Εξοικονομώ κατ’ οίκον ΙΙ»

Νέα παρέμβαση για το πρόγραμμα «Εξοικονομώ κατ' Οίκον ΙΙ» πραγματοποίησε το Τμήμα Δυτικής Μακεδονίας του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΤΕΕ/ΤΔΜ), μετά τα προβλήματα που προέκυψαν στην υποβολή αιτήσεων για ένταξη στον β' κύκλο του προγράμματος μέσω του πληροφοριακού συστήματος.

Σε επιστολή προς τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστή Χατζηδάκη, το Τμήμα επισημαίνει ότι είναι «αναγκαίο να υπαχθούν όλοι όσοι αποδεδειγμένα προετοιμάστηκαν και μπήκαν και σε έξοδα με τη μοναδική απόδειξη που αποτελεί η έκδοση του Πιστοποιητικού Ενεργειακής Απόδοσης (Π.Ε.Α.), στοιχείο αναγκαίο και άμεσα μετρήσιμο από την σελίδα του buildingcert, με ημερομηνία και ώρα. Δίχως την επαναλειτουργία της πλατφόρμας».

Όπως εξηγεί το ΤΕΕ/ΤΔΜ, με αυτόν τον τρόπο θα γίνουν δεκτοί όλοι, είτε δεν πρόλαβαν καθόλου να «πληκτρολογήσουν» τα στοιχεία τους, είτε κόλλησαν οι αιτήσεις τους για διάφορους λόγους με υπαιτιότητα κυρίως του συστήματος. «Προφανώς το σύστημα πρέπει να ΔΙΟΡΘΩΘΕΙ  σε αρκετά σημεία ιδιαίτερα σε όσα δεν προβλέπονται στον οδηγό του προγράμματος.  Η  συνέχιση, επαναλειτουργία της πλατφόρμας υπαγωγής  με  τις ατέλειες, τις στρεβλώσεις  και τις αδικίες που έχουν επισημανθεί  από όλους μέχρι σήμερα, κρίνεται λανθασμένη και πρέπει να τροποποιηθεί ριζικά», συμπληρώνει.

Και τονίζει: «Σε κάθε περίπτωση η αποδοχή όλων των παραπάνω, θα δημιουργήσει ένα αξιόπιστο, αξιοκρατικό και πραγματικό κατάλογο εγκεκριμένων επιλαχόντων, όπως προτείναμε και με προηγούμενη παρέμβαση μας ώστε η όλη διαδικασία να βοηθήσει ουσιστικά την προετοιμασία των πολιτών της χώρας να συμμετάσχουν στην εξοικονόμηση ενέργειας σε κτίρια που είναι και βασική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Αναλυτικά η επιστολή του Τμήματος:

«Κύριε Υπουργέ,

Γνωρίζοντας αφενός την ανησυχία σας για την απρόσκοπτη και χωρίς αδικίες υλοποίηση του προγράμματος Εξοικονομώ κατ’ οίκον ΙΙ και αφετέρου την ανάγκη υποστήριξης της ενεργειακής αναβάθμισης του κτιριακού αποθέματος της χώρας, θα επιθυμούσαμε να σας επισημάνουμε ότι πέραν της ανεύρεσης πρόσθετων πόρων, για να αρθούν οι αδικίες που προέκυψαν κατά την πρώτη και τη δεύτερη φάση του προγράμματος με έναν απλό και αξιοκρατικό τρόπο είναι αναγκαίο να υπαχθούν όλοι όσοι αποδεδειγμένα προετοιμάστηκαν και μπήκαν και σε έξοδα με τη μοναδική απόδειξη που αποτελεί η έκδοση του Πιστοποιητικού Ενεργειακής Απόδοσης (Π.Ε.Α.), στοιχείο αναγκαίο και άμεσα μετρήσιμο από την σελίδα του buildingcert, με ημερομηνία και ώρα. Δίχως την επαναλειτουργία της πλατφόρμας.

Με αυτόν τον τρόπο θα γίνουν δεκτοί όλοι, είτε δεν πρόλαβαν καθόλου να «πληκτρολογήσουν» τα στοιχεία τους, είτε κόλλησαν οι αιτήσεις τους για διάφορους λόγους με υπαιτιότητα κυρίως του συστήματος. Προφανώς το σύστημα πρέπει να ΔΙΟΡΘΩΘΕΙ  σε αρκετά σημεία ιδιαίτερα σε όσα δεν προβλέπονται στον οδηγό του προγράμματος.  Η  συνέχιση, επαναλειτουργία της πλατφόρμας υπαγωγής  με  τις ατέλειες, τις στρεβλώσεις  και τις αδικίες που έχουν επισημανθεί  από όλους μέχρι σήμερα, κρίνεται λανθασμένη και πρέπει να τροποποιηθεί ριζικά.

Σε κάθε περίπτωση η αποδοχή όλων των παραπάνω, θα δημιουργήσει ένα αξιόπιστο, αξιοκρατικό και πραγματικό κατάλογο εγκεκριμένων επιλαχόντων, όπως προτείναμε και με προηγούμενη παρέμβαση μας ώστε η όλη διαδικασία να βοηθήσει ουσιστικά την προετοιμασία των πολιτών της χώρας να συμμετάσχουν στην εξοικονόμηση ενέργειας σε κτίρια που είναι και βασική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Παράλληλα, οι μηχανικοί με τη μελέτη που τους αναλογεί στην κάθε εξειδικευμένη περίπτωση, μπορούν απρόσκοπτα να υποστηρίξουν ως οι αρμόδιοι επαγγελματίες αυτή την προσπάθεια και να νιώθουν τόσο οι ίδιοι όσο και οι πολίτες ικανοποιημένοι, ακολουθώντας κανόνες οι οποίοι δεν επιδέχονται αμφισβητήσεως. Δε βοηθά κανέναν ο αγώνας δρόμου μιας ολιγόλεπτης ευτελιστικής διαδικασίας γρήγορης πληκτρολόγησης, όπως έγινε με το πρόσφατο πρόγραμμα «Εξοικονομώ ΙΙ» για το οποίο ήδη έχει γίνει πληθώρα παρεμβάσεων.

Κύριε Υπουργέ,
Η παραπάνω διαδικασία, λόγω της μελετητικής ωριμότητας που υπάρχει στον κλάδο της οικοδομής, θα συμβάλει αποφασιστικά και στην πρόσφατη προσπάθεια σας για ελαφρύνσεις και κίνητρα στον κλάδο της οικοδομής επιπρόσθετα του προγράμματος Εξοικονομώ κατ’ οίκον».

 

 

 

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση