Νέα «πράσινα» έργα 134 εκατ. ευρώ στο ΕΣΠΑ της ΠΚΜ μέχρι το τέλος του έτους

Νέα έργα και δράσεις συνολικού προϋπολογισμού 185 εκ. ευρώ εξειδικεύει και εντάσσει στο ΕΣΠΑ η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας τις επόμενες μέρες μέχρι το τέλος του 2017, όπως ανακοίνωσε σήμερα στην τρίτη συνεδρίαση της Επιτροπής Παρακολούθησης του ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, ο περιφερειάρχης, Απόστολος Τζιτζικώστας.

Ένα πολύ μεγάλο ποσοστό, σχεδόν 135 εκατ. ευρώ, αφορούν πράσινες παρεμβάσεις, όπως η ενεργειακή αναβάθμιση δημοσίων κτηρίων, η βιώσιμη ανάπτυξη, το πόσιμο νερό και οι αντιπλημμυρικές παρεμβάσεις.

Αναλυτικά οι δράσεις που θα εξειδικευτούν είναι:

-22 εκ. ευρώ για ενεργειακή αναβάθμιση δημοσίων κτηρίων.
-42 εκ. ευρώ για τα προγράμματα Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης των σχεδίων που έχουν εγκριθεί και υλοποιούνται.
-30 εκ. ευρώ για αντιπλημμυρικές παρεμβάσεις.
-40 εκ. ευρώ για υποδομές βελτίωσης ποιότητας και διασφάλισης ποσότητας πόσιμου νερού.
-6 εκ. ευρώ για εξοπλισμό και αναβάθμιση υφιστάμενων δομών και υποδομών υγείας.
-1,5 εκ. ευρώ για προμήθεια εξοπλισμού για την Ελληνική Αστυνομία.
-20 εκ. ευρώ για νέα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

«Οι προσκλήσεις για τις δράσεις αυτές δρομολογούνται για το αμέσως επόμενο διάστημα και θέλουμε όλοι οι δυνητικοί δικαιούχοι να προετοιμαστούν και να υποβάλουν προτάσεις με τις οποίες θα αντιμετωπίζουμε προβλήματα στην περιοχή εφαρμογής του Προγράμματός μας», τόνισε στην εισήγησή του ο κ. Τζιτζικώστας.

Ο περιφερειάρχης όμως έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για την πορεία υλοποίησης του ΕΣΠΑ, εστιάζοντας την κριτική του στην κυβέρνηση, διότι έχει καταγράψει μεγάλες καθυστερήσεις σε υποχρεώσεις της, σε τέσσερα ζητήματα, που ζήτησε να λυθούν άμεσα:

1.Επιλογή Ενδιάμεσου Φορέα για τη χορήγηση κρατικών ενισχύσεων στα Περιφερειακά Προγράμματα: Αν και στο τελευταίο δίμηνο του 2017 παραμένει ακόμα ασαφής ο τρόπος με τον οποίο οι Διαχειριστικές Αρχές των Περιφερειών, θα προχωρήσουν στην έκδοση πρόσκλησης για την επιλογή Ενδιάμεσου Φορέα. Σημαντικά προβλήματα παρουσιάζει και το Πληροφοριακό Σύστημα Κρατικών Ενισχύσεων. Πρέπει μέχρι το τέλος της χρονιάς να έχει επιλυθεί το θέμα, γιατί πρέπει άμεσα, στις αρχές του 2018, να ξεκινήσουν οι δράσεις ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας.

2.Ενεργοποίηση των δράσεων του τομέα της Υγείας: Το Υπουργείο Υγείας σχεδιάζει τη χρηματοδότηση δράσεων Πρωτοβάθμιας Υγείας, Ψυχικής Υγείας και Αντιμετώπισης των Εξαρτήσεων από τους πόρους αυτούς και έχει αποστείλει τα σχετικά έγγραφα εξειδίκευσης. Όμως, υπάρχουν τρεις προϋποθέσεις που πρέπει να εκπληρωθούν για την ενεργοποίηση αυτών των δράσεων:
-Διαβούλευση των αρμοδίων Εθνικών Αρχών με τις Περιφέρειες της Χώρας για τον προσδιορισμό του οδικού χάρτη του συνόλου των δράσεων υγείας ανά Περιφέρεια.
-Επιβεβαίωση της σύμφωνης γνώμης της Ευρώπης για το σύνολο των δράσεων του τομέα Υγείας κι όχι μόνο για τις δράσεις πρωτοβάθμιας υγείας, ώστε να μην αναδειχθούν στο μέλλον προβλήματα μη επιλεξιμότητας δαπανών.
-Χρειάζεται ένα σαφές και δεσμευτικό χρονοδιάγραμμα για την υλοποίηση των δράσεων, καθώς η υλοποίησή τους απαιτεί χώρους και εξοπλισμό, που σήμερα δεν υπάρχει και πρέπει να εξασφαλιστεί από το Υπουργείο Υγείας πριν την έναρξη υλοποίησης των δράσεων.

3.Ενεργειακή αναβάθμιση δημοσίων κτιρίων στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας: Η Περιφέρεια εξειδίκευσε τη δράση το Σεπτέμβριο του 2016, αλλά μέχρι τον Ιούλιο του 2017, που εγκρίθηκε ο νέος Κανονισμός Ενεργειακής Απόδοσης Κτιρίων, δεν μπορούσαν να εκδοθούν προσκλήσεις. Αναμένεται ένα ενιαίο σχέδιο πρόσκλησης, που θα επεξεργαστεί η Κυβέρνηση.

4.Έργα φυσικού αερίου στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας: Υπάρχει καθυστέρηση που οφείλεται -ανάμεσα σε άλλα- στην εφαρμογή των διατάξεων του Νόμου 4412/2016, για την ανάθεση και εκτέλεση των έργων. Οι διαδικασίες πρέπει να επιταχυνθούν προκειμένου να ξεκινήσουν άμεσα τα έργα φυσικού αερίου. Ως Περιφέρεια έχουμε δεσμεύσει 35 εκ. ευρώ και έχουμε από τις αρχές του 2017 ανοιχτή την πρόσκληση. Να ολοκληρωθούν άμεσα τα γραφειοκρατικά ζητήματα, ώστε να ενταχθούν τα έργα και να αρχίσει η υλοποίησή τους μέσα στο 2018.

Ο κ. Τζιτζικώστας ανακοίνωσε μάλιστα ότι ήδη το Υπουργείο Πολιτισμού έστειλε το διορθωμένο τεχνικό δελτίο, προκειμένου να ενταχθεί στο ΕΣΠΑ και να αρχίσει η μεγάλη παρέμβαση της Περιφέρειας στην Αμφίπολη, ύψους 1,5 εκ. ευρώ.

Επίσης, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Ανάπτυξης τόνισε ότι επιβεβαιώνεται βάσει των επίσημων στοιχείων, πως η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας είναι στην κορυφή της απορρόφησης και υλοποίησης του ΕΣΠΑ στην Ευρώπη.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση