Νέα πρότυπα για τη σύγχρονη γεωργία με το ερευνητικό έργο ATLAS

Η σύγχρονη γεωργία εξαρτάται ολοένα και περισσότερο από ποικίλης μορφής και όγκου δεδομένα. Παρόλο που πάρα πολλές τεχνικές λύσεις είναι ήδη διαθέσιμες, η έλλειψη διαλειτουργικότητας μεταξύ τους απαιτεί προσεκτική επιλογή του γεωργικού μηχανολογικού εξοπλισμού, των αισθητήρων και των συστημάτων επεξεργασίας δεδομένων και προσαρμογή στις ιδιαίτερες ανάγκες κάθε αγρότη.

Το ερευνητικό έργο ATLAS, που χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Horizon 2020, φιλοδοξεί να ξεπεράσει αυτούς τους περιορισμούς και ο κύριος στόχος του είναι η ανάπτυξη μιας ανοικτής πλατφόρμας ψηφιακών υπηρεσιών για γεωργικές εφαρμογές και η δημιουργία ενός βιώσιμου οικοσυστήματος καινοτομικής γεωργίας που συλλέγει και αναλύει μεγάλο όγκο δεδομένων.

Η πλατφόρμα ATLAS θα επιτρέψει τον ευέλικτο συνδυασμό γεωργικών μηχανημάτων και εξοπλισμού, συστημάτων αισθητήρων και εργαλείων ανάλυσης δεδομένων, για να ξεπεραστεί το πρόβλημα της έλλειψης διαλειτουργικότητας και να δοθεί η δυνατότητα στους αγρότες να αυξήσουν την παραγωγικότητα τους χρησιμοποιώντας την πλέον σύγχρονη ψηφιακή τεχνολογία.

Μέσω της χρήσης της πλατφόρμας, τα οφέλη θα καταδειχθούν μέσα από μια πληθώρα πιλοτικών εφαρμογών. Στα επονομαζόμενα "Κέντρα Καινοτομίας", θα δημιουργηθεί ένα δίκτυο τελικών χρηστών, παρόχων υπηρεσιών, ερευνητών και υπεύθυνων σχεδιασμού πολιτικών για την αξιοποίηση των πλεονεκτημάτων της ψηφιακής γεωργίας.
Επιπλέον, μέσω της χρηματοδότησης με κεφάλαια εκκίνησης (seed funding), καινοτόμες εταιρείες θα ενθαρρυνθούν να παρέχουν τις υπηρεσίες τους μέσω της πλατφόρμας ATLAS.

Η πλατφόρμα ATLAS θα έχει μια ευέλικτη αρχιτεκτονική που θα ενσωματώνει μια ποικιλία διαφορετικών αισθητήρων, μηχανών και υπηρεσιών.

Η εναρκτήρια συνάντηση του έργου ATLAS πραγματοποιήθηκε στο Ινστιτούτο Fraunhofer IAIS στη Βόνη της Γερμανίας στις 16 και 17 Οκτωβρίου 2019. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, τονίσθηκαν οι προοπτικές για τους τελικούς χρήστες, τόσο τους αγρότες, όσο και τη βιομηχανία κατασκευής μηχανημάτων. Επιπλέον, συζητήθηκε το πλήρες σχέδιο εργασιών και οι άμεσες επικείμενες δραστηριότητες, καθώς και η δομή διαχείρισης και οι μηχανισμοί λήψης αποφάσεων της ερευνητικής κοινοπραξίας.

Το έργο ATLAS θα διαρκέσει 36 μήνες έως τον Σεπτέμβριο του 2022 και περιλαμβάνει 30 εταίρους από τη Γερμανία, την Ελβετία, την Ελλάδα, την Ιταλία, τη Ρουμανία, την Ισπανία και τη Λετονία.

Εταιρικό σχήμα έργου ATLAS: FRAUNHOFER GESELLSCHAFT ZUR FOERDERUNG DER ANGEWANDTEN FORSCHUNG E.V., AGRICIRCLE AG, ETHNIKO KENTRO EREVNAS KAI TECHNOLOGIKIS ANAPTYXIS, AGRO APPS I.K.E., UNIVERSITA DEL SALENTO, CONSIGLIO NAZIONALE DELLE RICERCHE, AGRICULTURAL INDUSTRY ELECTRONICS FOUNDATION AEF, NATIONAL OBSERVATORY OF ATHENS, FORSCHUNGSZENTRUM JULICH GMBH, ELLINIKOS GEORGIKOS ORGANISMOS DIMITRA, TECHNISCHE HOCHSCHULE KOLN, STATIUNEA DE CERCETARE DEZVOLTARE PENTRU VITICULTURA SI, VINIFICATIE MURFATLAR, Deutsche Landwirtschafts-Gesellschaft e.V., ROBOT MAKERS GMBH, METEOMATICS AG, LIBELIUM COMUNICACIONES DISTRIBUIDAS SOCIEDAD LIMITADA, SEELMEYER & WOLTERING KG, LATVIJAS AUGLKOPJU ASOCIACIJA, ETAM SA, KUNNE STEPHAN, LIEDER FALK, MUNCHHOFF FRIEDRICH-CHRISTIAN, LATVIJAS BIOLOGISKAS LAUKSAIMNIECIBAS ASOCIACIJA, FODJAN GMBH, FROHLICH PETER, OIKONOMOU STAMATIS, AGROTIKOS SYNETAIRISMOS PROIONTON AGIAS O KISSAVOS, ANWENDUNGSZENTRUM GMBH OBERPFAFFENHOFEN, DARZKOPIBAS INSTITUTS, KTIMA GEROVASSILIOU OINOPOIIA ANONYMI ETARIA.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση