Φθηνότερη η «νομιμοποίηση» αυθαιρέτων

Αλλαγές στο πεδίο της δήλωσης και νομιμοποίησης αυθαιρέτων, αλλά και στις μισθώσεις και αποδοχές κληρονομιάς, όπου για πρώτη φορά θα υπάρχει υποχρέωση έγγραφης πιστοποίησης από μηχανικό, ότι το κτήριο δεν διαθέτει παρανομίες, φέρνει νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος που θα ανακοινωθεί τους επόμενους μήνες.

Το νομοσχέδιο θα δίνει νέες ευκαιρίες «τακτοποίησης» των πολεοδομικών εκκρεμοτήτων και σε πολλές περιπτώσεις με μικρότερα πρόστιμα, τα οποία θα μπορούν να πληρώσουν οι ιδιοκτήτες των ακινήτων.

Στο πλαίσιο αυτό, το ύψος των προστίμων θα κλιμακώνεται με διαφορετικά κριτήρια και προκειμένου να γίνει πλήρης καταγραφή όλων των αυθαιρέτων, το πρόστιμο ίσως είναι αρχικά πολύ χαμηλό. Η πλήρης νομιμοποίηση ή μη του αυθαιρέτου, με την καταβολή του κυρίως προστίμου, θα συναρτάται με την ολοκλήρωση του πολεοδομικού σχεδιασμού, που όμως μπορεί να περάσουν ακόμη πολλά χρόνια μέχρι να περατωθεί.

Παράλληλα, κατά το νομοσχέδιο, πλέον η οικοδομική άδεια θα εκδίδεται απευθείας, με την κατάθεση του φακέλου στην πολεοδομία. Στη συνέχεια η εφαρμογή της μελέτης θα ελέγχεται από δύο ελεγκτές δόμησης, σε δύο στάδια και το ακίνητο δεν θα ηλεκτροδοτείται αν υπάρχουν παρανομίες.

Έτσι, θα αντιμετωπιστούν οι μεγάλοι χρόνοι αναμονής για έκδοση αδείας από τις πολεοδομίες.

Την ίδια στιγμή όμως οι ελεγκτές δόμησης, που είναι ιδιώτες και σήμερα δεν ελέγχονται καθόλου, θα χρειστεί να ελέγχονται, ενώ αξίζει να σημειωθεί πως οι ποινές σε περίπτωση διαπίστωσης παρανομίας από την πλευρά τους είναι σήμερα εξαιρετικά επιεικείς.

Τέλος, επαναφέρεται η θεσμοθετημένη «ταυτότητα κτηρίου», μια ρύθμιση που μεταφέρει στον πολίτη το κόστος της αναδημιουργίας ψηφιακών αρχείων στις πολεοδομίες.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση