Νέος αγροτικός συνεταιρισμός στην Ελασσόνα

Πρωτοβουλία για τη δημιουργία ενός νέου αγροτικού συνεταιρισμού έλαβαν αγρότες από την την ευρύτερη περιοχή της Ελασσόνας.

Η ονομασία του είναι αγροτικός συνεταιρισμός ομαδικών καλλιεργειών «Η Μελούνα Ολύμπου» και ένας μεγάλος πυρήνας του αποτελείται από μέλη του παλαιού συνεταιρισμού του «Ομαδικού Αμπελώνα», που έκλεισε το 2012 και αποτέλεσε ένα επιτυχημένο εγχείρημα.

Εδώ και αρκετό καιρό έχουν ξεκινήσει οι συζητήσεις για την ίδρυσή του, τον τρόπο που θα λειτουργεί, τη νομική του μορφή και τα προϊόντα που θα διαχειρίζεται στο πλαίσιο της δράσης του.

Ωστόσο το γεγονός της ίδρυσης του αναμένει την ψήφιση του σχεδίου νόμου του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης «Αγροτικοί συνεταιρισμοί, μορφές συλλογικής οργάνωσης του αγροτικού χώρου και άλλες διατάξεις», που κατατέθηκε πρόσφατα στη Βουλή.

Ο παλαιός συνεταιρισμός, που στο ενεργητικό του είχε 20 χρόνια δραστηριότητας, περιλάμβανε μόνο ιδιοκτήτες αμπελοκαλλιεργειών και άρχισε να ατονεί σταδιακά, καθώς ίσχυσε ευρωπαϊκό πρόγραμμα, το οποίο επιδοτούσε την αποψίλωση των αμπελιών, με αποτέλεσμα πολλοί να προτιμήσουν τις επιδοτήσεις και να ξεριζώσουν τα αμπέλια τους.

Στο νέο κάλεσμα για τη σύσταση ενός καινούργιου αγροτικού συνεταιρισμού ανταποκρίθηκαν εκατοντάδες ιδιοκτήτες γης από τις περιοχές της Τσαριτσάνης, Γαλανόβρυσης, Αετοράχης και άλλων χωριών της περιοχής της Ελασσόνας.

Οι αγρότες που «πρωταγωνιστούν» στην ίδρυση του συνεταιρισμού έχουν έρθει σε επαφή και με τον πρόεδρο του ΤΕΙ Θεσσαλίας κ. Παναγιώτη Γούλα, απ’ τον οποίο ζήτησαν τη συνεργασία του ιδρύματος για την εκπόνηση μελετών.

Ειδικότερα ζητήθηκαν εδαφολογικές μελέτες χωραφιών που εντάσσονται στον συνεταιρισμό, καθώς και μελέτες-προτάσεις για το είδος των καλλιεργειών, που θα μπορούσαν να ευδοκιμήσουν και να αποφέρουν πλούσια παραγωγή. Στις πρώτες σκέψεις των μελών του συνεταιρισμού είναι να ασχοληθούν με την καλλιέργεια βοτάνων, δημητριακών και οπωροφόρων. 

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση