Νέος κύκλος μετρήσεων για τη δυσοσμία στη δυτική Θεσσαλονίκη

Δύο ερωτήσεις για τη δυσοσμία στον Εύοσμο και την ατμοσφαιρική ρύπανση της Θεσσαλονίκης κατατέθηκαν στη σημερινή συνεδρίαση λογοδοσίας του περιφερειακού συμβουλίου Κεντρικής Μακεδονίας.

Ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης», Σωτήρης Αβραμόπουλος, έθεσε το θέμα της δυσοσμίας στη δυτική Θεσσαλονίκη και ειδικά στον Εύοσμο. Ρώτησε σε ποιες ενέργειες προβαίνει ή θα προβεί η Περιφέρεια για να ελεγχθεί η υλοποίηση των όσων μέτρων υποδείχθηκαν από την έρευνα και δεσμεύτηκαν τα ΕΛΠΕ να υλοποιήσουν προκειμένου να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά το πρόβλημα και να σταματήσει η δυσοσμία στον δήμο Κορδελιού – Ευόσμου, εάν είναι σε λειτουργία ο αυτόματος αναλυτής μεθανίου και αν υπάρχει ενημέρωση των πολιτών σε καθημερινή βάση από τον σταθμό μέτρησης αερίων ρύπων στο Κορδελιό.

Αντίστοιχη ερώτηση κατέθεσε και ο επικεφαλής της παράταξης «Αλλαγή», Γιάννης Μυλόπουλος, βάζοντας και το θέμα συνολικά της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στη Θεσσαλονίκη.

Ο αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης, Κώστας Γιουτίκας, αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας για την αντιμετώπιση της δυσοσμίας και τη βελτίωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, χωρίς μάλιστα να έχει αποφασιστικές αρμοδιότητες (ανήκουν στα αρμόδια υπουργεία).

Ο κ. Γιουτίκας αναφέρθηκε στη συνολική αναβάθμιση των μετρητικών σταθμών του Εθνικού Δικτύου Σταθμών Ατμοσφαιρικής Ρύπανσης στη Θεσσαλονίκη και στην προσθήκη έξι νέων μετρητικών σταθμών. Επίσης, αναφέρθηκε στη μελέτη που έκανε η Περιφέρεια για την αντιμετώπιση της δυσοσμίας και επισήμανε ότι τα τέσσερα από τα δέκα έργα που προέβλεπε η μελέτη ολοκληρώθηκαν, όμως ακόμα το πρόβλημα της δυσοσμίας παραμένει.

Ο κ. Γιουτίκας τόνισε ότι άρχισε νέος κύκλος μετρήσεων, σε συνεργασία με τον δήμο Κορδελιού – Ευόσμου και το ΑΠΘ, που ήδη κάνει δειγματοληψίες, ενώ το θέμα θα τεθεί και στον αρμόδιο υπουργό κ. Σκυλακάκη, ώστε να ληφθούν επιπλέον μέτρα και να ολοκληρωθούν τα έργα.

Όπως είπε χαρακτηριστικά ο αντιπεριφερειάρχης, «υποβάλαμε στο υπουργείο, προτάσεις για αυστηροποίηση των περιβαλλοντικών όρων που διέπουν τη λειτουργία των ΕΛΠΕ, που αρκετές έγιναν αποδεκτές. Ο περιφερειάρχης, Απόστολος Τζιτζικώστας, διαπιστώνοντας καθυστερήσεις στην εκτέλεση των εργασιών, ζήτησε δημόσια την επιτάχυνση τους και κάλεσε τα ΕΛΠΕ να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Υπάρχει η ενημέρωση ότι έχουν ολοκληρωθεί τέσσερα έργα. Πράγματι όμως το πρόβλημα της δυσοσμίας, δεν έχει αντιμετωπιστεί. Είμαστε στο πλευρό των κατοίκων και των δήμων της δυτικής Θεσσαλονίκης. Όπως είχαμε δεσμευτεί το 2022, σε κοινό σχέδιο δράσης με το δήμο Κορδελιού Εύοσμου, προχωρούμε σε νέο κύκλο μετρήσεων και πάλι σε συνεργασία με το ΑΠΘ. Είναι ήδη σε εξέλιξη, νέα προγραμματική σύμβαση με το ΑΠΘ, μέσω του Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης Κεντρικής Μακεδονίας. Ήδη έχουν ξεκινήσει οι δειγματοληψίες οι οποίες διενεργούνται όχι μόνο σε όλα τα σημεία που έγιναν οι αρχικές, όσο και σε νέα, ώστε να εξακριβωθεί η αποτελεσματικότητα ή μη των έργων από την πλευρά των ΕΛΠΕ. Επίσης έχω ζητήσει ήδη, συνάντηση με τον αρμόδιο υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θεόδωρο Σκυλακάκη. Ήταν μάλιστα από τις πρώτες μου ενέργειες, αμέσως την ανάληψη των νέων καθηκόντων μου στην Αντιπεριφέρεια Θεσσαλονίκης. Πρόθεση μου είναι να θέσω στον υπουργό μια σειρά από ζητήματα της άμεσης δικαιοδοσίας του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, που αφορούν στη Θεσσαλονίκη, μεταξύ των οποίων είναι και το συνεχιζόμενο πρόβλημα της δυσοσμίας στη δυτική πλευρά της πόλης».

Για την ατμοσφαιρική ρύπανση ο κ. Γιουτίκας αναφέρθηκε σε σειρά πρωτοβουλιών της Περιφέρειας και σε έργα ζωτικής σημασίας, μεταξύ των οποίων η κατά 80% μείωση της καύσης υπολειμμάτων ειδικά στα χωράφια, από το 2015 μέχρι σήμερα, τονίζοντας ότι «οι αρμοδιότητες της Περιφέρειας εξαντλούνται στο δίκτυο των Σταθμών Μέτρησης των Αέριων Ρύπων που βρίσκονται στη Θεσσαλονίκη, του Εθνικού Δικτύου Παρακολούθησης της Ατμοσφαιρικής Ρύπανσης. Εμείς όμως δεν επαναπαυθήκαμε στα στενά πλαίσια των αρμοδιοτήτων μας. Αναγνωρίζοντας τη σοβαρότητα του προβλήματος, η Περιφέρεια χρηματοδότησε και εκπόνησε το Επιχειρησιακό Σχέδιο αντιμετώπισης της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, που προτείνει μέτρα και πολιτικές για τη βελτίωση της ποιότητας της ατμόσφαιρας, αλλά και την αντιμετώπιση επεισοδίων στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης. Από το 2020, βρίσκεται στο καθ' ύλην αρμόδιο υπουργείο. Πέραν αυτού, η Περιφέρεια εισηγείται συνεχώς στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, προτάσεις για τη λήψη συγκεκριμένων μέτρων, με στόχο το δραστικό περιορισμό των υπερβάσεων των τιμών στα αιωρούμενα σωματίδια. Ωστόσο, όπως είναι σαφές, η υλοποίηση των προτεινόμενων μέτρων, προϋποθέτει και νομοθετικές ρυθμίσεις».

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση