Μετά την πρόσφατη βράβευσή της στα φετινά Natura 2000 Awards, η Περιβαλλοντική Οργάνωση ΚΑΛΛΙΣΤΩ τιμήθηκε με μια εξίσου σημαντική διεθνή διάκριση, λαμβάνοντας ένα από τα τρία πανευρωπαϊκά βραβεία Best of the Best LIFE projects 2018, στην κατηγορία ‘‘Nature & Biodiversity’’ (Φύση & Βιοποικιλότητα). Όπως και στα Natura 2000 Awards, η ΚΑΛΛΙΣΤΩ τιμήθηκε χάρις στην επιτυχία του έργου LIFE ARCTOS/KASTORIA*, που υλοποίησε μεταξύ 2010 και 2015, σε συνεργασία με την Περιφερειακή Ενότητα Καστοριάς και την Αναπτυξιακή Καστοριάς.
Στην τελική φάση του φετινού θεσμού «Best LIFE Projects», μετείχαν 28 έργα LIFE Nature & Biodiversity, πέντε από τα οποία ελληνικά, που διακρίθηκαν μεταξύ εκατοντάδων άλλων έργων απ’ όλη την Ευρώπη, για την ποιότητα και τη σημασία των αποτελεσμάτων τους. Στο έργο LIFE ARCTOS/KASTORIA απονεμήθηκε ένα από τα τρία βραβεία “Best of the Best LIFE Projects”, που παρέλαβαν ο Διευθυντής της ΚΑΛΛΙΣΤΩΣ Σπύρος Ψαρούδας και ο Αντιπεριφερειάρχης Καστοριάς κ. Σωτήρης Αδαμόπουλος.
Όπως αναφέρει η Καλλιστώ, «είναι ιδιαίτερη η χαρά και η αίσθηση ηθικής δικαίωσης των στελεχών της ΚΑΛΛΙΣΤΩΣ για τη βράβευση, καθώς το συγκεκριμένο έργο ξεπέρασε πολλά εμπόδια μέχρι να ολοκληρωθεί επιτυχώς. Δεν ήταν λίγες οι φορές, κατά τα πρώτα χρόνια της υλοποίησής του, που η ΚΑΛΛΙΣΤΩ και άλλοι συντελεστές του έργου LIFE, δέχθηκαν άδικες και συκοφαντικές επιθέσεις».
Η σκοπιμότητα του έργου αμφισβητήθηκε, αλλά, σύμφωνα με την περιβαλλοντική οργάνωση, απέδειξε όμως την αξία του στην πράξη, με τα σημαντικά αποτελέσματά του, στα οποία περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων τα εξής:
- Ενισχύθηκαν 23 κτηνοτρόφοι στην Καστοριά, στους οποίους χορηγήθηκαν δωρεάν καλά τσοπανόσκυλα, που μειώνουν σημαντικά τις ζημιές που μπορεί να προκληθούν από λύκο ή αρκούδα.
- Δωρίσθηκαν 32 ηλεκτροφόρες περιφράξεις σε ισάριθμες οικογένειες της περιοχής, ενώ ενεργοποιήθηκε ειδική Δράση του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης, με το οποίο μελισσοκόμοι και κτηνοτρόφοι έλαβαν οικονομική υποστήριξη για να αγοράσουν και να εγκαταστήσουν φορητές ηλεκτροφόρες περιφράξεις, προλαμβάνοντας ζημιές από αρκούδα στην περιουσία τους.
- Λειτούργησε Ομάδα Άμεσης Επέμβασης για την αρκούδα, που αντιμετώπισε επιτυχώς περισσότερα από 50 περιστατικά αλληλεπίδρασης ανθρώπου-αρκούδας. Η λειτουργία ανάλογων ομάδων και σε άλλες περιοχές, θεσμοθετήθηκε με Υπουργική Απόφαση.
- Εγκαταστάθηκαν στο τοπικό οδικό δίκτυο 22 πινακίδες και 5.600 ειδικά σχεδιασμένοι ανακλαστήρες, για την αποτροπή συγκρούσεων οχημάτων με ζώα, ενώ η τοποθέτηση ενισχυμένης περίφραξης ύψους 3 μ., κατά μήκος 35 χιλιομέτρων του Κάθετου Άξονα της Εγνατίας Οδού (στο τμήμα Σιάτιστα-Καστοριά), εκμηδένισε σχεδόν τα περιστατικά συγκρούσεων οχημάτων με αρκούδες στον αυτοκινητόδρομο ταχείας κυκλοφορίας.
Νέο έργο από τον Σεπτέμβριο
Επιπλέον, από τον Σεπτέμβριο του 2018, η ΚΑΛΛΙΣΤΩ ξεκινά νέο έργο στην Δυτική Μακεδονία («LIFE SAFE-CROSSING»), που επιδιώκει να συμπληρώσει και να επεκτείνει τα αποτελέσματα τoυ «LIFE ARCTOS/KASTORIA». Σε συνεργασία με την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, την Εγνατία Οδό ΑΕ, την COSMOTE και εταίρους από άλλες τρεις χώρες, θα επιχειρηθεί, με την αξιοποίηση τεχνολογικών καινοτομιών, περαιτέρω θωράκιση του τοπικού οδικού δικτύου και δραστική μείωση των τροχαίων ατυχημάτων στα οποία εμπλέκονται είδη της άγριας πανίδας, αποφεύγοντας, παράλληλα, τον κατακερματισμό των βιοτόπων τους.
«Η ΚΑΛΛΙΣΤΩ αφιερώνει το βραβείο στη μνήμη του συνιδρυτή της, Κωνσταντίνου Γώδη, που χάθηκε αδόκητα, κατά τη διάρκεια υλοποίησης του έργου LIFE ARCTOS/KASTORIA, τον Μάρτιο του 2012. Τον νοιώθουμε ακόμα μαζί μας!», καταλήγει η ανακοίνωση.