Νέο νομοσχέδιο για να σταματήσουν οι «ελληνοποιήσεις» στο γάλα και στο κρέας

του Δημήτρη Διαμαντίδη

Μία ακόμη φάση επαναπροσδιορισμού ετοιμάζεται να περάσει ένα μεγάλο και ευαίσθητο κομμάτι της εγχώριας αγοράς αγροδιατροφικών προϊόντων, αυτό του φρέσκου γάλακτος και των γαλακτοκομικών ειδών, καθώς η κυβέρνηση μέσα στις επόμενες εβδομάδες ετοιμάζεται να φέρει στην Βουλή ένα νέο νομοσχέδιο για την υποχρεωτική αναγραφή προέλευσης στο γάλα και το κρέας.

Ειδικότερα, στις 24 Απριλίου ολοκληρώθηκε η δημόσια διαβούλευση για το σχέδιο νόμου «Διακίνηση και εμπορία νωπών και ευαλλοίωτων αγροτικών προϊόντων και άλλες διατάξεις» του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Όπως αναφέρει η αιτιολογική του έκθεση, η υποχρεωτική επισήμανση της προέλευσης του γάλακτος, καθώς και του γάλακτος ως συστατικού στα γαλακτοκομικά προϊόντα περιλαμβάνει τα εξής:

α) Την χώρα άμελξης του γάλακτος
β) Την χώρα επεξεργασίας του και την
γ) χώρα συσκευασίας του.

Θα δοθεί μεταβατικός χρόνος 6 μηνών για την προσαρμογή και των συσκευασιών του γάλακτος, αλλά και των προθηκών των σημείων λιανικής για τα μη προσυσκευασμένα προϊόντα γάλακτος.

Με την νομοθέτηση αυτή:

α) ικανοποιείται το εκπεφρασμένο αίτημα των ελλήνων καταναλωτών για ενημέρωση σχετικά με την προέλευση του γάλακτος ως κύριου συστατικού των μεταποιημένων γαλακτοκομικών τροφίμων και την ανάγκη προστασίας τους μέσω της διαφάνειας και ασφαλέστερης ιχνηλασιμότητας
β) προασπίζονται τα συμφέροντα των Ελλήνων γαλακτοπαραγωγών-κτηνοτρόφων σε μια περίοδο κρίσιμη για την κτηνοτροφία σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης,
γ) εξασφαλίζεται η ποιότητα των ελληνικών γαλακτοκομικών και τυροκομικών προϊόντων, απέναντι σε πρακτικές αθέμιτου ανταγωνισμού
δ) παρέχεται τόσο στους καταναλωτές όσο και στους παραγωγούς ασφαλές έδαφος για την ανάπτυξη καταναλωτικών και παραγωγικών πρακτικών, οι οποίες μεσοπρόθεσμα θα διασφαλίσουν την καταναλωτική εμπιστοσύνη στα ελληνικά γαλακτοκομικά προϊόντα και θα δώσουν ώθηση στην ελληνική παραγωγή.

Επί της ουσίας, θα επιχειρηθεί για μία ακόμη φορά να μπει ένα «φρένο» στην παράνομη μέθοδο των «ελληνοποιήσεων» πρώτης ύλης, η οποία χρησιμοποιείται για την παραγωγή γαλακτοκομικών και τυροκομικών προϊόντων.

Καταληκτικά, το νομοσχέδιο θα προσπαθήσει να «βάλει πλάτη» μπας και μπορέσει να ανορθωθεί η φθίνουσα ανταγωνιστικότητα της ελληνικής αγελαδοτροφίας, η οποία έχει φτάσει να έχει διπλάσιο ή και τριπλάσιο κόστος παραγωγής, σε σχέση με γειτονικές χώρες μας.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Leave a reply