Νέο κρούσμα με νεκρά ψάρια στην Κάρλα - Τι έδειξαν οι αναλύσεις

Τα αποτελέσματα εργαστηριακών αναλύσεων, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν με ευθύνη των αρμόδιων υπηρεσιών της Αντιπεριφέρειας Μαγνησίας και αφορούν σε δείγματα υδάτων που ελήφθησαν στις 8 Ιανουαρίου, έπειτα από κρούσμα νεκρών ψαριών στη λίμνη Κάρλα, ανακοίνωσε ο Φορέας Διαχείρισης της λίμνης (ΦΔ Π.Ο.Κα.Μα.Κε.Βε.).

Από την αξιολόγησή τους προκύπτει ότι:

α) οι τιμές της αμμωνίας και του χημικά απαιτούμενου οξυγόνου ευρέθησαν υψηλές,

β) ο αριθμός κολοβακτηριδιομόρφων είναι ιδιαίτερα υψηλός στο σημείο δειγματοληψίας όπου παρατηρήθηκε το περιστατικό νεκρών ψαριών ενώ βαίνει μειούμενος με την απομάκρυνση από το σημείο.

Σύμφωνα με τον Φορέα Διαχείριση, τα αποτελέσματα αυτά υποδηλώνουν πρόσμειξη με οργανικό υλικό και ουσίες κοπρανώδους προέλευσης.

Ο εργαστηριακός έλεγχος συνεχίζεται και θα ακολουθήσει νέα ανακοίνωση με την ολοκλήρωσή του.

Αρνητικά τα ευρήματα στον μακροσκοπικό, μικροβιολογικό, ιολογικό, μοριακό έλεγχο

Σε πρωθύστερη ανακοίνωσή του, ο Φορέας Διαχείρισης της λίμνης, σχολιάζοντας σημερινά δημοσιεύματα που αναφέρονται στο περιστατικό νεκρών ψαριών, υπογράμμιζε ότι δεν έχει ζητηθεί άδεια δειγματοληψίας από τον ΦΔ – όπως προβλέπεται από τη σχετική νομοθεσία- και «δεν έχει γνωστοποιηθεί τίποτε σχετικό με το/τα σημεία λήψης δειγμάτων, σχετικό πρωτόκολλο, αριθμός δειγμάτων κ.λ.π».

Δεν έχει προηγηθεί ούτε άτυπη ενημέρωση προς τον ΦΔ, προστίθεται στην ενημέρωση. «Ως εκ τούτου δεν υπάρχει κανένα σχόλιο επί της αξιολόγησης των ευρημάτων», ανέφερε και σημείωνε ότι χθες Τρίτη παρελήφθη τμήμα των αποτελεσμάτων από τις εργαστηριακές αναλύσεις που διεκπεραίωσε το Τμήμα Παθολογίας Υδρόβιων οργανισμών, Δ/νση Κτηνιατρικού Ελέγχου Αθηνών, Υπ. Αγρ. Ανάπτυξης & Τροφίμων.

«Διαπιστώθηκαν αρνητικά ευρήματα ως προς τον μακροσκοπικό, μικροβιολογικό, ιολογικό, μοριακό έλεγχο», τόνιζε και συμπλήρωνε πως εκκρεμεί η ολοκλήρωση του παρασιτολογικού ελέγχου.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση