Νέο ρήγμα εντόπισε ο δορυφόρος στο παγοκρηπίδωμα Larsen C στην Ανταρκτική

Μόλις μια εβδομάδα, μετά την αποκόλληση του παγόβουνου Α 68 από την παγοκρηπίδωμα Larsen C στην Ανταρκτική, συνολικού βάρους πάνω από ένα τρισεκατομμύριο τόνους και έκτασης πάνω από 5.800 τετραγωνικά χιλιόμετρα η οποία σημειώθηκε από τις 10 Ιουλίου μέχρι και τις 12 Ιουλίου, νέες δορυφορικές εικόνες από την ESA στις 18 Ιουλίου αποκαλύπτουν ένα νέο ρήγμα μήκους 6 χλμ στο παγοκρηπίδωμα και έναν αστερισμό μικρότερων παγόβουνων.

Το νέο ρήγμα φαίνεται να εκτείνεται προς τα βόρεια και μπορεί αυτό να έχει ως αποτέλεσμα την περαιτέρω απώλεια της επιφάνειας του πάγου, υποστηρίζουν οι επιστήμονες που παρακολουθούν τις εξελίξεις στο παγοκρηπίδωμα Larsen C. Οι ερευνητές θα συνεχίσουν να παρακολουθούν το νέο ρήγμα, ωστόσο τονίζουν ότι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας. Μέχρι στιγμής, η άκρη του είναι προσκολλημένη σε μια περιοχή μαλακότερου πάγου και δεν είναι πιθανό να εξαπλωθεί για κάποιο χρονικό διάστημα.

Αναφορικά με το παγόβουνο Α68, το οποίο στην πραγματικότητα έχει την έκταση της πολιτείας του Ντελαγουέρ ή του ινδονησιακού νησιού Μπαλί, βρισκόταν στα πρόθυρα της αποκόλλησης από την παγοκρηπίδα επί αρκετούς μήνες. Κατά τη διάρκεια του χειμώνα στην Ανταρκτική οι επιστήμονες παρακολουθούσαν την εξέλιξη του ρήγματος στην παγοκρηπίδα, χρησιμοποιώντας δορυφόρους της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Διαστήματος.«Το παγόβουνο αυτό είναι το μεγαλύτερο που κατεγράφη και η εξέλιξή του από εδώ και πέρα είναι αβέβαιη» δήλωσε ο Αντριαν Λιούκμαν, καθηγητής του πανεπιστημίου Σουάνσι και επικεφαλής ερευνητής του προγράμματος «Μίδας», το οποίο παρακολουθεί τις. εξελίξεις στην παγοκρηπίδα.

 

larsen 2

Ο καθηγητής Λιούκμαν δεν θέλησε να δώσει πολλές πληροφορίες για το μέλλον του παγόβουνου, τονίζοντας ωστόσο ότι μπορεί να κατακερματιστεί και να παραμείνει στην περιοχή επί δεκαετίες ή ακόμα και κάποια κομμάτια του να μετακινηθούν προς πιο θερμά ύδατα. Αυτό που αποτελεί βεβαιότητα είναι ότι το παγόβουνο ενισχύει τους φόβους για τη ναυσιπλοΐα. Παρότι η περιοχή βρίσκεται μακριά από τους δρόμους της ναυσιπλοΐας, πολλά μεγάλα υπερωκεάνια επισκέπτονται τα νερά από τη Νότια Αμερική.

 

Πηγή: project MIDAS,DW

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση