Νέο ρεκόρ απόδοσης των φωτοβολταϊκών

Ένα νέο παγκόσμιο ρεκόρ αποδοτικότητας ηλιακών κυττάρων έθεσαν Αυστραλοί ερευνητές, μετατρέποντας το 34,5 % της ηλιακής ακτινοβολίας σε ηλεκτρική ενέργεια. Τα στοιχεία επιβεβαιώθηκαν και από το εργαστήριο Ανανεώσιμης Ενέργειας των ΗΠΑ. Σύμφωνα με πρόσφατη γερμανική μελέτη κάτι τέτοιο θα μπορούσε να γίνει πραγματικότητα το 2050, μόνο με τη χρήση συμπυκνωτών.

Η επίτευξη του ποσοστού απόδοσης που ξεπερνά το 35% συνέβη πολύ νωρίτερα από ό,τι αναμενόταν με το εντυπωσιακό επίτευγμα των Μαρκ Κίβερς και ο Μάρτιν Γκριν του Πανεπιστημίου της Νέας Νότιας Ουαλίας οι οποίοι δεν προσπάθησαν να κάνουν βελτιώσεις στους παραδοσιακούς επίπεδους ηλιακούς συλλέκτες, αλλά δημιούργησαν μια μονάδα τεσσάρων κόμβων επιφάνειας 27,7 τετραγωνικών εκατοστών, ενσωματωμένη σε ένα πρίσμα. Το πρίσμα διαχωρίζει το φως του ήλιου σε τέσσερις ακτίνες, ενισχύοντας τη διαθέσιμη ηλιακή ακτινοβολία και επιτρέποντας ένα ρυθμό απόδοσης ρεκόρ.

«Αυτό το ενθαρρυντικό αποτέλεσμα δείχνει ότι εξακολουθούν να υπάρχουν δυνατότητες προόδου στην έρευνα φωτοβολταϊκών, ώστε να καταστούν τα ηλιακά κύτταρα ακόμα πιο αποτελεσματικά. Η εξαγωγή περισσότερης ενέργειας από κάθε ακτίνα του ήλιου είναι ζωτικής σημασίας για τη μείωση του κόστους της ηλεκτρικής ενέργειας που παράγεται από ηλιακά κύτταρα, δεδομένου ότι μειώνει την απαιτούμενη επένδυση, και επιτυγχάνει γρηγορότερη απόσβεση» δήλωσε ο Κίβερς.

Εξάλλου, η ίδια ερευνητική ομάδα είχε καταφέρει να μετατρέψει πάνω από το 40% του ηλιακού φωτός σε ηλεκτρική ενέργεια σε ένα προηγούμενο πείραμα, χρησιμοποιώντας κάτοπτρα για να συγκεντρώσει τις ακτίνες του ήλιου.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση