Νέο Ρυθμιστικό Σχέδιο για την Αθήνα ετοιμάζει η κυβέρνηση

Σχόλιο του Θοδωρή Καραουλάνη

Αποφασισμένη φαίνεται να είναι η κυβέρνηση να αλλάξει το σύνολο της νομοθεσίας που αφορά την οργάνωση του χώρου. Μετά την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου για τον χωρικό σχεδιασμό αλλά και τη θαλάσσια χωροταξία, μετά το αναμενόμενο νέο προεδρικό διάταγμα για τις χρήσεις γης αλλά και τα υπό αναθεώρηση σχέδια διαχείρισης λεκανών απορροής ποταμών των υδατικών διαμερισμάτων της χώρας, η κυβέρνηση επέλεξε έναν αρκετά… περίεργο τρόπο να προαναγγείλει την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου για το τι επιτρέπεται στο Λεκανοπέδιο Αττικής.

Συγκεκριμένα, με αφορμή την πρωτοβουλία που ανέλαβε η κυβέρνηση, στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο, για νέο γήπεδο του Παναθηναϊκού και άλλες «μητροπολιτικές» παρεμβάσεις στην Αθήνα, ο Αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος Σωκράτης Φάμελλος συναντήθηκε με τον Πρόεδρο του Ερασιτέχνη Παναθηναϊκού. Στην επίσημη ανακοίνωση, μεταξύ άλλων, ο Σωκράτης Φάμελλος αναφέρει με τον πιο επίσημο τρόπο (σε ανακοίνωση με το εθνόσημο) ότι επίκειται αλλαγή του Ρυθμιστικού Σχεδίου της Αθήνας!

Πραγματικά εντυπωσιάζει το γεγονός ότι την προαναγγελία για ένα τόσο σημαντικό θέμα, δηλαδή για το τι επιτρέπεται και που στο οικονομικό κέντρο της χώρας, η κυβέρνηση επέλεξε να την «κρύψει» σε μια ανακοίνωση για το γήπεδο του Παναθηναϊκού.

Επίσης εντυπωσιάζει το γεγονός ότι το θέμα προαναγγέλλει ο Αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος, ο οποίος όμως δεν έχει καμία αρμοδιότητα (με βάση την απόφαση ανάθεσης καθηκόντων από τον Πρωθυπουργό) για θέματα χωροταξίας – χωρικού σχεδιασμού! Αυτήν την αρμοδιότητα ο Αλέξης Τσίπρας την έχει αναθέσει στον Γιώργο Σταθάκη, ο οποίος δεν έχει ακόμη προχωρήσει σε επίσημες ανακοινώσεις για το θέμα.

Φυσικά ένα νέο Ρυθμιστικό Σχέδιο για την Αθήνα (το οποίο σε επίπεδο νομοθεσίας χωρικού σχεδιασμού ανάγεται σε περιφερειακό χωροταξικό σχέδιο) χρειάζεται Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, κάτι που εξηγεί το πώς ο Αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος έχει γνώση του θέματος.

Πάντως για ένα τόσο σημαντικό ζήτημα, όπως το Ρυθμιστικό της Αθήνας, είναι πραγματικά εντυπωσιακό ότι επιλέγεται αυτός ο τρόπος διαλόγου: δηλαδή να εκκινήσει η συζήτηση με τον επικεφαλής ενός αθλητικού σωματείου (ακόμη και μεγάλου, όπως ο Παναθηναϊκός) και όχι με θεσμικούς φορείς ή με τη Βουλή ή έστω υπηρεσιακά!

Στην ανακοίνωση του Υπουργείου αναφέρεται συγκεκριμένα ότι  «για να είναι ολοκληρωμένες και αποτελεσματικές  οι παρεμβάσεις στον Ελαιώνα, στον Βοτανικό, στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας, στο ιστορικό - εμπορικό κέντρο της Αθήνας, στην περιοχή του Μητροπολιτικού Πάρκου Γουδή και, βεβαίως στην χωροθέτηση και κατασκευή του νέου γηπέδου του Παναθηναϊκού, θα πρέπει να υπάρξει συνολική  αναθεώρηση του Ρυθμιστικού Σχεδίου της Αθήνας, με νέο νόμο, καθώς και νέα Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, με αποτυπωμένο το περιβαλλοντικό ισοζύγιο προς όφελος της πόλης και των πολιτών της.» Συνεπώς, «έως το φθινόπωρο θα πρέπει να έχει εκπονηθεί ένα σχέδιο με σαφές χωροταξικό και περιβαλλοντικό βραχίονα, ώστε να προχωρήσουμε στην αναθεώρηση του Ρυθμιστικού Σχεδίου της Αθήνας», πρόσθεσε ο Σωκράτης Φάμελλος και ανακοίνωσε την πρόθεση του ΥΠΕΝ να υπάρξει μια κοινή ομάδα εργασίας στην οποία θα συμμετέχουν,  εκτός από το ΥΠΕΝ και τον ΠΑΟ, η Περιφέρεια Αττικής, ο Δήμος Αθηναίων και τα υπόλοιπα συναρμόδια Υπουργεία. Τον γενικό συντονισμό θα έχει το ΥΠΕΝ, ενώ στόχος της κοινής ομάδας εργασίας θα είναι αρχικά η επεξεργασία προτάσεων σχετικά με την αναθεώρηση του Ρυθμιστικού Σχεδίου της Αθήνας, αλλά και το περιβαλλοντικό ισοζύγιο της αναθεώρησης.  Ειδικότερα, στην ομάδα εργασίας ο ΠΑΟ  θα συμμετέχει σε τρεις υποεπιτροπές. Την επιτροπή νομικής τεκμηρίωσης και στήριξης, την επιτροπή τεχνικού, αρχιτεκτονικού και πολεοδομικού σχεδιασμού και την επιτροπή οικονομικής αξιολόγησης του σχεδίου. Ο Αν. ΥΠΕΝ προανήγγειλε συναντήσεις με την Περιφέρεια Αττικής και τον Δήμο Αθηναίων, το προσεχές διάστημα, ώστε "όλοι να αποκτήσουμε κοινό βηματισμό και κοινό σκοπό που είναι η επίτευξη του μέγιστου δυνατού αποτελέσματος σε ένα σχέδιο ανάπλασης της Αθήνας, με  ασφάλεια για τις υποδομές, με ισχυρό περιβαλλοντικό, χωροταξικό και αναπτυξιακό αποτύπωμα και εν τέλει με βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών της Αθήνας".

Είναι σαφές από τα περιεχόμενα της ανακοίνωσης ότι το Υπουργείο επιλέγει να συμπλέξει ευθέως το θέμα ενός νέου Ρυθμιστικού Σχεδίου της Αθήνας με το νέο γήπεδο του Παναθηναϊκού. Η επιλογή αυτή ήδη συζητείται εντόνως στους επιστημονικούς κύκλους για την σκοπιμότητά της. Επίσης απορίες δημιουργούνται για την πραγματική ανάγκη που η Αθήνα χρειάζεται ένα νέο ρυθμιστικό σχέδιο μόλις τρία χρόνια μετά την ψήφιση του προηγούμενου, όταν το αμέσως προηγούμενο κράτησε για δεκαετίες. Τέλος ιδιαίτερο ενδιαφέρον θα έχουν οι εργασίες της όποιας επιτροπής αναλάβει το συγκεκριμένο σχέδιο νόμου, καθώς οι «εμβόλιμες» προβλέψεις και οι «αποκλεισμοί» σε ένα ρυθμιστικό σχέδιο αποτελούν αντικείμενο τεραστίων συμφερόντων αλλά και «βαριά» θέματα πολιτικής. Για παράδειγμα αναφέρουμε ότι βασική αναγκαιότητα που οδήγησε σε νέο ρυθμιστικό σχέδιο το 2013 ήταν η πρόβλεψη για το επενδυτικό σχέδιο του Ελληνικού αλλά και η ιδιωτικοποίηση άλλων δημόσιων υποδομών, όπως ο Αστέρας Βουλιαγμένης, η ιδιωτικοποίηση λιμανιών κλπ. Μένει να αποδειχθεί ποιες από αυτές τις επιλογές θα κάνει η κυβέρνηση με το νέο Ρυθμιστικό Σχέδιο της Αθήνας αλλά και πως θα χειριστεί άλλα φλέγοντα χωροταξικά ζητήματα της πρωτεύουσας, όπως για παράδειγμα τις περιοχές που μπορούν να εγκατασταθούν μονάδες διαχείρισης απορριμμάτων ή το σε ποιες περιοχές και πόσα καζίνο θα επιτρέπονται στην Αττική.

Πάντως, χαριτολογώντας, παράγοντες που ασχολούνται με τα θέματα χωροταξίας, έλεγαν στην Greenagenda ότι αν ολοκληρώσει η κυβέρνηση όλες αυτές τις αλλαγές που έχει προαναγγείλει το μόνο που δεν θα έχει αλλάξει θα είναι το Ρυθμιστικό Σχέδιο της Θεσσαλονίκης. Και απορούν γιατί…

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση