ΝΕΕΣ ΚΟΥΚΟΥΝΑΡΙΈΣ ΦΥΤΕΥΤΗΚΑΝ ΣΤΗ ΣΚΙΆΘΟ

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η δενδροφύτευση 1.000 κουκουναριών, στη Σκιάθο, με πρωτοβουλία του Πολιτιστικού Συλλόγου «Η Σκιάθος», την υποστήριξη της Ελληνικής Εταιρείας Προστασίας της Φύσης και την επιστημονική καθοδήγηση του Δήμου Σκιάθου.Στη δράση συμμετείχαν με μεγάλο ενθουσιασμό, οι μαθητές του 1ου και 2ου Δημοτικού Σχολείου, αλλά και μαθητές του Γυμνασίου και του Λυκείου παρόλου που την ίδια στιγμή τα σχολεία τους ήταν σε κατάληψη, ένθερμη ήταν η συμμετοχή των Συλλόγων Γονέων και μεμονωμένων εθελοντών, στη δράση ακόμη συμμετείχε το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Σκιάθου και εργατικό δυναμικό του Δήμου.

Οι μαθητές σηματοδότησαν τις δενδροφυτεύσεις τους, γράφοντας τα ονόματά τους, σε μικρές πινακίδες, με σύνθημα «Θα μεγαλώνουμε Μαζί».Με το πέρας της δράσης ο Δασολόγος του Δήμου, Δρ Βασίλης Ταμπάκης, απευθύνθηκε στους συμμετέχοντες αναφερόμενος στην αξία του μοναδικού δάσους των Κουκουναριών της Σκιάθου και στην ανάγκη προστασίας του.Η Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης, ανταποκρινόμενη σε σχετικό αίτημα του Πολιτιστικού Συλλόγου, ανέλαβε την προσφορά, εκ μέρους του Τιτάνα, των 1.000 δενδρυλλίων κουκουναριάς Pinus Pinea, για την εφαρμογή της μελέτης «Βελτίωση βιοτόπου με φύτευση κουκουναριάς (PINUS PINEA ) στο Δημοτικό Δάσος Σκιάθου, στη δασική θέση, Κουκουναριές». Η μελέτη έχει εγκριθεί από τη Γενική Διεύθυνση Δασών & Αγροτικών Υποθέσεων, Διεύθυνση Δασών Μαγνησίας, (ΑΔΑ: ΒΙ09ΟP10-6Ρ9), και συντάχθηκε, μετά από ενέργειες του Πολιτιστικού Συλλόγου «Η Σκιάθος» κατά τη χρονική περίοδο 2012-2013, από την Αστική μη κερδοσκοπική εταιρία για την προστασία και διαχείριση της άγριας ζωής και του φυσικού περιβάλλοντος με το διακριτικό τίτλο «ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ», με την επιστημονική καθοδήγηση του Δασολόγου του Δήμου Σκιάθου κ. Ταμπάκη.

Η Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης, σε συνεργασία, με τον Πολιτιστικό Σύλλογο, το Υπουργείο Παιδείας δια των Διευθύνσεων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Β’ Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Αθήνας Μαγνησίας, διοργάνωσε ημερίδα με θέμα «Στέλνουμε μήνυμα, αναλαμβάνουμε δράση για την προστασία του περιβάλλοντος» και στόχο την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση πάνω στα δάση και στην προστασία τους. Επιπλέον πραγματοποιήθηκαν βιωματικά εργαστήρια για τους εκπαιδευτικούς του νησιού (Νηπιαγωγούς, Δασκάλους και Καθηγητές). Εισηγητές στην ημερίδα ήταν, ο Σταμάτης Σκαμπαρδώνης, Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Εταιρίας Προστασίας της Φύσης (Ε.Ε.Π.Φ.), η Σοφία Καινούργιου, μέλος του Δ.Σ της Ε.Ε.Π.Φ, ο κ. Δημήτριος Γκότζος, Πρόεδρος Συντονιστικής Επιτροπής, Διεθνές Θεματικό Δίκτυο, «Μαθαίνω για τα Δάση» και Υπεύθυνος Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Β΄ Αθήνας, η Κυριακή Δανιηλίδου, Υπεύθυνη Σχολικών Δραστηριοτήτων ΔΔΕ Μαγνησίας και η Βαρβάρα Πετρίδου, Υπεύθυνη Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Β΄ ΔΔΕ Αθήνας. Ως ελάχιστη ένδειξη ευγνωμοσύνης ο Πολιτιστικός Σύλλογος, δώρισε στους εισηγητές, το πρώτο, σύμφωνα με τον Σαράντο Καργάκο, οικολογικό διήγημα της νεοελληνικής λογοτεχνίας, το «Υπό την βασιλικήν δρυν» του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη.

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος «Η Σκιάθος», ευχαριστεί θερμά, την Ε.Ε.Π.Φ. και ιδιαίτερα το μέλος του ΔΣ, κ. Σοφία Καινούργιου, για την εξασφάλιση της δωρεάς των 1.000 δενδρυλλίων και τη μεταφορά τους στη Σκιάθο, το Δήμο Σκιάθο, και ιδιαίτερα τον Αντιδήμαρχο Κων/νο Γιαννίτση και τον Δασολόγο του Δήμου Δρ Βασίλη Ταμπάκη, για την αποτελεσματική συνεργασία, για την μετακίνηση των εισηγητών της ημερίδας, την εταιρεία ΑΝΕΣ, και ιδιαίτερα τον καπετάνιο Γιώργο Αντωνίου, και την εταιρεία Hellenic Seaways, τον Θωμά Κουκουλάκη για την ειδική οικονομική προσφορά στη φιλοξενία των ομιλητών, την Ένωση Γονέων Σκιάθου για τη θερμή υποστήριξη και ιδιαίτερα την Πρόεδρο της Ένωσης Γονέων κα Μάγια Παπαθέου, την Πρόεδρο του Συλλόγου Γονέων του 1ου Δημοτικού κα Χρύσα Διολέττα, την Πρόεδρο του Συλλόγου Γονέων του 2ου Δημοτικού κα Νίνα Μαστοράκη, την Πρόεδρο του Συλλόγου Γονέων Λυκείου κα Κική Πλωμαρίτη, τον Πρόεδρο του Συλλόγου Γονέων 3ου Νηπιαγωγείου Χρήστο Τσιότρα, για την τεχνική κάλυψη και τη βιντεοσκόπηση τον Χρήστο Παπακωνσταντίνου, και τους χορηγούς επικοινωνίας, Green Agenda, Avanti Radio, Skiathos Webtv, την τηλεόραση του Astra και την εκπομπή Selfie, και βέβαια τους Διευθυντές των σχολείων για την πολύτιμη συνεργασία. Ακόμα η Ένωση Γονέων Σκιάθου και ο Πολ. Σύλλογος, για την προσφορά τους ευχαριστούν θερμά τον Γιώργο Α. Τσολοβίκο, τον Γιάννη Καλογιάννη και τον Βασίλη Σκούρα.

Είναι ευθύνη όλων μας να διατηρήσουμε το περιβάλλον και να διαχειριστούμε τους φυσικούς πόρους του τόπου μας, ώστε να περάσουν και στις επόμενες γενιές. Η συγκεκριμένη περιοχή έχει ανάγκη τη βοήθειας μας, και η δράση αυτή θα συμβάλλει καθοριστικά σε αυτή την προσπάθεια, ενισχύοντας και προστατεύοντας το σημαντικό αυτό βιότοπο της Κουκουναριάς. Με τη δράση αυτή εξασφαλίζουμε, την προστασία και διαχείριση του φυσικού περιβάλλοντος , την ανάδειξη της αξίας του δάσους και την ενίσχυση της βιοποικιλότητας και την ενεργοποίηση των πολιτών σε θέματα προστασίας του δασικού περιβάλλοντος. Ο βιότοπος των Κουκουναριών χρειάζεται ιδιαίτερη προστασία κυρίως γιατί πρόκειται σπανιότατο οικοσύστημα παγκοσμίως

Είναι προφανές πως από τη συμμετοχή και τη συνέργια, που προκάλεσε αυτή η δράση, περά από την προστασία αυτού του σπανιότατου οικοσυστήμα τος παγκοσμίως, επιτεύχθει η ενεργοποίηση των πολιτών, που δεν μπορεί παρά να είναι δείκτης ευαισθητοποιημένης κοινωνίας

Εξήντα ένα χρόνια πριν, ο συγγραφέας Ανδρέας Έρσελμαν, στο βιβλίο του «Σκιάθος, το νησί του Παπαδιαμάντη», 1954, αναφέρει “Δε μπορούσα ποτέ να φανταστώ πώς τόση ομορφιά ήταν ποτέ δυνατό να μαζευτεί σ’ έναν μοναδικόν τόπο. Η φύση δεν τσιγκουνεύτηκε σε τίποτα για να φτιάξει αυτό τον υπέροχο όρμο, ένα αριστούργημα, που μόνο αν το δει κανείς μπορεί να νιώσει την ομορφιά του. Αισθάνομαι τόσο φτωχή κι αδύναμη την πέννα μου μπροστά στο θείο αυτό τοπίο… Είναι αλήθεια, όταν λένε πως εμείς οι Έλληνες δεν ξέρουμε τι έχουμε. Πραγματικά, δεν ξέρουμε πως έχουμε την ωραιότερη αμμουδιά του κόσμου, που βρίσκεται εκεί, σε μια ακρούλα της ξεχασμένης Σκιάθου…»

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!