Νεκροταφείο... ψαριών «η Λίμνη με τα νούφαρα»(vid)

Έντονο προβληματισμό προκαλούν οι αποκρουστικές εικόνες των νεκρών ψαριών που εντοπίστηκαν στο έλος Καλοδικίου,γνωστό ως «η λίμνη με τα νούφαρα», που βρίσκεται στα όρια των νομών Θεσπρωτίας και Πρέβεζας. Πρόκειται για έναν από τους σημαντικότερους υγρότοπους στην Ελλάδα με μεγάλη οικολογική και βιολογική αξία, καθώς ήταν καταφύγιο για περισσότερα από 300 είδη φυτών, 120 πουλιών, 20 θηλαστικών, 11 ερπετών και 5 αμφιβίων. Όμως τα τελευταία χρόνια η περιβαλλοντική του υποβάθμιση έχει λάβει ανησυχητικές διαστάσεις.

nekra psaria 2

Σημαντικό τμήμα της λίμνης έχει στεγνώσει. Από τα μέσα της δεκαετίας του 1990 παρατηρήθηκε ότι ο υγρότοπος έχανε μεγάλες ποσότητες νερού εξαιτίας αρδευτικών γεωτρήσεων. Παρά την προσπάθειες να διασωθούν οι γόνοι των ψαριών σε βυτία, μέχρι η λίμνη να αποκτήσει νερό, τα εναπομείναντα ψάρια αποδεκατίστηκαν από τα εκατοντάδες πουλιά.

Η λίμνη είχε χαρακτηριστεί ως Περιοχή Κοινοτικού Ενδιαφέροντος και συμπεριλαμβανόταν στον Επιστημονικό Κατάλογο του Ευρωπαϊκού Δικτύου Natura 2000.

Όσον αφορά τα υδρολογικά στοιχεία που προσφέρουν σημαντικές ενδείξεις για τις αιτίες που έχουν οδηγήσει στη σημερινή εικόνα του Έλους Καλοδικίου, ο Φορέας Διαχείρισης Στενών και Εκβολών ποταμών Αχέροντα και Καλαμά ανέφερε μεταξύ άλλων πριν από λίγο καιρό ότι «κατά την τελευταία περίοδο και όταν οι χρονιές είναι ξηρές, όπως η φετινή σύμφωνα με τα μετεωρολογικά στοιχεία, το νερό περιορίζεται στην περιοχή με υψόμετρο κάτω των 107,5 μέτρων ή σε μικρές κοιλότητες, κυρίως στα ΒΑ της. Προς το τέλος της θερινής περιόδου δε, η επιφάνεια του έλους σχεδόν ξηραίνεται, εκτός ίσως από λίγες μεμονωμένες θέσεις, έκτασης λίγων στρεμμάτων, όπως φαίνεται και στις συνημμένες φωτογραφίες. Είναι προφανές ότι η στάθμη του νερού χαρακτηρίζεται από εποχιακές μεταβολές».

Πριν από έναν χρόνο, ο Φορέας Διαχείρισης Στενών και Εκβολών ποταμών Αχέροντα και Καλαμά κατέγραψε με πλάνα drone από την προστατευόμενη περιοχή του Έλους Καλοδικίου.

Πηγή φωτογραφιών:thespro.gr

 

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση