Νεκρός και δεύτερος γύπας στο Αιτωλικό (φωτο)

Σοκ προκαλούν οι εικόνες με το δεύτερο Όρνεο, προστατευόμενο είδος γύπα, τα οποίο εντοπίστηκε νεκρό στην περιοχή του χωριού Χρυσοβέργι, κοντά στο φαράγγι της Κλεισούρας του Εθνικού Πάρκου Λιμνοθαλασσών Μεσολογγίου – Αιτωλικού. Λίγα 24ωρα πριν, στις 20 Απριλίου στην ίδια περιοχή  βρέθηκε το πρώτο Όρνεο.

Και τα δύο αρπακτικά πουλιά παρουσίαζαν σοβαρές ενδείξεις δηλητηρίασης, καθώς οι κάτοικοι που τα εντόπισαν διαπίστωσαν ότι έβγαζαν αφρούς από το στόμα, ενώ τα πόδια τους είχαν τη χαρακτηριστική αγκύλωση που παρουσιάζουν τα δηλητηριασμένα πουλιά. Τους νεκρούς γύπες περισυνέλεξε εθελοντής της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας σε συνεργασία με τον Φορέα Διαχείρισης Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου, προκειμένου να σταλούν στο Κέντρο Κτηνιατρικών Ιδρυμάτων Αθηνών για να διαπιστωθεί αν ο θάνατός τους προήλθε όντως από δηλητηριασμένο δόλωμα.

nekro_ornio_2_xrusovergi

Σοβαρά κινδυνεύουν και τα υπόλοιπα Όρνια στο φαράγγι της Κλεισούρας αλλά και στα Ακαρνανικά καθώς δεν έχει αποκλειστεί η πιθανότητα της δηλητηρίασης. Οι δύο αυτές αποικίες Όρνιων είναι πλέον οι μόνες που απέμειναν σ’ ολόκληρη τη Στερεά Ελλάδα και οι μεγαλύτερες εναπομείνασες στην ηπειρωτική χώρα.

Η παράνομη χρήση δηλητηριασμένων δολωμάτων, παρόλο που απαγορεύτηκε οριστικά το 1993, εξακολουθεί να αποτελεί μια διαδεδομένη πρακτική στην ελληνική ύπαιθρο. Σε λιγότερο από τρεις δεκαετίες οι πληθυσμοί των γυπών, κυρίως στην ηπειρωτική Ελλάδα κατέρρευσαν εξαιτίας της παράνομης χρήσης δηλητηριασμένων δολωμάτων, ενώ παράλληλα σημειώθηκαν και τοπικές εξαφανίσεις των ειδών αυτών.

Σε δελτίο τύπου της Ελληνικής  Ορνιθολογικής Εταιρείας τονίζονται τα παρακάτω: «Δυστυχώς, ενώ έχει συνειδητοποιηθεί από την πλειονότητα των χρηστών γης (κτηνοτρόφοι, αγρότες, κυνηγοί κ.λπ.) ότι η χρήση δηλητηρίων για την «καταπολέμηση» φυσικών θηρευτών όπως ο Λύκος ή η Αλεπού, όχι μόνο είναι παράνομη και τιμωρείται με πρόστιμα αλλά και δεν φέρνει κανένα αποτέλεσμα, κάποιοι ασυνείδητοι δεν διστάζουν να τα χρησιμοποιήσουν. Και μάλιστα τη στιγμή που για περιπτώσεις ζημίας από τέτοιους φυσικούς θηρευτές, έχει θεσμοθετηθεί διαδικασία αποζημίωσης.Τα Όρνια παρέχουν σημαντικές υπηρεσίες στην κοινωνία, καθώς επιτελούν τον κρίσιμο ρόλο του καθαριστή της υπαίθρου από τα νεκρά ζώα αποτρέποντας τη διάδοση ασθενειών. Στην Ελλάδα ο πληθυσμός των Όρνιων, που παλαιότερα ήταν σε μεγάλη αφθονία, κατέρρευσε μετά τη δεκαετία του 1990 στην ηπειρωτική χώρα, κατατάσσοντας τον ηπειρωτικό πληθυσμού του είδους στο Κόκκινο Βιβλίο των Απειλούμενων Ζώων της Ελλάδας, ως «Κρισίμως Κινδυνεύον».

Ο Φορέας Διαχείρισης της περιοχής, μόλις λάβει τα αποτελέσματα των τοξικολογικών αναλύσεων που θα τεκμηριώνουν τη δηλητηρίαση, θα προβεί σε σχετική καταγγελία στην τοπική Εισαγγελία και θα κινήσει διαδικασίες αναζήτησης, εντοπισμού και υποδειγματικής τιμωρίας του υπευθύνου.

 

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση