ΝΕΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΡΕΚΟΡ ΓΙΑ ΤΗ ΔΑΝΙΑ ΣΤΗΝ ΑΙΟΛΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ

Νέο παγκόσμιο ρεκόρ σημείωσε το 2015 η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από αιολικά πάρκα στη Δανία, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η υπηρεσία του υπουργείου Ενέργειας της χώρας, Energinet DK, την περασμένη Παρασκευή.

Μάλιστα, η Energinet DK τόνισε ότι η επίδοση αυτή ξεπερνά το προηγούμενο ρεκόρ της Δανίας, η οποία το 2014 είχε έρθει και πάλι πρώτη στον κόσμο ση συμμετοχή των αιολικών στο ενεργειακό της μείγμα με 39,1% (το 2013 το ποσοστό αυτό ήταν 32,7%). Μάλιστα, όπως δήλωσε ο σύμβουλος της Energinet, Carsten Vittrup, σε 1.460 ώρες λειτουργίας από τις συνολικά 8.760 ολόκληρου του έτους, το δυτικό τμήμα του δικτύου της χώρας παρήγαγε περισσότερη ηλεκτρική ενέργεια από όση χρειάστηκαν οι καταναλωτές:

«Δεν είναι ασυνήθιστο να παράγουμε αιολική ενέργεια που υπερβαίνει την κατανάλωση. Αλλά με το 16% των ωρών λειτουργίας του δυτικού τμήματος σήμερα φαίνεται ότι μεγιστοποιούμε το όφελος από τις διασυνοριακές εισαγωγές και εξαγωγές ρεύματος».

Η πλεονάζουσα ποσότητα ηλεκτρικής ενέργειας που παράγουν τα αιολικά της Δανίας πωλείται στη Νορβηγία, τη Σουηδία και τη Γερμανία, ενώ με τη σειρά της η Δανία αγοράζει ενέργεια από υδροηλεκτρικά από τη Νορβηγία, από φωτοβολταϊκά της Γερμανίας, ενώ εισάγει πυρηνική ενέργεια από τη Σουηδία, «όποτε η τιμή είναι συμφέρουσα», σύμφωνα με τον Vittrup.

Ο σύμβουλος της Energinet, τονίζει, εξάλλου, πως, μολονότι οι σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής από άνθρακα ή βιομάζα συνεχίζουν να παίζουν ρόλο στην παροχή ηλεκτρισμού της χώρας, η παραγωγή από αιολικά ή ηλιακή ενέργεια είναι συνεχώς αυξανόμενη.

Η Δανία βρίσκεται σε πολύ καλό δρόμο στην υλοποίηση του στόχου για παραγωγή ενέργειας κατά 50% από αιολικά ως το 2020, ενώ το 2005 μόλις το 18,7 του ενεργειακού της μείγματος καλυπτόταν από την ηλεκτροπαραγωγή με βάση τον άνεμο. Η επίσημη δέσμευση της χώρας προς την ΕΕ για το 2020 είναι μόλις 30% συνολικά από ΑΠΕ ως το τέλος της δεκαετίας.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση