Νηπιαγωγείο σε χωριό της Καρδίτσας ζεσταίνεται με... καφέ (φωτο)

του Νίκου Αβουκάτου*

Πράσινη θέρμανση έχει εδώ και λίγους μήνες το νηπιαγωγείο στην τοπική κοινότητα Καλλιφωνίου, στην Καρδίτσα, αφού τα παιδιά και οι νηπιαγωγοί ζεσταίνονται με υπολείμματα καφέ και ξύλου. Ο λέβητας καύσης με τη χρήση εξευγενισμένων στερεών βιοκαυσίμων τέθηκε σε λειτουργία στο κτήριο από τα τέλη Οκτωβρίου.

Όπως εξηγεί στη Greenagenda.gr ο Βασίλης Φιλίππου, μέλος του ΔΣ της Ενεργειακής Κοινότητας Καρδίτσας και project manager των ευρωπαϊκών έργων της, η τροφοδοσία με πέλλετ από τα υπολείμματα καφέ και η σωστή λειτουργία του λέβητα γίνονται από την Ενεργειακή Συνεταιριστική Εταιρεία Καρδίτσας (ΕΣΕΚ ΣΥΝ.ΠΕ).

Με τη χρήση μιας έξυπνης εφαρμογής ο κ. Φιλίππου κάνει απομακρυσμένα τον χειρισμό του λέβητα. «Πριν τις 8 το πρωί, μέσω ενός κινητού ή tablet, ενεργοποιώ τον λέβητα και όταν τα παιδιά φθάσουν στο νηπιαγωγείο έχει θερμανθεί η αίθουσά τους», τόνισε στη Greenagenda.gr ο κ. Φιλίππου.

Μια φορά την εβδομάδα ένας υπάλληλος της Ενεργειακής Κοινότητας Καρδίτσας αναλαμβάνει την τροφοδοσία με πέλλετ, ενώ κάνει και συντήρηση του λέβητα.

Από την πλευρά του, ο αντιδήμαρχος Διοικητικών Υπηρεσιών Παιδείας και Πολιτισμού του δήμου Καρδίτσας, Στέφανος Θεολόγης, ανέφερε στη Greenagenda.gr ότι η πολιτική εφαρμογή γίνεται στο πλαίσιο της υπογραφής μνημονίου συνεργασίας με την ΕΣΕΚ.

«Αποδεχτήκαμε τη συνεργασία λόγω του υψηλού ενεργειακού κόστους. Η ΕΣΕΚ επιδότησε την εγκατάσταση του λέβητα χωρίς να καταργήσουμε το πετρέλαιο. Η αποτίμηση θα γίνει στο τέλος της χειμερινής περιόδου. Όμως θεωρούμε ότι θα έχουμε σημαντική εξοικονόμηση δαπάνης για την κάλυψη των ενεργειακών μας δαπανών», σημείωσε ο κ. Θεολόγης.

Σύντομα, στο 1ο Πειραματικό Λύκειο Καρδίτσας μαθητές και καθηγητές θα υλοποιήσουν ένα σχολικό project σύμφωνα με το οποίο θα συγκεντρώνουν τα υπολείμματα καφέ για την παρασκευή ποσοτήτων πέλλετ που θα παραδίδονται στο κοινωνικό παντοπωλείο του δήμου Καρδίτσας.

«Υπολογίζουμε ότι θα παραδώσουμε περίπου έναν τόνο πέλλετ και μέσω του κοινωνικού παντοπωλείου θα δοθεί ως καύσιμη ύλη για την κάλυψη των αναγκών θέρμανσης των ευάλωτων νοικοκυριών της περιοχής», γνωστοποίησε ο κ. Φιλίππου.

Η ΕΣΕΚ ΣΥΝ.ΠΕ συνεργάζεται με το έργο «κάΦσιμο» της ΑΜΚΕ InCommOn για την εφαρμογή μιας μεθοδολογίας που διευκολύνει τη μετάβαση προς την κυκλική οικονομία, μέσα από το υπόλειμμα του καφέ, και ταυτόχρονα τροφοδοτεί με πρώτη ύλη την πόλη της Καρδίτσας.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση