Τη Νίσυρο επισκέφθηκε ο Υφυπουργός Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής κ. Νεκτάριος Σαντορινιός το Σάββατο και την Κυριακή 8 και 9 Ιουλίου 2017.
Ο υφυπουργός είχε συνάντηση με τον Δήμαρχο όπου συζητήθηκαν διάφορα θέματα που αφορούν το νησί της Νισύρου, ενώ ο στόχος της συνάντησης ήταν να παραβρεθεί στην ημερίδα που διοργάνωσε ο Δήμος Νισύρου με θέμα την κυκλική οικονομία στα νησιά.
Η ημερίδα αυτή έλαβε χώρα την Κυριακή 9 Ιουλίου 2017 και ώρα 11:00 π.μ. στο Ζωσιμοπούλειο Θέατρο και αποτέλεσε μέρος του 5ου Διεθνούς Συνεδρίου Θερμοδυναμικής, Περιβάλλοντος και Βιωσιμότητας που άρχισε τις εργασίες του το απόγευμα της ίδιας ημέρας.
Στην ημερίδα, σύμφωνα με την εφημερίδα Ροδιακή, ο Δήμαρχος Χριστοφής Κορωναίος μίλησε για τις αρχές της κυκλικής οικονομίας και την εφαρμογή της κυκλικής οικονομίας στα νησιά της χώρα και ιδιαίτερα στην Νίσυρο. Τόνισε, δε, ότι «η κυκλική οικονομία αποτελεί πια ανάγκη και όχι πολυτέλεια για τα νησιά μας».
«Η ανακύκλωση, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, η χρήση οικολογικών προϊόντων, ο σεβασμός στο περιβάλλον αποτελούν βασικές αρχές της κυκλικής οικονομίας», είπε και αναφέρθηκε στο πρόγραμμα του Δήμου για το θέμα της ανακύκλωσης, για την χρήση ηλεκτρικών οχημάτων και την προσπάθεια που ξεκίνησε για την χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Όπως είπε, «στόχος μας είναι η Νίσυρος να χαρακτηριστεί πρότυπο νησί κυκλικής οικονομίας».
Παράλληλα, ο Δήμαρχος Νισύρου διάβασε ψήφισμα για την ανάδειξη της Νισύρου σε νησί κυκλικής οικονομίας και ζήτησε από όλους τους συμμετέχοντες να το στηρίξουν.
Στην συνέχεια το λόγο πήρε η Καθηγήτρια της σχολής Χημικών Μηχανικών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου κ. Αναστασία Ζαμπανιώτου, η οποία αναφέρθηκε στην βιο-οικονομία και σε εφαρμογές των αρχών της κυκλικής οικονομίας ως εργαλεία ανάπτυξης και επιχειρηματικότητας.
Τον λόγο ακολούθως πήρε ο Καθηγητής της σχολής Χημικών Μηχανικών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου και πρόεδρος του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης κ. Θανάσης Κωνσταντόπουλος, ο οποίος έκανε αναφορά σε τεχνολογικά παραδείγματα εφαρμογής της κυκλικής οικονομίας.
Στην συνέχεια ο Υφυπουργός Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής κ. Νεκτάριος Σαντορινιός, που και ο ίδιος είναι Χημικός Μηχανικός, έκανε αναφορά σε θέματα κυκλικής οικονομίας και δήλωσε ότι στηρίζει το ψήφισμα και θα προσπαθήσει με κάθε τρόπο να συμβάλει ώστε η Νίσυρος να αναγνωριστεί σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο ως νησί υπόδειγμα κυκλικής οικονομίας.
Όλοι οι παρευρισκόμενοι έδωσαν την υπόσχεση να συμβάλλουν ο καθένας με τον δικό του τρόπο να στηρίξουν την εφαρμογή των αρχών της κυκλικής οικονομίας στην Νίσυρο και στα νησιά της χώρας. Ο Δήμος Νισύρου στην προσπάθεια αυτή θα έχει συνεργάτες και συμβούλους το Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης, το Εργαστήριο Μετάδοσης Θερμότητας και Περιβαλλοντικής Μηχανικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, την Ομάδα Βιομάζας του τμήματος Χημικών Μηχανικών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, την Μονάδα Περιβαλλοντικής Επιστήμης και Τεχνολογία του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και το Εργαστήριο Σχεδιασμού και Ανάλυσης Διεργασιών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου.
Ακολουθεί το ψήφισμα από την συνάντηση αυτή:
«Η απεριόριστη κατανάλωση φυσικών πόρων, η συνεχώς αυξανόμενοι ρύποι που εκλύονται στο περιβάλλον, η υπερκατανάλωση πολύτιμων μη ανανεώσιμων πρώτων υλών, οδηγούν τον πλανήτη μας σε έναν καταστροφικό δρόμο. Η εφαρμογή της κυκλικής οικονομίας αποτελεί τη διέξοδο στο αδιέξοδο που οδηγούμαστε.
Η κυκλική οικονομία βασίζεται στις αρχές εξοικονόμησης πόρων, της ανακύκλωσης, της επαναχρησιμοποίησης και της χρήσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Για τα νησιά μας η κυκλική οικονομία δεν αποτελεί πολυτέλεια αλλά αναγκαιότητα. Η Νίσυρος έχει την δυνατότητα να αποτελέσει υπόδειγμα νησιού που θα λειτουργεί με τις αρχές και τους πόρους της κυκλικής οικονομίας.
Σήμερα Κυριακή 10 Ιουλίου 2017 παρουσία του Υφυπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Νεκτάριου Σαντορινιού και πολλών διακεκριμένων επιστημόνων ψηφίζουμε την ανακήρυξη της Νισύρου ως Νησιού Κυκλικής Οικονομίας. Όλοι εμείς σε συνεργασία με όλους του φορείς θα καταβάλουμε κάθε προσπάθεια ώστε να επιτευχθεί αυτός ο στόχος».