Νοσοκομείο Παπαγεωργίου: Άλμα μολυσματικών αποβλήτων στην έξαρση της πανδημίας

του Νίκου Αβουκάτου

Ιδιαίτερα αυξημένα, όπως άλλωστε αναμενόταν, ήταν τα απόβλητα από την περίθαλψη των ασθενών στα νοσοκομεία, εν μέσω της πανδημίας του κορωνοϊού.

«Καθότι έχουμε να αντιμετωπίσουμε μια μεταδιδόμενη νόσο, τα μολυσματικά απόβλητα ήταν αυτά που αναμέναμε να παρουσιάσουν τη μεγαλύτερη αύξηση. Αυτό οφείλεται στην υπέρμετρη χρήση των υλικών μιας χρήσης λόγω του φόβου για τον νέο κορωνοϊό που φαινόταν από την αρχή ότι είναι ιδιαιτέρως μεταδοτικός», λέει στη Greenagenda.gr η Νίκη Τζουανοπούλου, Υγιεινολόγος, Επόπτρια Δημόσιας Υγείας ΜΒΑ -Υπεύθυνη Διαχείρισης Αποβλήτων Γ.Ν Παπαγεωργίου.

Η κα Τζουανοπούλου αναφέρει ότι μετά τον Μάιο του 2020, με τη σταδιακή αποκλιμάκωση των έκτακτων μέτρων στη χώρα και τη σταδιακή επαναλειτουργία τακτικών εξωτερικών ιατρείων και χειρουργείων, τα επίπεδα πλησιάζουν τα φυσιολογικά για την περίοδο, όπως φαίνεται σε σχέση με τις ποσότητες του 2019, ενώ από τον Αύγουστο που η εξέλιξη του αριθμού κρουσμάτων, νοσηλευομένων και θανόντων είναι εκ νέου σε άνοδο και το νοσοκομείο Παπαγεωργίου γίνεται νοσοκομείο αναφοράς, υπάρχει ανοδική τάση στην ποσότητα των μολυσματικών αποβλήτων με κορύφωση τον Δεκέμβριο του 2020 που έχουν αυξηθεί τα κρούσματα στην κοινότητα και οι εισαγωγές στα νοσοκομεία (και έχοντας τη μέγιστη πληρότητα στις ΜΕΘ).

Οι ποσότητες των επικινδύνων αποβλήτων που παρήχθησαν το 2020 από το νοσοκομείο είναι:

  • ΕΑΑΜ (Επικίνδυνα Απόβλητα Αμιγώς Μολυσματικά)

267.409,20 kg προέρχονται από χώρους φροντίδας και περίθαλψης ασθενών

  • ΜΕΑ (Μικτά Επικίνδυνα Απόβλητα) 14.552,4 kg (98% απόβλητα από χημειοθεραπείες, παθολογοανατομικό εργαστήριο και θαλάμους ασθενών με COVID-19, 2% ακρωτηριασμένα μέλη)
  • ΑΕΑ (Άλλα Επικίνδυνα Απόβλητα) 51,180 kg

-στερεά 78,6% (Φαρμακευτικά 77,6 %, Κυτταροστατικά 13,4 %, Επικίνδυνες χημικές ουσίες 6,3%, Αέρια υπό πίεση 0,2%, Συσκευασίες με υπόλειμμα επικίνδυνων ουσιών 2.5 %)

-υγρά 21,4% (προέρχονται από τη λειτουργία του παθολογοανατομικού – κυτταρολογικού εργαστηρίου)

Όπως προκύπτει από το παραπάνω διάγραμμα, την περίοδο της εκκίνησης της πανδημίας, τους μήνες Φεβρουάριο-Μάρτιο τα μολυσματικά απόβλητα σημείωσαν σημαντική μείωση, λόγω, όπως είναι φυσικό, της καραντίνας και του περιορισμού στον αριθμό των εξωτερικών ιατρείων. Εντούτοις, εξαιτίας της έξαρσης του ιού -με επίκεντρο τη Θεσσαλονίκη- και της ευρείας διασποράς στον γενικό πληθυσμό, η εικόνα από τον Οκτώβριο και έπειτα είναι εντελώς διαφορετική, με αλματώδη αύξηση των μολυσματικών αποβλήτων στο νοσηλευτικό ίδρυμα της Θεσσαλονίκης.

«Η αναλυτική ταξινόμηση των επικίνδυνων αποβλήτων είναι αυτή που μελλοντικά θα μας δώσει τη δυνατότητα μέτρησης, σύγκρισης, ανάλυσης και βελτίωσης και είναι καλό να ακολουθείται ως πρακτική από όλα τα νοσοκομεία», σημείωσε η κα Τζουανοπούλου.

Πώς το νοσοκομείο Παπαγεωργίου διαχειρίζεται τα επικίνδυνα απόβλητα

 

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση