Νταβός: Η μπηχτή Μακρόν σε Τραμπ για την υπερθέρμανση του πλανήτη

H Γαλλία θα κλείσει όλους τους ηλεκτροπαραγωγικούς σταθμούς με καύση άνθρακα έως το 2021, ανακοίνωσε ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, κατά την ομιλία του στο Νταβός της Ελβετίας, στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ (WEF).

Ο κ. Μακρόν είπε ότι θέλει να μετατρέψει τη Γαλλία σε χώρα - μοντέλο για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής και έδωσε έμφαση στη διάθεση για υποστήριξη ερευνών για πράσινες τεχνολογίες. μάλιστα η απόφαση του αυτή αποτελεί έναν από τους πέντε πυλώνες των σχεδίων του για τη μεταρρύθμιση της οικονομίας.

Ο Γάλλος πρόεδρος περιέγραψε τη δράση στην κλιματική αλλαγή ως έναν από τους πέντε πυλώνες της ατζέντας του στην εσωτερική πολιτική, επιχειρηματολογώντας ότι η πράσινη μετάβαση ήταν καλή για την οικονομία.

«Αποφασίσαμε να μετατρέψουμε τη Γαλλία σε ένα μοντέλο καταπολέμησης της κλιματικής αλλαγής. Αυτό για μένα είναι ένα τεράστιο πλεονέκτημα σε όρους ελκυστικότητας και ανταγωνιστικότητας. Μπορείς να δημιουργήσεις πολλές θέσεις εργασίας με μία τέτοια στρατηγική», είπε χαρακτηριστικά.

Μία από τις πρώτες ενέργειες του Μακρόν ως πρόεδρος της Γαλλίας ήταν να εκκινήσει έναν διεθνή διαγωνισμό με κονδύλια για επιστημονικά projects κατά της κλιματικής αλλαγής. Από τους 18 νικητές του διαγωνισμού, οι 13 προήλθαν από τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής.

«Χάνουμε τη μάχη (σ.σ. για την κλιματική αλλαγή)», είπε σε άλλο σημείο της ομιλίας του, ενώ αναγνώρισε την προσήλωση του Κινέζου ηγέτη για τη Συμφωνία του Παρισιού. Κοιτάζοντας μπροστά στο έργο υποδομών που σχεδιάζεται να συνδέσει την Κίνα με την Ευρώπη, ο Μακρόν τόνισε ότι «ο νέος δρόμος του μεταξιού πρέπει να είναι ένας "πράσινος" δρόμος. Δεν μπορούμε να έχουμε μια διαδρομή με βάση τον άνθρακα».

Η μπηχτή στον Τραμπ

Ο πρόεδρος Μακρόν ξεκίνησε την ομιλία του στο Φόρουμ με ένα αστείο σχετικό με την κλιματική αλλαγή με στόχο να «πικάρει» τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος αναμένεται σήμερα το πρωί στο θέρετρο των Άλπεων. Ως γνωστόν, ο Τραμπ πιστεύει πως η κλιματική αλλαγή είναι μία απάτη, ενώ πρόσφατα, σε tweet του για τη χιονοκακοκαιρία που έπληξε τις ΗΠΑ, είχε σχολιάσει δηκτικά: ««Στα ανατολικά, μπορεί να είναι η πιο κρύα παραμονή πρωτοχρονιάς που έχει ποτέ καταγραφεί. Ίσως θα μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε λίγο από αυτή την... παλιά καλή παγκόσμια υπερθέρμανση από την οποία η χώρα μας, αλλά καμία άλλη χώρα, ετοιμαζόταν να πληρώσει τρισεκατομμύρια δολάρια για να προστατευθεί. Καλυφθείτε!»

«Όταν έρθεις εδώ και δεις το χιόνι, θα είναι δύσκολο να πιστέψεις στο φαινόμενο του θερμοκηπίου», είπε χαριτολογώντας ο Εμ. Μακρόν. «Προφανώς και δεν προσκαλείς κανέναν επιφυλακτικό για την υπερθέρμανση του πλανήτη αυτή τη σεζόν στο Νταβός», συνέχισε στον ίδιο τόνο. Να σημειωθεί, εδώ, ότι τις τελευταίες ημέρες το Νταβός έχει καλυφθεί με ένα λευκό πέπλο από χιόνι. Σε ορισμένα σημεία, το ύψος του χιονιού αγγίζει τα δύο μέτρα, προκαλώντας τεράστια προβλήματα στις μετακινήσεις, πολύ δε περισσότερο στη συγκεκριμένη συγκυρία, με την άφιξη δεκάδων ξένων ηγετών και επιχειρηματιών απ' όλον τον κόσμο. Μεταξύ αυτών ήταν και ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, τον οποίον το θέρετρο υποδέχθηκε χθες με... χιονοθύελλα, μποτιλιάρισμα πολλών χιλιομέτρων και τον κίνδυνο χιονοστιβάδας. Ο ίδιος και η συνοδεία του αναγκάστηκαν να διαβούν μία απόσταση δύο χιλιομέτρων με τα πόδια, προκειμένου να φτάσουν στο κτήριο που φιλοξενεί το Παγκόσμιο Φόρουμ.

Greenagenda.gr newsroom

 

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση