Νωρίτερα φέτος η πρώτη φωλιά καρέτα στον Κυπαρισσιακό

Η πρώτη, για το 2018, φωλιά της θαλάσσιας χελώνας Caretta caretta στον βιότοπο του νότιου Κυπαρισσιακού Κόλπου, εντοπίστηκε από τους εθελοντές του ΑΡΧΕΛΩΝ τα ξημερώματα της Κυριακής 13 Μαΐου κοντά στη θέση Βουνάκι. Οι θαλάσσιες χελώνες, οι οποίες επιστρέφουν κάθε χρόνο για να γεννήσουν στην παραλία όπου εκκολάφθηκαν, εμφανίστηκαν φέτος λίγες μέρες νωρίτερα σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές.

Ο βιότοπος του νότιου Κυπαρισσιακού κόλπου, με τους φυσικούς αμμολόφους, φιλοξενεί έναν εντυπωσιακό αριθμό φωλιών της καρέτα, διαχρονικά τον δεύτερο μεγαλύτερο στην Ελλάδα και τη Μεσόγειο. Το μοναδικό αυτό παράκτιο οικοσύστημα συνεχίζεται στο βόρειο τμήμα του Κυπαρισσιακού Κόλπου και στις παραλίες του Εθνικού Πάρκου Υγροτόπων Κοτυχίου – Στροφυλιάς.

Ο ΑΡΧΕΛΩΝ δραστηριοποιείται συστηματικά στην περιοχή του νότιου Κυπαρισσιακού από το 1984, συλλέγοντας τα επιστημονικά δεδομένα φωλεοποίησης και προστατεύοντας τις φωλιές και τους νεοσσούς της καρέτα, και συνεργάζεται με τον Φορέα Διαχείρισης Υγροτόπων Κοτυχίου – Στροφυλιάς και Κυπαρισσιακού Κόλπου, με γνώμονα την βιώσιμη ανάπτυξη και την προστασία της φύσης.

Βέβαια, αναφέρουν σε κοινή ανακοίνωσή τους ο Σύλλογος και ο ΦΔΥΚΣ & ΚΚ, «η πρώτη φωλιά στον Κυπαρισσιακό Κόλπο, εκτός από τα ευχάριστα συναισθήματα που μας προκαλεί, δημιουργεί παράλληλα την ανάγκη για αυξημένη προσοχή στις δραστηριότητες στην παραλία ωοτοκίας και πίσω από αυτή. Οι επισκέπτες και οι επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στην περιοχή ας θυμηθούν ότι η παρουσία βαρέων οχημάτων και τροχοφόρων στις παραλίες ωοτοκίας, η χρήση πλαστικής σακούλας και το άναμμα φωτιάς στο δάσος και στην παραλία έχουν καταστροφικές συνέπειες για την ακτή, και για την θαλάσσια χελώνα ειδικότερα».

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση