Ξανά σε «κόκκινο συναγερμό» το Πεκίνο λόγω της σοβαρής ατμοσφαιρικής ρύπανσης

«Κόκκινο συναγερμό» για σοβαρή ατμοσφαιρική ρύπανση -το μέγιστο επίπεδο- για δεύτερη φορά μέσα σε δύο εβδομάδες σήμανε το Πεκίνο, ενώ η κινεζική πρωτεύουσα αναμένει νέο κύμα αιθαλομίχλης.

Το αρμόδιο δημοτικό Γραφείο για το Περιβάλλον εξέδωσε εντολή να κλείσουν τα εργοστάσια και να εφαρμόζεται από αύριο η εκ περιτροπής κυκλοφορία των ιδιωτικών οχημάτων, ανάμεσα σε άλλα μέτρα.

Ο συναγερμός ισχύει από αύριο Σάββατο μέχρι και την Τρίτη, σύμφωνα με ανακοίνωση που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του Γραφείου Περιβαλλοντικής Προστασίας του Πεκίνου.

Είναι η δεύτερη φορά που σημαίνει «κόκκινος» συναγερμός μετά την εφαρμογή το 2013 στην κινεζική πρωτεύουσα του συστήματος συναγερμού της για ατμοσφαιρική ρύπανση, παρά τα αρκετά σοβαρά επεισόδια αιθαλομίχλης κατά το παρελθόν.

Οι αρχές είχαν σημάνει για πρώτη φορά στις 7 Δεκεμβρίου «κόκκινο» συναγερμό και είχαν ανακοινώσει σειρά προληπτικών μέτρων, μερικές ημέρες μετά τις επικρίσεις που δέχτηκαν για ανεπαρκή τρόπο αντιμετώπισης ενός σοβαρότατου επεισοδίου αιθαλομίχλης στις αρχές του μήνα.

Η πυκνότητα των σωματιδίων διαμέτρου 2,5 μικρών (PM 2,5), που είναι ιδιαίτερα επικίνδυνα για την υγεία γιατί εισχωρούν βαθιά στους πνεύμονες, ξεπερνούσε συχνά τα 300 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο κατά τη διάρκεια του «κόκκινου συναγερμού» την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με τα επίπεδα αναφοράς, που μετρώνται από την αμερικανική πρεσβεία.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) συνιστά ένα μέσο ανώτατο όριο 25 μικρογραμμαρίων μόνο ανά 24ωρο.

Το Πεκίνο ήρε τον συναγερμό στις 10 Δεκεμβρίου, καθώς βόρειοι ψυχροί άνεμοι διέλυσαν τον τοξικό αέρα και επέτρεψαν να φανεί ξανά ένας γαλανός και καθαρός ουρανός.

Άλλες πόλεις γύρω από το Πεκίνο θα αυξήσουν επίσης το επίπεδο συναγερμού στο «κόκκινο», ανακοίνωσε το εθνικό Γραφείο Περιβάλλοντος, προσθέτοντας ότι έχει προτρέψει τις κυβερνήσεις των επαρχιών «να εφαρμόσουν έκτακτα μέτρα για την αντιμετώπιση της μεγάλης ατμοσφαιρικής ρύπανσης».

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση