Άρχισε η ωοτοκία της caretta caretta στον Λακωνικό Κόλπο

Τα ξημερώματα της Δευτέρας 30 Μαΐου εντοπίστηκε η πρώτη φωλιά Caretta caretta στον Λακωνικό κόλπο και συγκεκριμένα στην παραλία του Βαλτάκι.

Σύμφωνα με τον ΑΡΧΕΛΩΝ, το φετινό θερινό πρόγραμμα μελέτης και προστασίας του Λακωνικού Κόλπου ξεκίνησε στις 28 Μαΐου, θα διαρκέσει ως τις 17 Σεπτεμβρίου και μεταξύ άλλων περιλαμβάνει καταγραφή της ωοτοκίας των χελωνών, εντοπισμό και παρακολούθηση των φωλιών, προστασία των φωλιών από πιθανές καταστροφές, ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των επισκεπτών της περιοχής. Συγκεκριμένα στην περιοχή του Λακωνικού αναμένεται η συμμετοχή περίπου 150 ατόμων, κυρίως ευαισθητοποιημένων νέων επιστημόνων οι οποίοι έρχονται από όλο τον κόσμο για να συμβάλλουν στην προστασία των θαλάσσιων χελωνών της περιοχής.

Η σημασία της περιοχής είναι μεγάλη καθώς αποτελεί μία από τις κύριες περιοχές ωοτοκίας της Caretta caretta στην Πελοπόννησο. Αυτό το γεγονός μαζί με την συνεργασία τοπικών φορέων μπορεί να οδηγήσει στην ανάδειξη του κόλπου του Λακωνικού και στην προσέλκυση επισκεπτών σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

«Ας μην ξεχνάμε άλλωστε ότι προστατεύοντας την θαλάσσια χελώνα, προστατεύουμε το περιβάλλον άρα και τον άνθρωπο!», σημειώνει η ΜΚΟ και προσθέτει:

«Πετώντας πλαστικές σακούλες δεν βλάπτουμε μόνο την χελώνα αλλά και εμάς τους ίδιους αφού τα απορρίμματα αυτά μέσα από την τροφική αλυσίδα καταλήγουν στον οργανισμό μας! Αν χτίζουμε πάνω στις παραλίες καταστρέφοντας τις αμμοθίνες, δεν μειώνουμε μόνο τον διαθέσιμο χώρο για την ωοτοκία αλλά οδηγούμε τις παραλίες σε μία βραχυπρόθεσμη διάβρωση που θα καταλήξει σε μακροπρόθεσμη εξαφάνιση των αγαπημένων παραλιών μας! Αν αφήνουμε τα αποτσίγαρα στις παραλίες μας τότε αυτά θα καταλήξουν στην θάλασσα και προκαλώντας ρύπανση θα σκοτώσουν τα ψάρια που αποτελούν βασική τροφή μας! Ας προσέχουμε για να έχουμε λοιπόν! Καλό καλοκαίρι με σεβασμό και αγάπη προς ό,τι βρίσκεται δίπλα μας!».

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση