Αρχίζει η Ευρωπαϊκή Πράσινη Εβδομάδα 2021

Η εναρκτήρια εκδήλωση της Ευρωπαϊκής Πράσινης Εβδομάδας έχει οριστεί αύριο στο Λάχτι  της Φινλανδίας, την Πράσινη Πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 2021. Η φετινή Ευρωπαϊκή Πράσινη Εβδομάδα διεξάγεται από τις 31 Μαΐου μέχρι τις 4 Ιουνίου και είναι αφιερωμένη στην προτεραιότητα της μηδενικής ρύπανσης.

Ο φετινός εορτασμός θα είναι μία ευκαιρία για δικτύωση και συζήτηση με σχετικούς ευρωπαϊκούς φορείς και ενδιαφερόμενους πολίτες πάνω στα θέματα της μηδενικής ρύπανσης και της μετάβασης σε μία περιβαλλοντικά βιώσιμη ευρωπαϊκή κοινωνία.Επίσης, θα παρουσιαστούν και θα εξεταστούν άλλες σχετικές ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες, όπως οι κλιματικές πρωτοβουλίες, η επικείμενη στρατηγική για τα χημικά προϊόντα, αλλά και πρωτοβουλίες στους τομείς της ενέργειας, της βιομηχανίας, της αγροδιατροφής και των ιχθυοκαλλιεργειών, καθώς και στους τομείς της υγείας και της βιοποικιλότητας.

Ο Επίτροπος Περιβάλλοντος, Ωκεανών και Αλιείας της ΕΕ κ. Βιργκίνιους Σινκέβιτσους, ο οποίος θα κηρύξει την έναρξη της εκδήλωσης, δήλωσε σχετικά: «Η ρύπανση του περιβάλλοντος έχει αρνητικό αντίκτυπο στην υγεία μας, ιδίως στην υγεία των πλέον ευάλωτων και κοινωνικά μειονεκτουσών ομάδων, και αποτελεί επίσης έναν από τους κύριους παράγοντες απώλειας της βιοποικιλότητας. Παρατηρούμε ότι η ρύπανση είναι ένα θέμα που αφορά πολύ έντονα τους Ευρωπαίους, όπως αποδεικνύεται από τον πρωτοφανή αριθμό εκδηλώσεων που πραγματοποιούνται φέτος σε ολόκληρη την Ευρώπη. Είμαι πεπεισμένος ότι η φετινή Πράσινη Εβδομάδα θα αποτελέσει πηγή έμπνευσης και η επιτυχία της θα είναι ενθαρρυντική, αναδεικνύοντας τη φιλοδοξία της ΕΕ να αναλάβει παγκόσμια δράση κατά της ρύπανσης.»

Η Πράσινη Εβδομάδα της ΕΕ έρχεται αμέσως μετά την έγκριση  προ δύο εβδομάδων από την Επιτροπή του σχεδίου δράσης της ΕΕ για μηδενική ρύπανση του αέρα, του νερού και του εδάφους, που αποτελεί βασικό στόχο της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας. Το σχέδιο δράσης παρουσιάζει ένα ολοκληρωμένο όραμα για το 2050: έναν κόσμο όπου η ρύπανση έχει μειωθεί σε επίπεδα που δεν είναι πλέον επιβλαβή για την ανθρώπινη υγεία και τα φυσικά οικοσυστήματα, και περιγράφει τα βήματα για την επίτευξη του οράματος αυτού. Το σχέδιο συγκεντρώνει όλες τις σχετικές πολιτικές της ΕΕ για την καταπολέμηση και την πρόληψη της ρύπανσης, με ιδιαίτερη έμφαση στη χρήση ψηφιακών λύσεων για την επίλυση του προβλήματος.

Το αναλυτικό πρόγραμμα των εκδηλώσεων της Ευρωπαϊκής Πράσινης Εβδομάδας 2021     

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση