ΥΠΑΑΤ: Ξεκινά το πρόγραμμα για την καταπολέμηση του δάκου

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μάρκος Μπόλαρης υπέγραψε υπουργική απόφαση με την οποία εγκρίνεται και ξεκινά το πρόγραμμα συγκριτικών πειραματικών εργασιών καταπολέμησης του δάκου της ελιάς για το 2016.

Συγκεκριμένα το πρόγραμμα περιλαμβάνει τη διενέργεια:

⦁    Ελέγχου υπολειμμάτων των εντομοκτόνων που χρησιμοποιούνται στη δακοκτονία στο ελαιόλαδο και στον βρώσιμο καρπό
⦁    Μελέτης ανάπτυξης ανθεκτικότητας αλλά και επικινδυνότητας για ανάπτυξη ανθεκτικότητας του δάκου στα εγκεκριμένα εντομοκτόνα
⦁    Μελέτης παρακολούθησης της ανθεκτικότητας των χρησιμοποιούμενων εντομοκτόνων στον έλεγχο του δάκου
⦁    Μελέτης βελτίωσης της μεθόδου παρακολούθησης των πληθυσμών του δάκου με τη χρήση νέων τεχνολογιών και αυτοματοποίηση. Παράλληλα θα επιχειρηθεί η αριστοποίηση της βάσης δεδομένων «Dacus» με στοιχεία
⦁    Μελέτης για την αριστοποίηση εφαρμογής της μεθόδου των δολωματικών ψεκασμών
⦁    Μελέτη επίδρασης από τη χρήση των εγκεκριμένων εντομοκτόνων στις μέλισσες και τους λοιπούς επικονιαστές
⦁    Μελέτη εκτίμησης πιθανών περιβαλλοντικών επιπτώσεων από την άσκηση της φυτοπροστασίας στην ελιά

Αξίζει να σημειωθεί ιδιαιτέρως η εφαρμογή της τεχνολογίας GIS και GPS στη διαχείριση των από εδάφους δολωματικών ψεκασμών για την καταπολέμηση του δάκου της ελιάς σε τουλάχιστον 20.000 στρέμματα στις Π.Ε. Αργολίδας, Αρκαδίας, Αχαΐας, Βοιωτίας, Εύβοιας, Ηλείας, Ηρακλείου, Λακωνίας, Λασιθίου, Μαγνησίας, Μεσσηνίας, Ρεθύμνου, Σάμου, Χαλκιδικής, Χανίων, Φθιώτιδας και Φωκίδας.

Το όλο πρόγραμμα θα εποπτεύεται από τη Διεύθυνση Προστασίας Φυτικής Παραγωγής του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και μέχρι τις 10 Μαρτίου του 2017 θα υποβληθούν εκθέσεις αξιολόγησης και οικονομικός απολογισμός.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση