Ξεκινούν οι δημοπρασίες για τη διακοψιμότητα

Tην πρώτη δημοπρασία διακοπτόμενου φορτίου για το 2017 πραγματοποιεί σήμερα ο ΑΔΜΗΕ, με 35 βιομηχανίες να έχουν δηλώσει συμμετοχή. Η «διακοψιμότητα» είναι μέτρο που στηρίζουν οι ενεργοβόρες βιομηχανίες, καθώς μπορεί να μειώσει το κόστος ηλεκτρισμού και μάλιστα έχουν ζητήσει την παράτασή του, καθώς λήγει τον Νοέμβριο του 2017.

Η συνολικά διακοπτόμενη ισχύς που δημοπρατείται σήμερα ανέρχεται σε 750 MW για τον πρώτο τύπο (ΥΔΦ1) και σε 900 ΜW για τον δεύτερο τύπο (ΥΔΦ2).

Η χρονική περίοδος κατά την οποία οι βιομηχανικές μονάδες, που θα κερδίσουν στη δημοπρασία, πρέπει να μπορούν να διακόψουν την παραγωγή τους αν το ζητήσει ο ΑΔΜΗΕ (διακοψιμότητα) αφορά στο διάστημα από 1/1/2017 ως και 31/3/2017.

Σύμφωνα με την «Ημερησία», οι δύο τύποι δημοπρασιών (ΥΔΦ1 και ΥΔΦ2) σχετίζονται με τον χρόνο προειδοποίησης από τον ΑΔΜΗΕ προς τη βιομηχανία, καθώς και με ορισμένες άλλες παραμέτρους όπως η μέγιστη διάρκεια εντολής και η μέγιστη συνολική διάρκεια ανά έτος. Στον πρώτο τύπο διακοψιμότητας ο χρόνος προειδοποίησης είναι δύο ώρες και στον δεύτερο μόλις πέντε λεπτά.

Βιομηχανία

Από την επικείμενη δημοπρασία ο ΑΔΜΗΕ με ανακοίνωσή του έχει άρει τη δυνατότητα συμμετοχής σε δύο βιομηχανίες την Χαλυβουργία Ελλάδος (Ασπρόπυργος) και τη Χαλυβουργική (Ελευσίνα), εκτός και αν προσκομίσουν κάποια επιπλέον στοιχεία. Στους συμμετέχοντες περιλαμβάνονται αρκετές από τις μεγάλες βιομηχανίες της χώρας όπως ο Τιτάν, το Αλουμίνιον της Ελλάδος, η Σοβέλ, η Σιδενόρ, η Χαλκόρ, τα Σωληνουργεία Κορίνθου, η ΜΕΛ, η ΕΛΒΑΛ, τα ΕΛΠΕ, η ΔΕΗ κ.λπ..

Η διακοψιμότητα είναι ένα μέτρο που με τον έναν ή τον άλλο τρόπο εφαρμόζεται σε πολλές χώρες της Ε.Ε., καθώς επιτρέπει τη μείωση του κόστους ηλεκτρισμού της βιομηχανίας, δίνοντας ταυτόχρονα στον Διαχειριστή του Συστήματος Ηλεκτρισμού μεγαλύτερη ευελιξία στο μάνατζμεντ των φορτίων σε περίπτωση κρίσης ή προβλημάτων ευστάθειας του συστήματος.

Οι βιομηχανίες αποζημιώνονται με χαμηλότερη τιμή ρεύματος για την ισχύ που απελευθερώνουν, βάσει των ποσοτήτων και των τιμών που διαμορφώνονται στις δημοπρασίες.

Ωστόσο, το δικαίωμα του ΑΔΜΗΕ να διεξάγει δημοπρασίες διακοψιμότητας λήγει τον Νοέμβριο του 2017. Γι’ αυτό τον λόγο η Ενωση Βιομηχανικών Καταναλωτών Ενέργειας (ΕΒΙΚΕΝ) έχει ζητήσει από την κυβέρνηση να υποβάλει αίτημα παράτασης στην Κομισιόν.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πρόσφατη έκθεση, που εκπονήθηκε για λογαριασμό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, εντάσσει τη διακοψιμότητα στη δέσμη των μέτρων διαχείρισης της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας, ικανής ακόμα και να καταργήσει την ανάγκη για διάφορους μηχανισμούς ενίσχυσης του δυναμικού ηλεκτροπαραγωγής.

Η διαχείριση της ζήτησης ηλεκτρισμού αποτελεί έναν από τους βασικούς άξονες της νέας ενεργειακής πολιτικής της ΕΕ.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση