Ξεμύτισαν στις ελληνικές παραλίες τα πρώτα χελωνάκια της χρονιάς (φωτο)

Δύο γραμμές από πατημασιές που άφησαν νεογέννητα χελωνάκια στην άμμο ήταν τα πρώτα ίχνη από τα μαζικά γεννητούρια Caretta caretta στη Ζάκυνθο, ανακοίνωσε η οργάνωση ΑΡΧΕΛΩΝ.

Οι νεοσσοί που άρχισαν να εκκολάπτονται το Σαββατοκύριακο είναι οι πρώτοι όχι μόνο για τη Ζάκυνθο αλλά και για την υπόλοιπη Ελλάδα.

Όπως επισημαίνει ο ΑΡΧΕΛΩΝ, μόνο ένα στα χίλια χελωνάκια του απειλούμενου είδους θα φτάσει στην ενηλικίωση, γι΄αυτό και η προστασία τους έχει μεγάλη σημασία.

hatchling tracks-Sara Lock_low (600 x 800)

Τα χελωνάκια, όντας φωτοτακτικά, είναι προγραμματισμένα να κατευθύνονται προς το πιο δυνατό φως, κάνοντας συχνά το λάθος να κινηθούν προς τα μπαρ της παραλίας. Για το λόγο αυτό οι εθελοντές της οργάνωσης τοποθετούν λίγες μέρες πριν από την πιθανή ημερομηνία εκκόλαψης ειδικά σκίαστρα γύρω από τις φωλιές.

Όπως τονίζει ο ΑΡΧΕΛΩΝ, «σε περίπτωση που κατά τη διάρκεια της ημέρας δείτε χελωνάκια να εκκολάπτονται, μπορείτε να τα βοηθήσετε μετακινώντας την ζεστή άμμο από μπροστά τους και σκιάζοντάς τα. Είναι πολύ σημαντικό να μην τα βρέξετε, καθώς η επαφή με το νερό τα κάνει να νομίζουν ότι βρίσκονται μέσα στη θάλασσα. Επίσης, μην επιχειρήσετε να τα σηκώσετε ή να τα ακουμπήσετε αφού η πορεία από τη φωλιά μέχρι τη θάλασσα είναι πολύ σημαντική για τους νεοσσούς καθώς δυναμώνει τα πτερύγιά τους ώστε να καταφέρουν να κολυμπήσουν».

1st hatchlings ZAK 17b_low (600 x 429)

Κυπαρισσιακός

Παράλληλα, τα ξημερώματα του Σαββάτου 22 Ιουλίου εθελοντές του ΑΡΧΕΛΩΝ εντόπισαν τα ίχνη των πρώτων νεοσσών που εξήλθαν από τις φωλιές τους στον Κυπαρισσιακό κόλπο και οδηγήθηκαν προς την θάλασσα.

Οι πρώτες φωλιές που εκκολάφθηκαν φέτος βρίσκονται στις θέσεις Ελαία και Βουνάκι στον Νότιο Κυπαρισσιακό κόλπο.

«Κάθε χρόνο η μέρα αυτή, που οι πρώτοι νεοσσοί εξέρχονται από τις φωλιές που προστατεύτηκαν δύο περίπου μήνες πριν, είναι μία μέρα χαράς και συγκίνησης καθώς ο κόπος δεκάδων ανθρώπων ανταμείβεται με το θαύμα της ζωής!», σχολιάζει η ΜΚΟ.

pelop hatchling-Thalie Konstantinides_low (600 x 337)

 

 

 

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση