Ξενάγηση στις δραματικές κλιματικές αλλαγές των τελευταίων 400.000 ετών στην Ήπειρο

Καθώς η κλιματική αλλαγή αναδεικνύεται πλέον από τη διεθνή επιστημονική κοινότητα ως ένα από τα σοβαρότερα προβλήματα αιχμής της εποχής μας, είναι αναγκαίο στο δημόσιο διάλογο να είναι κατανοητές όχι μόνο οι περιβαλλοντικές αλλά και οι κοινωνικές και οικονομικές διαστάσεις και οι κίνδυνοι που αντιμετωπίζουμε. Παράλληλα, χρειάζεται να γνωρίζουμε και τις ευκαιρίες που ανοίγονται από τα νέα παγκόσμια δεδομένα και την τεχνολογική επανάσταση που συντελείται στην παραγωγή και εκμετάλλευση της ενέργειας, στο πλαίσιο της αναγκαίας ενεργειακής μετάβασης.

Το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και συγκεκριμένα ο Λαμπριάδειος Σταθμός Έρευνας (ΠΑΛΑΣΕ), ο οποίος λειτουργεί ως αποκεντρωμένος χώρος εκπαίδευσης με έδρα τα Άνω Πεδινά στο Ζαγόρι, συνεργαζόμενο με το Εθνικό Κέντρο Περιβάλλοντος και Αειφόρου Ανάπτυξης (ΕΚΠΑΑ), θεωρώντας μέρος της αποστολής τους τη διάχυση έγκριτης επιστημονικής γνώσης αναφορικά με σύνθετα σύγχρονα επιστημονικά και όχι μόνο ζητήματα που μας απασχολούν όλους, διοργανώνουν σειρά διαλέξεων, για την επικοινωνία τους με την τοπική κοινωνία. Με την υποστήριξη της Περιφέρειας Ηπείρου και της Ιεράς Μητρόπολης Ιωαννίνων η Οργανωτική Επιτροπή προσκαλεί τους πολίτες σε μία πρώτη εξαιρετικά ενδιαφέρουσα Εσπερίδα, όπου διακεκριμένοι διεθνώς επιστήμονες, ειδικοί σε θέματα ενέργειας, περιβάλλοντος και κλιματικής αλλαγής, θα παρουσιάσουν τα αποτελέσματα των ερευνών τους, ενισχύοντας έτσι το δημόσιο διάλογο.

Ειδικότερα, ο Καθηγητής Jamie Woodward (Πανεπιστήμιο Μάντσεστερ) θα ξεναγήσει στη συναρπαστική ιστορία των δραματικών κλιματικών αλλαγών τα τελευταία 400.000 χρόνια στην Ήπειρο, όταν τα βουνά της καλύπτονταν κατά καιρούς από παγετώνες, ενώ ο Επίκουρος Καθηγητής Φάμπιο Αντωνίου (Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων) θα αναλύσει τα σενάρια του μέλλοντος και τις δυσκολίες που υπάρχουν από την οικονομική πλευρά της εκμετάλλευσης της ενέργειας και τα μέσα πολιτικής που χρησιμοποιούνται, με ειδική αναφορά στην ενεργειακή μετάβαση και στο πώς μπορούμε να διασφαλίσουμε τη βιώσιμη ανάπτυξη στην Ελλάδα. Τέλος, η Ζωή Βροντίση (ΕΚΠΑΑ) θα εστιάσει στις αμοιβαία συμφέρουσες πρακτικές που προτείνονται από την επιστημονική κοινότητα σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, με την αποτελεσματική χρήση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας που είναι τεχνολογικά εφικτή σήμερα, καθώς και στις προκλήσεις που ανακύπτουν από την ανάπτυξη συνθετικών καυσίμων στην κατεύθυνση μίας οικονομίας μηδενικών εκπομπών άνθρακα.

Η Εσπερίδα θα πραγματοποιηθεί στην Αίθουσα Αρχιεπισκόπου Σπυρίδωνος της Ζωσιμαίας Παιδαγωγικής Ακαδημίας (Λεωφόρος Δωδώνης 6), στα Ιωάννινα, τη Δευτέρα 13 Μαΐου 2019 με ώρα έναρξης 18:00. Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.

Το πρόγραμμα και οι ομιλητές:

 

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση