Ξενικά είδη της Μεσογείου γίνονται κοσμήματα από ανακυκλωμένες motherboard (φωτο)

του Νίκου Αβουκάτου

Εμπνευσμένη από την εισβολή των ξενικών ειδών στα νερά της Μεσογείου, η δημιουργός της περιβαλλοντικής ομάδας Relak-zero waste Thessaloniki Λιζέττα Φώτογλου φτιάχνει εντυπωσιακές δημιουργίες με την επαναχρησιμοποίηση εξαρτημάτων υπολογιστών (motherboard).

Πριν από δύο χρόνια περίπου άρχισε η συνεργασία της κ. Φώτογλου με την περιβαλλοντική οργάνωση iSea. Με τις δράσεις της ομάδας και το έργο της οργάνωσης, όπως εξηγεί η ίδια στη Greenagenda.gr, ένιωσε την ανάγκη να προβληθεί μία σωρεία προβλημάτων που αντιμετωπίζουν τα υδάτινα οικοσυστήματα, όπως είναι η εισβολή των ξενικών ειδών στη Μεσόγειο, η παράνομη αλιεία, τα υδάτινα απορρίμματα κ.ά.

«Μέσα από τις περιβαλλοντικές μου ανησυχίες και ευαισθησίες γεννιούνται οι ιδέες πρωτίστως. Με τη σειρά τους παίρνουν σχήμα και μορφή και κάπως έτσι δημιουργούνται οι συλλογές μου. Σε συνεργασία με τον Νίκο Δούμπα, που είναι ο υπεύθυνος πυλώνα ξενικών ειδών της iSea, κατέληξα στα έξι είδη που μπορούσα να αποτυπώσω σε motherboard κι αυτά είναι τα εξής: Atlantic Spadefish, Alectis alexandrina, Balistes capriscus, Abudefduf sexfasciatus, Acanthurus Sohal και Apogonichthyoides pharaonis», λέει.

Με την ευρύτερη ομάδα της iSea, αποφασίστηκε η επέκταση της συνεργασίας με προστατευόμενα είδη αυτή τη φορά, αυτά των σαλαχιών (Aetomylaeus bovinus ~ Mobular ~ Dipturus oxyrinchus) και των Αγγελοκαρχαριών με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Αγγελοκαρχαρία (στις 26 Ιουνίου).

Η κ. Φώτογλου, με την επαναχρησιμοποίηση των μητρικών καρτών από υπολογιστές, βοηθά στην ορθή διαχείριση αποβλήτων και δη των ηλεκτρονικών.

«Κάθε φορά που φτιάχνω μια συλλογή, ο κύριος στόχος μου είναι η ενημέρωση των πολιτών. Να αναδείξω το πρόβλημα. Μέσα από την ενημέρωση έρχεται και η ευαισθητοποίηση. Από τη μέχρι τώρα εμπειρία μου, μπορώ με σιγουριά να πω, πώς οι πολίτες θέλουν να βοηθήσουν και θέλουν να κάνουν το "καλό". Δυστυχώς, δεν γνωρίζουν όλοι τον τρόπο. Μέσα από την ενημέρωση, έρχεται η γνώση. Η γνώση μπορεί να έρθει με πολλούς τρόπους και κάποιοι από αυτούς είναι τα εκπαιδευτικά εργαστήρια ενηλίκων και παιδιών που προσφέρω, καθώς και ομιλίες με θέμα το περιβάλλον, τη μείωση των απορριμμάτων μας», σημειώνει η κ. Φώτογλου.

Η σειρά κοσμημάτων «Ξενικά Είδη», όπως και η συλλογή «Προστατευόμενα Είδη», έχουν σκοπό να αναδείξουν το πρόβλημα και να συμβάλλουν στη λύση του.

Τη σειρά μπορείτε να τη βρείτε στο ηλεκτρονικό κατάστημα της iSea και με κάθε κόσμημα που αγοράζει κάποιος συμβάλλει στις δράσεις της για την προστασία των υδάτινων οικοσυστημάτων.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση