Ξεπέρασαν τις 1.500 οι συμμετοχές στον δεύτερο φωτογραφικό διαγωνισμό «Natura 2000 Click στη φύση»

Το Σάββατο 21 Μαΐου 2020, στις 17:00, το WWF Ελλάς και οι εταίροι του έργου LIFE-IP 4 NATURA, σε συνεργασία με το Περιοδικό Φωτογράφος, έχουν ετοιμάσει ένα Facebook Event στο οποίο -μεταξύ άλλων- θα ανακοινωθούν τα ονόματα των μεγάλων νικητών του 2ου διαγωνισμού φωτογραφίας «Natura 2000 Click στη φύση».

Σύμφωνα με το WWF Ελλάς, ο αρχισυντάκτης του Περιοδικού Φωτογράφος, Παναγιώτης Καλδής, και επαγγελματίες φωτογράφοι που συμμετείχαν στην Κριτική Επιτροπή του Διαγωνισμού θα μεταφέρουν την εμπειρία του από την φετινή διοργάνωση και θα εξηγήσουν το σκεπτικό με το οποίο ψήφισαν τις αγαπημένες τους εικόνες. Στην εκδήλωση θα γίνει συζήτηση για τη σημασία των περιοχών Natura 2000 αλλά και τη φωτογραφία φύσης, την οποία θα συντονίσει ο γνωστός βιολόγος και παρουσιαστής Ηλίας Στραχίνης.

Παρά το μικρό της μέγεθος, η Ελλάδα είναι μια από τις πιο πλούσιες σε βιοποικιλότητα χώρες, όχι μόνο στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο. Χιλιάδες διαφορετικά είδη φυτών και ζώων, πολλά από τα οποία δεν απαντώνται πουθενά αλλού στον κόσμο, αλλά και δεκάδες διαφορετικοί τύποι οικοτόπων, συνθέτουν το εντυπωσιακό «μωσαϊκό» της ελληνικής βιοποικιλότητας.

Η αποτελεσματική προστασία του τεράστιου φυσικού μας πλούτου είναι υπόθεση όλων μας, γι' αυτό και η ανάδειξη της σημασίας των προστατευόμενων περιοχών Natura 2000 μπορεί επίσης να γίνει υπόθεση όλων μας. Αυτή ήταν η επιδίωξη των διοργανωτών του 2ουδιαγωνισμού φωτογραφίας «Click στη φύση», του μοναδικού φωτογραφικού διαγωνισμού που είναι αφιερωμένος αποκλειστικά στις περιοχές Natura 2000 της Ελλάδας, ο οποίος θα πραγματοποιείται ετησίως.

Όπως επισημαίνεται, σε συνέχεια της πολύ επιτυχημένης περσινής διοργάνωσης, η ανταπόκριση του κοινού είναι και φέτος εντυπωσιακή, καθώς οι συμμετοχές ξεπέρασαν κάθε προσδοκία. Επαγγελματίες και ερασιτέχνες φωτογράφοι έστειλαν φωτογραφίες που αποτυπώνουν ένα μικρό μέρος της ομορφιάς και του πλούτου της ελληνικής φύσης, με τις συμμετοχές να ξεπερνούν τις 1.500. Επιβλητικές βουνοκορφές, πυκνά δάση, λίμνες, ποτάμια, υγρότοποι, αλλά και δεκάδες είδη της χλωρίδας και της πανίδας μας, προσέφεραν στους φωτογράφους ευκαιρίες για μοναδικές λήψεις.

Το δίκτυο Natura 2000 στη χώρα μας

Το ευρωπαϊκό δίκτυο Natura 2000 είναι το μεγαλύτερο δίκτυο προστατευόμενων περιοχών του κόσμου. Στη χώρα μας εκτείνεται σε 446 περιοχές, προστατεύοντας 299 είδη φυτών και ζώων, 147 είδη πουλιών και 89 διαφορετικούς τύπους οικοτόπων.

Το δίκτυο Natura 2000 είναι το πολυτιμότερο εργαλείο που έχουμε στη διάθεσή μας για τη διαφύλαξη της φυσικής μας κληρονομιάς, λειτουργώντας ταυτόχρονα ως πλαίσιο για την επίτευξη της απαραίτητης ισορροπίας ανάμεσα στην προστασία της φύσης και τις ανθρώπινες δραστηριότητες.

Το Έργο LIFE-IP 4 NATURA είναι το σημαντικότερο έργο των τελευταίων δεκαετιών για την προστασία της φύσης στην Ελλάδα. Δώδεκαεταίροι (Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Πανεπιστήμιο Πατρών, Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, WWF Ελλάς, Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, Περιφέρεια Κρήτης, Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης, Περιφέρεια Αττικής, Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας, Πράσινο Ταμείο, Οργανισμός Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής), υπό τον συντονισμό του ΥΠΕΝ, ενώνουν τις δυνάμεις τους σχεδιάζοντας νέα εργαλεία προστασίας και διαχείρισης και αναδεικνύοντας τις ευκαιρίες που προσφέρει η αρμονική συνύπαρξη του ανθρώπου με το φυσικό του περιβάλλον. Το Έργο συγχρηματοδοτείται από το πρόγραμμα LIFE της Ευρωπαϊκής Ένωσης και το Πράσινο Ταμείο. Περισσότερες πληροφορίες: edozoume.gr

____________________________________________

  • Ο πανελλήνιος φωτογραφικός διαγωνισμός «Click στη φύση» διοργανώθηκε από το WWF Ελλάς στο πλαίσιο του Έργου LIFE-IP 4 NATURA, σε συνεργασία με το Περιοδικό Φωτογράφος. Διεξήχθη στο διάστημα από 10Nοεμβρίου 2020 έως 5 Απριλίου 2022.
  • Η κριτική επιτροπή αποτελείται από την φωτογράφο, σκηνοθέτιδα και παραγωγό ντοκιμαντέρ Βίκυ Μαρκολέφα, τον δασολόγο και ένθερμο φωτογράφο φύσης Αναστάσιο Σακούλη, τον φωτογράφο φύσης Βασίλη Συκά, τον Δημήτρη Ζάντζα υπεύθυνο ψηφιακού περιεχομένου του WWF Ελλάς ως εκπρόσωπο της οργάνωσης και τον δημοσιογράφο Παναγιώτη Καλδή ως εκπρόσωπο του περιοδικού ΦΩΤΟγράφος.
  • Το Περιοδικό Φωτογράφος εκδίδεται από το 1989 και αποτελεί το πρώτο σε κυκλοφορία φωτογραφικό περιοδικό στην Ελλάδα.
  • Μέρος των βραβείων του διαγωνισμού αποτελεί προσφορά του καταστήματος Photoagora.gr.
  • Φέτος συμπληρώνονται 30 χρόνια από την θέσπιση του ευρωπαϊκού προγράμματος LIFE, του χρηματοδοτικού μέσου της ΕΕ για το περιβάλλον και το κλίμα. Το πρόγραμμα ξεκίνησε το 1992, την ίδια χρονιά που δημοσιεύεται η οδηγία για τους οικοτόπους, και μέχρι σήμερα έχει συγχρηματοδοτήσει δράσεις διατήρησης σε περισσότερες από 6 000 περιοχές Natura 2000.

 

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση