ΟΗΕ: Επικερδής η στροφή στην «πράσινη» οικονομία (vid)

Ο ΟΗΕ έδωσε στη δημοσιότητα την έκθεσή του για τη Νέα Οικονομία του Κλίματος όπως την ονομάζει.

Ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού, Αντόνιο Γκουτέρες, τόνισε πως οι θαρραλέες περιβαλλοντικές δράσεις μπορούν να αποφέρουν 26 τρισ. δολάρια σε οικονομικά οφέλη μέχρι το 2030.

Η μεταστροφή στην «πράσινη» οικονομία περιλαμβάνει και τη δημιουργία περισσοτέρων από 65 εκατομμύριων φιλικών προς το περιβάλλον θέσεων εργασίας.

«Σήμερα οι ανανέωσιμες πηγές ενέργειας είναι συχνά πιο φτηνές από τα ορυκτά καύσιμα, παρά τις συνεχείς επιδοτήσεις για αυτά. Μπορούν να δώσουν πρόσβαση στην ενέργεια σε 1 δισεκατομμύριο ανθρώπους που δεν έχουν ηλεκτρισμό. Για παράδειγμα, το Μπανγκλαντές έχει εγκαταστήσει ηλιακά συστήματα σε τέσσερα εκατομμύρια σπίτια. Αυτό δημιούργησε περισσότερες από 115.000 θέσεις εργασίας και αποταμίευσε πάνω από 400 εκατομμύρια δολάρια για τους αγρότες σε σχέση με τα ρυπογόνα καύσιμα» είπε ο ΓΓ του ΟΗΕ.

Σύμφωνα με την επιτροπή Οικονομίας και Κλίματος πάνω από 130 πολυεθνικές εταιρείες χρησιμοποιούν αποκλειστικά ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, χώρες που στηρίζονται σε ορυκτά καύσιμα αλλάζουν πλεύση και πάνω από 250 επενδυτές συμμετέχουν στην πενταετή πρωτοβουλία Κλιματικής Δράσης.

Ο Γκουτέρες τόνισε πως κάθε δολάριο που επενδύεται στην αναδάσωση, μπορεί να αποδώσει μέχρι και 30 δολάρια κέρδος.

Παράλληλα σε συνάντηση ειδικών του κλίματος στη Μπανγκόγκ αποκαλύφθηκε πως οι ανεπτυγμένες χώρες δεν λαμβάνουν σοβαρά τις κλιματικές πρωτοβουλίες, βάζοντας σε κίνδυνο την συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα.

Τον Δεκέμβριο θα υπάρξει συνάντηση υπουργών στο Κατοβίτσε ώστε να διευκρινιστούν οι όροι της κλιματικής συμφωνίας του 2015.

Πηγή: Euronews

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση