Οικιστικές πυκνώσεις: Αυστηρή προειδοποίηση Φάμελλου στους δήμους

του Θοδωρή Καραουλάνη

Το θέμα των δασικών χαρτών αλλά και το συνακόλουθο ζήτημα των οικιστικών πυκνώσεων αναδείχθηκε κατά τη χθεσινή συνέντευξη τύπου για τα Δάση στη Βουλή. Ο Σωκράτης Φάμελλος ανέδειξε αφενός την πρόοδο των εργασιών κατάρτισης και ανάρτησης δασικών χαρτών από την παρούσα κυβέρνηση, αλλά και τις καθυστερήσεις των δήμων στην οριοθέτηση των οικιστικών περιγραμμάτων, βήμα απαραίτητο για την προώθηση των δασικών χαρτών αλλά και σημαντικό ζήτημα για τη συνταγματικότητα των ρυθμίσεων που ετοιμάζονται. Ο Αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας μάλιστα ήταν πολύ αυστηρός στην κριτική προς τους ΟΤΑ.

Μίλησε συγκεκριμένα για «απαράδεκτη καθυστέρηση των Δήμων», αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι αυτή καθυστέρηση παρατηρείται μετά από τρεις δικές του επιστολές φέτος, πέραν των όσων είχε αποστείλει πέρυσι. Μάλιστα, ανέφερε παραδείγματα (χωρίς ονόματα δήμων) σύμφωνα με τα οποία λίγες εβδομάδες πριν τη λήξη της προθεσμίας υπάρχουν ακόμη και σήμερα τηλέφωνα από ΟΤΑ στο Υπουργικό γραφείο που ζητούν εκ νέου παράταση γιατί μόλις τώρα προχωρούν σε αναθέσεις έργων για την αποτύπωση των οικιστικών πυκνώσεων στην έκτασή τους, παρά την ετήσια και επιπλέον εξάμηνη παράταση που έχει ήδη δοθεί.

Και ο Υπουργός δεν έμεινε στα παραδείγματα και τους χαρακτηρισμούς περί καθυστέρησης. Έκανε λόγο, δύο φορές μάλιστα, για «αμέλεια», δίνοντας τόνο «αυστηρής προειδοποίησης» προς όσους δήμους καθυστερούν. Συνέπλεξε μάλιστα το ζήτημα με υπεράσπιση δικαιωμάτων των πολιτών τα οποία οι δήμοι δεν υπερασπίζονται. Τη μία φορά μίλησε για «αμέλεια, όταν καθυστερούν μετά από τόσες παρατάσεις» και τη δεύτερη φορά μίλησε για «είναι τραγική αμέλεια και μάλιστα αφορά σχεδόν τους μισούς δήμους». Αυτή η έντονη και πολλαπλή αναφορά για «αμέλεια» σε συνδυασμό μάλιστα με το θέμα «προάσπισης δικαιωμάτων των πολιτών» μεταφράζεται πιθανότατα σε νομικά προβλήματα για όσους καθυστερήσουν υπερβολικά, αποτελώντας έτσι ευθεία και σκληρή προειδοποίηση…

Μάλιστα ο ΑνΥΠΕΝ συμπλήρωσε με νόημα για το θέμα των οικιστικών πυκνώσεων ότι η οριοθέτησή τους και η λύση του ζητήματος αποτελεί και συνταγματικό ζήτημα, συσχετίζοντας τις απαντήσεις των Δήμων με την κρίση του Συμβουλίου της Επικρατείας για τις οικιστικές πυκνώσεις. Ο Σωκράτης Φάμελλος δήλωσε χαρακτηριστικά: «Το ζήτημα των οικιστικών πυκνώσεων είναι πολύ σημαντικό και δεν μπορούμε να περιμένουμε άλλο τους Δήμους που καθυστερούν για να ετοιμάσουμε και να καταθέσουμε το σχετικό νομοσχέδιο».

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση