Οικολογική καταστροφή λόγω μοβ αχινών

Δεκάδες εκατομμύρια μοβ αχινοί έχουν, με την ακόρεστη όρεξή τους, καταστρέψει τα δάση φαιοφυκών στην Καλιφόρνια και πλέον εξαπλώνονται προς το Όρεγκον, διαταράσσοντας τα ευαίσθητα παράκτια οικοσυστήματα και απειλώντας με θάνατο από ασιτία άλλα θαλάσσια είδη.

Πρόσφατη καταμέτρηση αποκάλυψε την ύπαρξη 350 εκατομμυρίων μοβ αχινών σε ένα μόνο ύφαλο, ανοικτά του Ορεγκον, καταγράφοντας αύξηση 10.000% σε σύγκριση με το 2014. Την ίδια στιγμή, στη βόρεια Καλιφόρνια έχουν αφανιστεί τα δάση των γιγαντιαίων φαιοφυκών, καθώς τα καταβρόχθισαν οι μοβ αχινοί, και πιθανώς να μην αναγεννηθούν ποτέ. Hδη, στις παράκτιες περιοχές του Ορεγκον συναντώνται τεράστιες απογυμνωμένες περιοχές του βυθού, όπου δεν υπάρχει τίποτε άλλο εκτός από αυτές τις ακανθωτές μπάλες. Παλαιότερα, τα δάση κέλπιας ήταν τόσο πυκνά, ώστε ούτε βάρκες δεν μπορούσαν να πλεύσουν.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Καθημερινή», η ολοκληρωτική καταστροφή που προκαλούν οι μοβ αχινοί οδηγεί σε αφανισμό είδη όπως τα κόκκινα «αφτιά της θάλασσας» (αλιώτιδες) και οι κόκκινοι αχινοί και διαταράσσει τόσο τα οικοσυστήματα, ώστε επιστήμονες στην Καλιφόρνια συνεργάζονται με ιδιωτικές εταιρείες προκειμένου να συλλέγουν μοβ αχινούς και να τους τοποθετούν σε ελεγχόμενο περιβάλλον, ώστε στη συνέχεια να τους πωλήσουν σε ιχθυαγορές. Οι επιστήμονες, επί του παρόντος, δεν είναι βέβαιοι κατά πόσον η πληθυσμιακή έκρηξη των μοβ αχινών οφείλεται στην κλιματική κρίση, αλλά υποψιάζονται ότι μια αλυσίδα γεγονότων που συνέβησαν, κατέληξε στη δραματική αύξηση του πληθυσμού τους. Τα φαιοφύκη, που ούτως ή άλλως απειλούνταν από την αύξηση της θερμοκρασίας των θαλάσσιων υδάτων, πλέον φαίνεται ότι δεν είναι τόσο ανθεκτικά, όπως επισημαίνει η Νόρα Εντι, επικεφαλής του προγράμματος ωκεανών στην Yπηρεσία Περιβαλλοντικής Προστασίας της Καλιφόρνιας.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση