Οικολογική καταστροφή στην Ανατολική Αττική- Ανησυχία λόγω πλημμυρών

του Νίκου Αβουκάτου

Περίπου 20.000 στρέμματα δασικής γης κατέκαψε η καταστροφική πυρκαγιά του Καλάμου. Η επομένη μέρα απαιτεί πλέον τη λήψη ορισμένων άμεσων μέτρων πρόληψης δευτερογενών καταστροφών που μπορεί να συμβούν λόγω της εκδήλωσης μιας έντονης βροχόπτωσης. Ο κυριότερος κίνδυνος είναι οι πλημύρες, εάν το νερό παρασύρει στάχτη, έδαφος και άλλα φερτά υλικά. Επίσης η απώλεια του εδάφους θα αυξήσει το μέγεθος της οικολογικής καταστροφής.

"Έχει μεγάλη σημασία να γίνουν οι απαιτούμενες παρεμβάσεις", επεσήμανε ο Δρ. Γαβριήλ Ξανθόπουλος Αναπληρωτής Ερευνητής στο  Ινστιτούτο Μεσογειακών Δασικών Οικοσυστημάτων του Ελληνικού Γεωργικού Οργανισμού "ΔΗΜΗΤΡΑ", μιλώντας στην Greenagenda.gr.

Τόνισε όμως ότι οι όποιες παρεμβάσεις πρέπει να γίνουν μετά από μία γρήγορη ανάλυση της ανάγκης γιατί δεν απαιτούνται σε όλα τα σημεία. Έτσι θα αποφευχθούν περιττές δαπάνες και θα ολοκληρωθούν γρήγορα τα έργα (π.χ. κορμοδέματα, ξύλινα φράγματα, φράγματα από σκυρόδεμα, κλπ.) εκεί που πρέπει.

Επίσης, ο Δρ. Ξανθόπουλος υπογράμμισε ότι είναι αναπόφευκτο να επηρεαστεί το άμεσα μικρόκλιμα της περιοχής, όμως αυτό θα αρχίσει να αποκαθίσταται σταδιακά καθώς θα επανακάμπτει η βλάστηση. Η περιοχή θα πρασινίσει σε αρκετό βαθμό στα επόμενα 3-4 έτη όμως για να αναγεννηθεί το πευκοδάσος με εικόνα παρόμοια με τη μορφή που είχε πριν καεί θα περάσουν περίπου 30 έτη, με την προϋπόθεση βεβαίως να μην επαναληφθεί η πυρκαγιά. Όπου τις προηγούμενες ημέρες κάηκε ανώριμο πευκοδάσος, ηλικίας μικρότερης των 14 περίπου ετών, είναι πολύ πιθανό να απαιτηθεί τεχνητή αναδάσωση αν θέλουμε να επανακάμψει το δάσος.

Ακόμη, ο Δρ. Ξανθόπουλος τόνισε ότι έχει μεγάλη σημασία η σωστή οργάνωση και διαχείριση της καταστολής των πυρκαγιών και η συνεργασία των κρατικών φορέων μεταξύ τους από το στάδιο της πρόληψης έως και αυτό της αποκατάστασης. Όμως, είναι εξαιρετικά σημαντική η αφύπνιση των πολιτών και η σωστή ενημέρωσή τους ώστε να συμβάλλουν τόσο στην προστασία του περιβάλλοντος όσο και στην ασφάλεια της δικής τους περιουσίας αλλά και της ίδιας της ζωής τους. Αυτό μπορεί να γίνει με ένταση της προσοχής τους ώστε να μην γίνουν αίτιοι πυρκαγιών από αμέλεια, με άμεση αναφορά κάθε αρχόμενης πυρκαγιάς που θα πέσει στην αντίληψή τους στο 199, με προετοιμασία της κατοικίας τους που είναι κοντά σε βλάστηση και του πέριξ χώρου ώστε να είναι ασφαλής σε περίπτωση πυρκαγιάς, αλλά και με τη δημιουργία ενός σχεδίου για το πώς πρέπει να αντιδράσουν σε περίπτωση που συμβεί κάτι τέτοιο.

ΦΩΤΟ: ΑΠΕ ΜΠΕ

 

 

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση