Οικολογικός όλεθρος στο δάσος Δαδιάς - Συγκλονιστικές φωτογραφίες και βίντεο από την πύρινη λαίλαπα

Ασύλληπτη είναι η καταστροφή στο παρθένο δάσος Δαδιάς στον Έβρο, που ένα μεγάλο τμήμα του έχει γίνει παρανάλωμα του πυρός, καθώς η φωτιά που ξέσπασε πριν από τέσσερις μέρες όχι μόνο δεν λέει να περιοριστεί, παρά τις τιτάνιες προσπάθειες επίγειων και εναέριων πυροσβεστικών δυνάμεων, αλλά αντιθέτως φουντώνει και κατακαίει έναν από τους σπουδαιότερους θησαυρούς βιοποικιλότητας στα Βαλκάνια και στην Ευρώπη.

Διαβάστε:

Οι συνεχιζόμενες εναλλαγές της κατεύθυνσης αλλά και της έντασης του ανέμου στην περιοχή της Δαδιάς εξακολουθούν να υποδαυλίζουν την πολυήμερη πλέον προσπάθεια κατάσβεσης της πυρκαγιάς που στο πέρασμά της αφήνει λαβωμένο το Εθνικό Πάρκο.

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο προϊστάμενος του Δασαρχείου Αλεξανδρούπολης, Γιώργος Πιστόλας, ο οποίος μαζί με τους συναδέλφους του των όμορων του Σουφλίου δασαρχείων και με μέλη δασικών συνεταιρισμών βρίσκονται στην περιοχή προκειμένου να συμβάλουν στην υλοτομία και στη δημιουργία αντιπυρικών ζωνών, αναφέρει ότι λίγο πριν από τις 21:00 χθες η φωτιά, λόγω του δυνατού αέρα, πέρασε την αντιπυρική ζώνη νότια του Κέντρου Ενημέρωσης της Μονάδας Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου, απειλώντας το Κέντρο το οποίο έχει εκκενωθεί, ενώ από το σημείο είχε απομακρυνθεί και το κινητό επιχειρησιακό κέντρο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας «Όλυμπος».

Περιγράφοντας την εικόνα που παρουσίαζε χθες βράδυ η πυρκαγιά, ο κ. Πιστόλας αναφέρει χαρακτηριστικά: «Αυτό που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε μετά το μεσημέρι είναι τρία ενεργά και μεγάλα μέτωπα. Το ένα κινείται βόρεια προς την περιοχή του μοναστηριού της Δαδιάς και του δασικού φυτωρίου. Περιμετρικά του μοναστηριού, που έχει εκκενωθεί, έχει γίνει αντιπυρική ζώνη για την προστασία του. Με τα ώς τώρα δεδομένα η εκτίμηση είναι ότι το συγκεκριμένο μέτωπο θα ελεγχθεί ή θα σβήσει στις επόμενες μέρες, ενδεχομένως και αύριο. Το θέμα είναι τα άλλα δύο μέτωπα. Το ένα είναι νότια προς το φράγμα της Λύρας, λίγο πιο πάνω από εκεί όπου ξεκίνησε η πυρκαγιά, σε μια περιοχή στην οποία επιχειρούσαν και τα πυροσβεστικά ελικόπτερα με ρίψεις νερού, βόρεια του φράγματος. Το μεγαλύτερο μέτωπο είναι στο δυτικό τμήμα του δάσους, όπου επιχειρούν υλοτόμοι για τη δημιουργία νέας αντιπυρικής ζώνης που θα παρέχει τη δυνατότητα προσέγγισης του μετώπου της πυρκαγιάς στις επίγειες δυνάμεις πυρόσβεσης. Το συγκεκριμένο σημείο είναι ιδιαίτερα σημαντικό καθώς εάν η πυρκαγιά το περάσει, απειλούνται οι φωλιές του Μαυρόγυπα».

Στάχτη ήδη 10.000 στρέμματα Natura - Σε 19 χρόνια έχει καεί το 8% του Εθνικού Πάρκου

Τουλάχιστον 10.000 στρέμματα του δάσους της Δαδιάς κάηκαν στη φωτιά που συνεχίζει το καταστροφικό της έργο για τέταρτη συνεχόμενη ημέρα στο κρισιμότατης οικολογικής σημασίας Εθνικό Πάρκο. Σαν να μη φτάνει αυτό, τα τελευταία 19 χρόνια (από το 2003) η καμένη έκταση προστατευόμενων δασών Natura 2000 του Πάρκου ανέρχεται σε πάνω από 33.750 στρέμματα, ήτοι 7,88% της συνολικής έκτασης που καλύπτει αυτό!

Όπως προκύπτει από την εκτίμηση της Επιχειρησιακής μονάδας BEYOND του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, η καμένη έκταση της πυρκαγιάς που ξεκίνησε στην περιοχή Φράγμα Λύρας στο Σουφλί Έβρου και επεκτάθηκε στο Δάσος της Δαδιάς την Πέμπτη 21 Ιουλίου 2022 ανέρχεται σε περίπου 1.000 εκτάρια/10.000 στρέμματα.

 

 

Ο υπολογισμός της καμένης έκτασης έχει γίνει βάσει δορυφορικής εικόνας υψηλής ανάλυσης Sentinel-2 μέχρι την ώρα λήψης (24 Ιουλίου 2022, 12:35).

Στον χάρτη που δημοσιεύει η μονάδα BEYOND παρατηρεί κάποιος και τα τμήματα της περιοχής Natura που έχoυν καεί κατά τα έτη: 2003, 2011, 2012, 2020 και 2021 με συνολική καμένη έκταση τα 2.375 εκτάρια/23.750 στρέμματα.

Το Εθνικό Πάρκο Δάσους Δαδιάς – Λευκίμμης – Σουφλίου βρίσκεται στο μέσον του νομού Έβρου σε έκταση 428.000 στρεμμάτων από τα οποία τα 72.900 είναι αυστηρά προστατευόμενη ζώνη και εντάσσονται στη ζώνη προστασίας Α.

 

Νωρίτερα χθες το βράδυ, μήνυμα μέσω του 112 να εκκενώσουν το χωριό της Δαδιάς, καθώς υπήρχε κίνδυνος να επεκταθεί η πυρκαγιά που μαίνεται για τέταρτη συνεχόμενη μέρα στην περιοχή του Εθνικού Πάρκου, έλαβαν οι κάτοικοι της περιοχής.

Το μήνυμα εστάλη στις 20.45 με τους κατοίκους να καλούνται να εκκενώσουν άμεσα το χωριό κινούμενοι προς Σουφλί δια μέσου Γιάννουλη. Ήδη, πάντως, όπως ανέφερε στη Voria.gr ο δήμαρχος Σουφλίου, Παναγιώτης Καλακίκος, η πλειονότητα των 420 κατοίκων έχει εγκαταλείψει από χθες το βράδυ το χωριό, με εξαίρεση τους νέους που δίνουν κι αυτοί τη μάχη για την κατάσβεση της πυρκαγιάς. Οι περισσότεροι έχουν πάει σε συγγενικά τους πρόσωπα, ενώ 25 άνθρωποι, κυρίως ηλικιωμένοι, φιλοξενούνται σε ξενοδοχεία της περιοχής.

Η πυρκαγιά παραμένει ανεξέλεγκτη με συνεχείς αναζωπυρώσεις σε διάφορα σημεία κυρίως στην δυτική πλευρά του δάσους. Και παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες που καταβάλλει η ισχυρή δύναμη της Πυροσβεστικής με τη συνδρομή του στρατού, της Πολιτικής Προστασίας, των δήμων, του Δασαρχείου και εθελοντικών ομάδων, η κατάσταση παραμένει εξαιρετικά δύσκολη, καθώς η μορφολογία του εδάφους δημιουργεί εμπόδια στη μάχη για να περιοριστούν τα πύρινα μέτωπα.

Αλεξανδρούπολη: Εκτροπή της κυκλοφορίας των οχημάτων στο ύψος του κόμβου Λύρας-Λαγυνών

Στην εκτροπή της κυκλοφορίας των οχημάτων και στα δύο ρεύματα στο ύψος του κόμβου Λύρας-Λαγυνών προχώρησαν οι αρμόδιες Αρχές, λόγω της εξάπλωσης της πυρκαγιάς παράλληλα με την εθνική οδό, σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη Έβρου, Δημήτρη Πέτροβιτς.

Για την κίνηση των οχημάτων χρησιμοποιείται το παλιό εθνικό οδικό δίκτυο.

Παράταξη δεκάδων Πυροσβεστικών πάνω στην ΕΟ Αλεξανδρούπολης-Σουφλίου υπό τον συντονισμό Στυλιανίδη

Μετά το κλείσιμο της εθνικής οδού Αλεξανδρούπολης-Σουφλίου στην περιοχή της Λυκόφης επειδή οι πύρινες φλόγες πλησίαζαν απειλητικά στην πάνω πλευρά του χωριού και τον κάθετο άξονα Αρδανίου- Ορμενίου, η Πολιτική Προστασία κάνει συστάσεις στους ηλικιωμένους του χωριού να απομακρυνθούν προληπτικά.

Κι αυτό, σύμφωνα με το evros-news.gr, επειδή η ατμόσφαιρα ήταν αποπνικτική και όσοι έχουν προβλήματα υγείας έπρεπε να μεταφερθούν κάπου αλλού.

Την ίδια στιγμή πάνω στην Εθνική οδό Αλεξανδρούπολης-Σουφλίου παρατάχθηκαν πολλά πυροσβεστικα οχήματα και μεγάλη δύναμη πυροσβεστών προκειμένου να μην επιτρέψει την φωτιά να “καβαλήσει” την εθνική οδό και να περάσει προς το χωριό Λυκόφη που βρίσκεται ακριβώς από κάτω.

Μάλιστα όλη την επιχείρηση συντόνιζε ο ίδιος ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας και Κλιματικής Αλλαγής Χρήστος Στυλιανίδης που έφτασε χθες το πρωί στον Έβρο, ήταν όλη μέρα στην περιοχή της Δαδιάς και συντόνιζε τις προσπάθειες και βρέθηκε τη νύχτα μαζί με το δήμαρχο Σουφλίου Παναγιώτη Καλακίκο, τον Αντιπεριφερειάρχη Έβρου και στελέχη της Πυροσβεστικής και του Στρατού στη Λυκόφη. Ο κ. Στυλιανίδης παραμένει και σήμερα στην περιοχή.

Στυλιανίδης: Βρισκόμαστε στη διαδικασία διάνοιξης νέων προσβάσεων, νέων αντιπυρικών ζωνών

Αναπροσαρμογές επί του πεδίου αποφασίστηκαν, έτσι ώστε να αντιμετωπιστεί το δύσκολο ανάγλυφο της περιοχής, όπου μαίνεται από την Πέμπτη 21 Ιουλίου η πυρκαγιά στο Εθνικό Πάρκο της Δαδιάς, όπως δήλωσε από τη Δαδιά Έβρου ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Στυλιανίδης. Ο κ. Στυλιανίδης ανέφερε ότι βρίσκονται στη διαδικασία διάνοιξης νέων προσβάσεων, νέων αντιπυρικών ζωνών, κυρίως στο νοτιοδυτικό μέτωπο της πυρκαγιάς που παρουσιάζει τη μεγαλύτερη δυσκολία πρόσβασης και διαχείρισης. «Παλεύουν οι δυνάμεις εκεί, μπουλντόζες ανοίγουν αντιπυρικές ζώνες, έχουν μπει μέσα και οι δασικοί, και οι πυροσβέστες έχουν κάνει εγκαταστάσεις και τρέχουν. Όλο το βράδυ θα είμαστε εδώ. Με τις νέες εγκαταστάσεις των πυροσβεστικών δυνάμεων και τις νέες αντιπυρικές ζώνες, σιγά σιγά κερδίζουμε έδαφος. Εδώ και τρεις ημέρες η πυρκαγιά δεν μπορεί να επεκταθεί σε μια τόσο δύσκολη περιοχή - αυτό αποτελεί ένδειξη της δουλειάς που γίνεται στο πεδίο», σημείωσε ο κ. Στυλιανίδης.

Όπως είπε, μετά την επανεξέταση της κατάστασης το πρωί, μαζί με τα επιτελικά τους στελέχη και με βάση τα νέα δεδομένα, αποφασίστηκαν αναπροσαρμογές επί του πεδίου, έτσι ώστε να αντιμετωπίσουν, όπως τόνισε, «το δύσκολο ανάγλυφο της περιοχής και τις δύσκολες προσβάσεις, γιατί το δάσος είναι προστατευόμενο, συνεπώς οι προσβάσεις σε αυτό είναι περιορισμένες» και προσέθεσε ότι η επιπλέον δυσκολία είναι οι συνεχείς εναλλαγές του ανέμου.

«Με αυτά τα δεδομένα είχαμε συνεχείς αναζωπυρώσεις και δίνεται μάχη. Όλοι οι εμπλεκόμενοι, πυροσβέστες, δασικοί, στρατός, αστυνομία, εθελοντές, Πολιτική Προστασία είναι όλοι μαζί επί του πεδίου. Πραγματοποιήσαμε αυτοψία μέσα στο δάσος και εναέρια αυτοψία με τον κ. Αμυρά, και μαζί με τους επιτελικούς, καθορίστηκαν οι νέοι σχεδιασμοί», υπογράμμισε ο κ. Στυλιανίδης.

«Συνεχίζουμε. Η μάχη που δίνουν όλοι εδώ είναι ηρωική μάχη. Παρ' όλες τις δυσκολίες, είμαστε όλοι αποφασισμένοι να σώσουμε το εθνικό πάρκο της Δαδιάς. Αξιοποιώντας και την επιστημονική γνώση με τα τεχνολογικά εργαλεία που έχουμε στη διάθεσή μας, αλλά και τη γνώση των ανθρώπων του τόπου εδώ που γνωρίζουν πολύ καλά το δάσος, υλοτόμους κι ανθρώπους που ζουν στην περιοχή. Είναι ένας συνδυασμός που θα βοηθήσει πολύ, έτσι ώστε το συντομότερο να έχουμε αίσιο τέλος και να περιορίσουμε όσο μπορούμε τις επιπτώσεις», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Στυλιανίδης.

Ο ίδιος σχολίασε, ακόμη, ότι η επιλογή των εναερίων μέσων που επιχειρούν στην περιοχή γίνεται με επιχειρησιακά κριτήρια και μόνο, σημειώνοντας ότι φέτος η χώρα μας διαθέτει περισσότερα παρά ποτέ εναέρια μέσα δασοπυρόσβεσης (40 από τον εθνικό εναέριο στόλο και 46 μισθωμένα).

Πηγή φωτογραφιών και βίντεο: Kostas Poirazidis, Γρηγόρης Σαββίδης/ Facebook

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση