ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ: ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΚΗ Η ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΖΩΙΚΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ ΣΤΟΝ ΛΑΓΚΑΔΑ

«Προβληματική» χαρακτηρίζει τη διαχείριση ζωικών αποβλήτων στη μονάδα του Λαγκαδά η αυτοδιοικητική κίνηση «Οικολογία-Αλληλεγγύη», ζητώντας αποτελεσματικούς ελέγχους από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

«Η διαχείριση ζωικών αποβλήτων στη μονάδα του Λαγκαδά είναι προβληματική και πρέπει να ελεγχθεί σοβαρά», αναφέρει η κίνηση και εξηγεί:

«Σχεδόν σε καθημερινή βάση διαπιστώνονται εντονότατες δυσοσμίες ιδίως τις νυχτερινές ώρες (και Σαββατοκύριακα), που προέρχονται από τη μονάδα διαχείρισης ζωικών αποβλήτων (rendering) στη μονάδα Αφοι Ταχματζίδη Ο.Ε., που εδρεύει στο 2ο χιλ. Λαγκαδά – Κολχικού. Όπως φαίνεται, η δικλείδα ασφαλείας που ζήτησε η Δ/νση Ανάπτυξης στην τροποποίηση της με αριθ. πρωτ. 2659/03/04/2015 ΑΕΠΟ και αφορούσε την εξασφάλιση της λειτουργίας της πλυντηρίδας προκειμένου να εξασφαλίζεται η μη ρύπανση του περιβάλλοντος, δεν αποδίδει».

Ο έλεγχος για τη σωστή λειτουργία του συστήματος απόσμησης θα πρέπει να γίνεται τεκμηριωμένα και με τρόπο που να μπορεί να ελέγχεται η ποιότητα αλλά και η ποσότητα των ρύπων, συνεχίζουν οι Οικολόγοι, εντούτος, όπως τονίζουν, στην προαναφερθείσα ΑΕΠΟ δεν αναφέρονται τα μέγιστα επιτρεπόμενα όρια των ρύπων που παράγει μια διαχείριση rendering. Για τον έλεγχο των τιμών των οριακών εκπομπών θα πρέπει να υπάρχει σύστημα καταγραφής των ρύπων ταυτόχρονα με τη λειτουργία της μονάδος για να τεκμηριώνονται αλλά και να ελέγχονται τα επιτρεπόμενα όρια εκπομπών.

Σύμφωνα με την «Οικολογία-Αλληλεγγύη», κάτοικοι της περιοχής, που διαμένουν ακόμη και σε απόσταση 250 μέτρων, διαμαρτύρονται εδώ και χρόνια για τις οσμές, ενώ ο σύλλογος των μελισσοκόμων του Λαγκαδά ανησυχεί για το είδος των ρύπων που επικάθονται στη χλωρίδα, καθώς μεταφέρονται με τον αέρα σε μεγάλη απόσταση, με κίνδυνο ρύπανσης των μελισσών αλλά και των προϊόντων τους. Στην περιοχή είναι έντονη η δραστηριοποίηση της μελισσοκομίας σχεδόν καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους και ιδιαίτερα την άνοιξη, ενώ σε πολύ κοντινή απόσταση (200μ) από την εγκατάσταση υπάρχουν καλλιέργειες κηπευτικών (μελιτζάνες, πιπεριές κ.λ.π.).

«Έχει ήδη κατατεθεί στο Περιφερειακό Συμβούλιο κείμενο διαμαρτυρίας με υπογραφές 66 διαμαρτυρόμενων πολιτών, που θεωρεί ασύμβατη την εν λόγω δραστηριότητα στην περιοχή, καθώς υπάρχουν βιοτεχνίες και κατοικίες σε κοντινή απόσταση. Επίσης, θεωρεί ότι δεν τηρούνται οι περιβαλλοντικοί όροι και ειδικότερα ότι ποτέ η εταιρεία δεν έχει καταθέσει την ετήσια απολογιστική έκθεση, με μητρώα ποσοτικής καταγραφής, το είδος αλλά και την κατηγορία  των αποβλήτων που παραλαμβάνει», επισημαίνεται στη σχετική ανακοίνωση.

Ο Περιφερειακός Σύμβουλος της «Οικολογίας-Αλληλεγγύης» Μ. Τρεμόπουλος δήλωσε σχετικά: «Οι πολλές διαμαρτυρίες που υπάρχουν εδώ και χρόνια για τη μονάδα διαχείρισης των ζωικών αποβλήτων στον Λαγκαδά θα πρέπει να ληφθούν άμεσα υπόψη από την Περιφέρεια και να αναληφθούν ανάλογα μέτρα. Θα πρέπει να θεσμοθετηθούν όρια στους αέριους ρύπους μονάδων θερμικής αδρανοποίησης (rendering) και να γίνονται τακτικοί έλεγχοι. Θα πρέπει να τεθεί και πάλι ως όρος η εξουδετέρωση των αέριων ρύπων, να επανελεγχθεί το κτίριο σχετικά με τη στιβαρότητα της κατασκευής και να γίνει αλλαγή των θυρών με πόρτες βιομηχανικού τύπου και απόλυτης στεγανοποίησης. Επίσης, να επανεξεταστεί η καταλληλότητα της επεξεργασίας των υγρών αποβλήτων τα οποία διοχετεύονται στον βιολογικό του σφαγείου, καθώς και η αναγκαιότητα εγκατάστασης βιοφίλτρων».

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση