Οικολόγοι Πράσινοι: «Η ευρωπαϊκή νομοθεσία για την εμπορία σπόρων πρέπει να αναθεωρηθεί ριζικά»

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε στις 6 Μαΐου την τελική πρόταση νομοθεσίας για την εμπορία σπόρων φυτογενετικού υλικού (σπόρων και πολλαπλασιαστικού υλικού). Λόγω της έντονης κινητοποίησης πολιτών, φορέων και οργανώσεων από όλη την Ευρώπη, η αρχική πρόταση υπέστη κάποιες βελτιώσεις, οι οποίες κρίνονται θετικές μεν αλλά ανεπαρκείς από τους Ευρωπαίους Πράσινους.

Σχολιάζοντας ο  ευρωβουλευτής των Πράσινων  και συμπρόεδρος της Επιτροπής Γεωργίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, José Bové, δήλωσε: «Οι προτεινόμενοι νέοι κανόνες της ΕΕ σχετικά με τους σπόρους είναι ένα χαστούκι στο πρόσωπο για όσους έχουν πιέσει για μεγαλύτερη ποικιλομορφία στη γεωργία και την καλλιέργεια των φυτών και δώρο στα χέρια των μεγάλων εταιρειών αγροχημικών» .

Ο Νίκος Χρυσόγελος, ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων, δήλωσε  «Οι τελικές προτάσεις της Γενικής Επιτροπής Υγείας & Καταναλωτών (DGSANCO), οι οποίες ψηφιστήκαν στη Συνάντηση των Επιτρόπων στις 6 Μαΐου δεν προστατεύουν αλλά, αντίθετα, εξακολουθούν να απειλούν την ποικιλότητα των σπόρων στην Ευρώπη. Χρειάζονται προτάσεις ριζικής αναθεώρησης προς το καλύτερο. Σ΄αυτό θα συμβάλλουμε με όλες μας τις δυνάμεις, ως Ευρωπαίοι Πράσινοι, εν όψει της μελλοντικής συζήτησης και ψηφοφορίας στο Ευρωκοινοβούλιο, σε συνεργασία με τους φορείς και τους ευαισθητοποιημένους πολίτες της Ευρώπης. Για την προστασία του πολύτιμου φυσικού πόρου της αγροτικής βιοποικιλότητας, που έχει ιδιαίτερη σημασία για την Ελλάδα της κρίσης».

Ανάλογες ανακοινώσεις εξέδωσαν ήδη οργανώσεις διάσωσης της αγροτικής βιοποικιλότητας και φορείς βελτίωσης και διάδοσης βιολογικών σπόρων, τόσο στην Ελλάδα όσο και σ΄όλη την Ευρώπη.

 

 

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!