Οικολόγοι Πράσινοι: Η κυκλική οικονομία να είναι το σήμα κατατεθέν για την Κ. Μακεδονία

Συνέντευξη Τύπου στο πλαίσιο της διοργάνωσης της 84ης ΔΕΘ έδωσαν οι Οικολόγοι Πράσινοι, το πρωί της Πέμπτης 12 Σεπτεμβρίου. Στη Συνέντευξη Τύπου συμμετείχαν οι συνεκπρόσωποι των Οικολόγων Πράσινων, Φίλιππος Γκανούλης, και Νίκος Πουτσιάκας, η υποψήφια στην 5η θέση του ψηφοδελτίου επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ και μέλος των ΟΠ, Κατερίνα Ανδρικοπούλου – Σακοράφα ενώ τη συζήτηση συντόνισε η Ελισάβετ Αβραμίδου, Περιφερειακή Σύμβουλος Κεντρικής Μακεδονίας των Οικολόγων Πράσινων.

Ο συνεκπρόσωπος των ΟΠ, Νίκος Πουτσιάκας, στην ομιλία αναφέρθηκε στον ρόλο των Οικολόγων Πράσινων, ως μοναδικό θεσμικό φορέα που έχει τη νομιμοποίηση του Ευρωπαϊκού Πράσινου Κόμματος στην Ελλάδα καθώς και στις θέσεις του Πράσινου Κινήματος σε Ελλάδα και Ευρώπη. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, «σε αντίθεση με τα υπόλοιπα κόμματα, θεωρούμε ότι πρώτιστο μέλημά μας είναι να διασφαλίσουμε ότι η όποια αξιοποίηση των πόρων θα γίνει με όρους βιωσιμότητας, χωρίς δηλαδή να προκληθεί τέτοια βλάβη ώστε να απολεσθεί άπαξ δια παντός ο πόρος και να μην χρησιμοποιούμε περισσότερους πόρους από όσους η φύση μπορεί να αναπαράγει. Σε αυτό το πλαίσιο θεωρούμε ότι η κλιματική αλλαγή είναι ένα από τα σημαντικότερα ζητήματα σήμερα και πρέπει να αντιμετωπιστεί οπωσδήποτε, ειδάλλως θα είναι δρόμος χωρίς επιστροφή. Στην Ελλάδα θα μπορούσαμε με την χρήση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας όπου υπάρχουν τεράστιες δυνατότητες, να εξασφαλίζαμε μια ομαλότερη μετάβαση».

Επίσης, ο Νίκος Πουτσιάκας, αναφερόμενος στη Νέα Δημοκρατία καυτηρίασε «την βιασύνη της για την ψήφιση του νόμου για το λεγόμενο "επιτελικό κράτος" το οποίο, όπως είπε χαρακτηριστικά, ήταν εν τέλει ένα Λουδοβίκο-Ναπολεόντειο υπερ-συγκεντρωτικό κράτος, που θέτει σε αμφισβήτηση ακόμη και το διαχωρισμό των εξουσιών και βασικά δημοκρατικά ζητήματα και επίσης καταργεί τις ανεξάρτητες αρχές οι οποίες αποτελούν μέρος των θεμελίων των σύγχρονων δημοκρατιών». Τέλος, ανέφερε ότι οι Οικολόγοι Πράσινοι θεωρούν ότι η απλή αναλογική είναι μία μεγάλη κατάκτηση και δεν πρέπει να υπάρχει κανένα πισωγύρισμα και όσον αφορά το ζήτημα της υποτιθέμενης κυβερνησιμότητας ας μην την μπερδεύουν με την διακυβέρνηση που είναι και το ζητούμενο.

Ο συνεκπρόσωπος των ΟΠ, Φίλιππος Γκανούλης, αναφέρθηκε στην κλιματική αλλαγή που, όπως είπε, βλέπουμε πια να επιδρά δραστικά σε τομείς της οικονομίας όπως ο πρωτογενής τομέας, ενώ ήδη υπάρχει άμεση ανάγκη εκσυγχρονισμού των αρδευτικών έργων της περιφέρειας. Τόνισε δε την προστασία του δημόσιου χαρακτήρα του νερού, ως όρο αδιαπραγμάτευτο.

Στη συνέχεια της ομιλίας του αναφέρθηκε στην κυκλική οικονομία, που αποτελεί διεκδίκηση του πράσινου κινήματος εδώ και δεκαετίες, ως ανάγκη αλλαγής του παραγωγικού μοντέλου και μεταστροφής του προς αυτή την διαφορετική κατεύθυνση. Ο συνεκπρόσωπος των ΟΠ τόνισε χαρακτηριστικά: «Θέλουμε η κυκλική οικονομία να είναι το σήμα κατατεθέν για την Κεντρική Μακεδονία, όπως άλλωστε είναι το περιβάλλον της. Θέλουμε η γειτονιά των Βαλκανίων, που είναι πολύ τρωτή σε θέματα κλιματικής αλλαγής να αποτελέσει μια γειτονιά κυκλικής οικονομίας. Η βιώσιμη διαχείριση των φυσικών πόρων εξασφαλίζει μακροπρόθεσμα την επάρκεια τους αλλά και τη βιωσιμότητα του πλανήτη. Δεν υπάρχει άλλο πλάνο επιβίωσης για τον πλανήτη, δεν υπάρχει άλλο δυναμικό πλάνο προκοπής για την Ελληνική οικονομία. Δυστυχώς η φύση έχει δεχτεί τεράστιες επεμβάσεις και μια υπερεκμετάλλευση που όμως τώρα πλέον η πολιτική, η γνώση, η παραγωγή και η κοινωνία συναποφασίζουν ώστε να υπάρχει μια διαφορετική προοπτική».

Η Κατερίνα Ανδρικοπούλου – Σακοράφα (5η θέση στο ψηφοδέλτιο επικρατείας ΣΥΡΙΖΑ - μέλος των ΟΠ) στην ομιλία της τόνισε την κοινοβουλευτική συνεισφορά των Οικολόγων Πράσινων την περίοδο διακυβέρνησης που μας πέρασε και ανέφερε ότι σε έναν χρόνο περίπου που θα είναι πάλι σε θέση να εκπροσωπηθούν οι Οικολόγοι Πράσινοι στο Ελληνικό Κοινοβούλιο «θα εκφράσουμε τις προτάσεις μας και θα πιέζουμε προς κάθε κατεύθυνση ώστε όλες οι πολιτικές που θα ασκούνται να γίνονται με ορθολογικό, αειφόρο και φιλικά περιβαλλοντικό τρόπο. Παρά τους συμβιβασμούς, οι Οικολόγοι Πράσινοι καταφέραμε να έχουμε τη δική μας συνεισφορά σε κυβερνητικό και κοινοβουλευτικό επίπεδο, κυρίως στον τομέα της διαχείρισης απορριμμάτων, του κτηματολογίου, των δασικών χαρτών και της Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας. Το έργο μας λοιπόν αποδεικνύει ότι η Οικολογία, όχι μόνο έχει φωνή, αλλά έχει δύναμη, όραμα και κυρίως αποτελέσματα».

Αναφερόμενη στην Ευρωπαϊκή πολιτική σκηνή που δημιουργείται, η Κατερίνα Ανδρικοπούλου – Σακοράφα, τόνισε: «Ας μην ξεχνάμε ότι σήμερα η άνοδος των Πράσινων στην Ευρώπη είναι ιδιαίτερα ελπιδοφόρα για το μέλλον της ανθρωπότητας, γιατί εκτός από το ανάχωμα που δημιουργεί στις ακροδεξιές φωνές που δυστυχώς συνεχίζουν να υπάρχουν, συμβάλλει καθοριστικά στην υιοθέτηση και εφαρμογή πολιτικών που λαμβάνουν πολύ σοβαρά υπόψη την κλιματική κρίση, την βιώσιμη ανάπτυξη των επιχειρήσεων και κυρίως την υιοθέτηση προτάσεων που στηρίζουν την ανάπτυξη νέων θέσεων εργασίας αλλά και καλύτερες συνθήκες διαβίωσης για όλους τους πολίτες της Ευρώπης».

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση