Οικολόγοι Πράσινοι: Ημέρα σταθμός για την οικολογία και το περιβάλλον η 2α Φεβρουαρίου

Η 2α Φεβρουαρίου αποτελεί μια ημέρα σταθμό για την οικολογία και το περιβάλλον καθώς σαν σήμερα το 1971 υπογράφηκε στο Ραμσάρ του Ιράν η Διεθνής Σύμβαση Προστασίας των Υγροτόπων, επισημαίνουν σε ανακοίνωσή τους οι Οικολόγοι Πράσινοι. Η Ελλάδα υπέγραψε τη «Σύμβαση για τους Υγροτόπους Διεθνούς Σημασίας ως Ενδιαιτήματος Υδρόβιων Πουλιών» το 1974, με την υποχρέωση να προστατεύει το σύνολο των υγροτόπων που βρίσκονται στην επικράτειά της, ενώ παράλληλα ενέταξε στη Συνθήκη 10 μοναδικούς υγροτόπους ως διεθνούς σημασίας, υπενθυμίζουν.

Η Ελλάδα σήμερα διαθέτει 1.383 υγροτόπους. Όπως δηλώνει ο Δημήτρης Πολιτόπουλος, Συνεκπρόσωπος των Οικολόγων ΠΡΑΣΙΝΩΝ, «η σημερινή μέρα μας θυμίζει πόσο συνδεδεμένοι είμαστε με το περιβάλλον. Οι υγρότοποι βοηθούν καταλυτικά στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, ενώ παράλληλα αποτελούν βασικό πυρήνα της βιοποικιλότητας. Η ρύπανση, οι αποξηράνσεις, οι καταπατήσεις, οι καταστροφές από εμάς τους ίδιους απειλούν σπάνιους υγροτόπους με τους οποίους η φύση έχει προικίσει τη χώρα μας. Τι πρέπει να κάνουμε; Να τους προστατεύουμε αναδεικνύοντας τη σημαντικότητά τους, ενώ οι Κυβερνήσεις πρέπει να λαμβάνουν σημαντικά μέτρα για την προστασία τους».

Οι Οικολόγοι ΠΡΑΣΙΝΟΙ «θυμίζουμε τις προσπάθειες που κάναμε για την προστασία των Υγροτόπων με την ψήφιση νομοθετικών ρυθμίσεων. Τα γραφειοκρατικά εμπόδια που είχαμε συναντήσει τότε ήταν πολλά και οι προσπάθειες πίεσης ήταν τιτάνιες με θετικά αποτελέσματα.

» Καταφέραμε να κάνουμε ένα σημαντικό βήμα για την προστασία των Υγροτόπων, ειδικά της πολύπαθης Αττικής, προστατεύοντας σπάνιας σημασίας περιοχές από την παράνομη οικοδόμηση, μπαζώματα και κάθε είδους δραστηριότητα καταπάτησης που θα  υποβάθμιζε την κατάσταση των περιοχών αυτών, όπως τους παράκτιους υγροτόπους Αγίων Αποστόλων, Αρτέμιδας, Αγίου Νικολάου, κ.ά.

» Η συνδρομή μας στην οριοθέτηση των υγροτόπων και η ρύθμιση των χρήσεων και δραστηριοτήτων ήταν επίμονη και ουσιαστική, ωστόσο η προσπάθεια πρέπει να συνεχιστεί, με συγκεκριμένο σχεδιασμό, τεκμηρίωση και οριοθέτηση. Δεσμευόμαστε ότι θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας για την προστασία των υγροβιότοπων».

 

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση