Οικονομικά και κυκλοφοριακά κίνητρα για την ηλεκτροκίνηση ζητούν οι εισαγωγείς

Δέσμη οικονομικών και κυκλοφοριακών κινήτρων για την προώθηση της ηλεκτροκίνησης στην Ελλάδα, από την επιδότηση αγοράς ηλεκτρικών οχημάτων έως την παροχή δωρεάν στάθμευσης σε δημόσιους χώρους και όχι μόνον, προτείνει ο Σύνδεσμος Εισαγωγέων Αντιπροσώπων Αυτοκινήτων και Δικύκλων (ΣΕΑΑ).

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα διαφορετικά είδη ηλεκτροκίνητων οχημάτων δίνουν ευχέρεια επιλογών στο αγοραστικό κοινό.

Διαχωρίζονται στις κύριες κατηγορίες των αμιγώς ηλεκτροκίνητων (BEVs) και των επαναφορτιζόμενων υβριδικών οχημάτων, που είναι εξοπλισμένα με μπαταρία επαναφορτιζόμενη για ημερήσια χρήση, αλλά και με κινητήρα καυσίμου (PHEVs) για μακρύτερες διαδρομές. Δεδομένων των δυσμενών οικονομικών συνθηκών στη χώρα, αλλά και των επιβαρυμένων από τη ρύπανση αστικών κέντρων, ο ΣΕΑΑ προτείνει κίνητρα για τη διευκόλυνση στην απόκτηση και στη χρήση ενός ηλεκτροκίνητου οχήματος, κίνητρα τα οποία χαρακτηρίζει εφικτά. Τα οικονομικά κίνητρα είναι τα ακόλουθα:

• Επιδότηση 3.000 ευρώ για τα αμιγώς ηλεκτρικά αυτοκίνητα (range extender).

• Επιδότηση 1.500 ευρώ για τα plug in υβριδικά αυτοκίνητα.

• Προσαύξηση κατά 50% των εξόδων που εκπίπτουν στις επιχειρήσεις από τη χρήση επαναφορτιζόμενων οχημάτων.

• Εξαίρεση από τη φορολογία παροχής σε είδος για τους εταιρικούς χρήστες επαναφορτιζόμενων οχημάτων.

Τα προτεινόμενα κυκλοφοριακά κίνητρα είναι τα εξής:

• Προνομιακή, δωρεάν στάθμευση σε δημόσιους χώρους.

• Υποχρέωση παροχής προνομιακών, δωρεάν θέσεων στους χώρους στάθμευσης μεγάλων εμπορικών καταστημάτων (πχ. σούπερ μάρκετ, εμπορικά κέντρα κ.λπ.).

• Ελεύθερη πρόσβαση στις λεωφορειολωρίδες για τους οδηγούς ηλεκτρικών επαναφορτιζόμενων οχημάτων. Σε ό,τι αφορά ειδικά τα ταξί, ο ΣΕΑΑ προτείνει επαρκή επιδότηση για την απόκτηση ενός επαναφορτιζόμενου ηλεκτρικού ταξί και προνομιακούς χώρους αναμονής («πιάτσες») για τους ιδιοκτήτες /οδηγούς επαναφορτιζόμενων ταξί.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση