Οικονομική «ανάσα» για γεωργούς και κτηνοτρόφους το Net Metering

Σε οικονομική «ανάσα» που αντιστοιχεί στο 30% περίπου του κόστους καλλιέργειας μεταφράζεται για αγρότες και κτηνοτρόφους ο ενεργειακός συμψηφισμός (NET METERING) του παραγόμενου ρεύματος από φωτοβολταϊκά με την κατανάλωση.

Μιλώντας στο Δίκτυο Θεσσαλίας της ΕΡΤ ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Αγροτικών Φωτοβολταϊκών Κ. Σπανούλης, ανέφερε ότι αυτό που αναμένουν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αγρότες και κτηνοτρόφοι είναι η υπογραφή της υπουργικής απόφασης από τον αρμόδιο υπουργό Π. Σκουρλέτη στις αρχές Ιουλίου.

Με την υπογραφή της σχετικής υπουργικής απόφασης, όπως διευκρίνισε ο κ. Σπανούλης θα μπορούν οι αγρότες, αλλά και οι κτηνοτρόφοι που παράγουν ρεύμα από φωτοβολταϊκά συστήματα να συμψηφίζουν με την ΔΕΗ οφειλές που έχουν. Και όπως διευκρίνισε ο κ. Σπανούλης, η εφαρμογή του συγκεκριμένου μέτρου θα βοηθήσει σημαντικά πολλούς ανθρώπους που δραστηριοποιούνται στον πρωτογενή τομέα να ανασάνουν οικονομικά, αφού η «ψαλίδα» των οφειλών του κράτους για το ρεύμα που παράγουν αγρότες και κτηνοτρόφοι από φωτοβολταϊκά φτάνει τους 7 μήνες.

Το συγκεκριμένο μέτρο δίνει τη δυνατότητα στους ανθρώπους που ασχολούνται με τον πρωτογενή τομέα να στήσουν ένα φωτοβολταϊκό μέχρι 20 ΚW σε μια έκταση που δεν χρειάζεται να ξεπερνά τα 500 τετραγωνικά μέτρα και να παράγουν ρεύμα, το οποίο θα συμψηφίζουν με τις οφειλές που έχουν προς τη ΔΕΗ. Το κόστος για την έκδοση μιας τέτοιας άδειας, όπως είπε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Αγροτικών Φωτοβολταϊκών δεν ξεπερνά τα 100 ευρώ, ενώ η απόσβεση της επένδυσης έχει ένα χρονικό ορίζοντα που κυμαίνεται μεταξύ 5 – 6 χρόνια. Η συγκεκριμένη επένδυση, όπως διευκρίνισε ο κ. Σπανούλης χρηματοδοτείται από το τραπεζικό σύστημα.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση