ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΩΦΕΛΙΜΗ Η ΣΤΡΟΦΗ ΣΕ ΑΠΕ ΓΙΑ ΤΑ ΚΑΝΑΡΙΑ ΝΗΣΙΑ

Η απεξάρτηση από το πετρέλαιο θα μπορούσε  να  σχεδιαστεί στο ισπανικό σύμπλεγμα  των Καναρίων Νήσων καλύπτοντας τις ενεργειακές ανάγκες αποκλειστικά από ανανεώσιμες πηγές μέχρι τα μέσα του τρέχοντος αιώνα, σύμφωνα με γερμανική μελέτη.

Κατά κύριο λόγο η οικονομία βασίζεται  στο πετρέλαιο αν και η γεωγραφική θέση των Καναρίων Νήσων  στα ανοικτά των δυτικών ακτών της Βόρειας Αφρικής προσφέρει ευνοϊκές συνθήκες για την ανάπτυξη διαφόρων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, όπως η ηλιακή και η αιολική.

Σύμφωνα με τη μελέτη, η ηλιακή και η αιολική ενέργεια θα μπορούν να προμηθεύσουν έως και το 80 τοις εκατό της ζήτησης ενέργειας των Καναρίων Νήσων έως το 2050, με το υπόλοιπο 20 τοις εκατό να καλύπτεται από γεωθερμία, βιομάζα και θαλάσσια ενέργεια.

 

Για αυτό το λόγο η στροφή των νησιών σε καθαρές πηγές ενέργειας μπορεί να γίνει με οικονομικά αποδοτικό τρόπο, αναφέρει η μελέτη του Γερμανικού Κέντρου Αεροδιαστημικής (DLR). Επιπλέον, η μετάβαση μπορεί να γίνει χωρίς να χρειαστεί ενδιάμεση μετάβαση στο φυσικό αέριο.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της DLR, θα χρειαστεί μία επένδυση ύψους 20 δισ. ευρώ μέσα στα επόμενα 35 χρόνια, ώστε να πραγματοποιηθούν τα απαραίτητα έργα για τις εγκαταστάσεις ανεμογεννητριών και φωτοβολταϊκών μονάδων.Ωστόσο η εξοικονόμηση από την απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα, θα αγγίξει τα 42 δισ. ευρώ, ποσό υπερδιπλάσιο από την επένδυση. Το πλεόνασμα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την κατασκευή πρόσθετων υποδομών υποστήριξης, όπως συστήματα αποθήκευσης ενέργειας και δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας

Οι ερευνητές υπολογίζουν ότι η κατανάλωση ενέργειας μπορεί να μειωθεί έως και κατά 37 τοις εκατό, καθώς αναπτύσσονται όλο και πιο αποτελεσματικές τεχνολογίες.

Αντίστοιχα, η τιμή της κιλοβατώρας μπορεί να μειωθεί κατά 17 με 20 λεπτά του ευρώ έως το 2050. Αντίθετα, αν συνεχιστεί η χρήση ορυκτών καυσίμων, η τιμή αυτή θα σημειώσει αύξηση κατά περίπου 23 λεπτά.

«Είναι σημαντικό να υπάρχει ένας ισορροπημένος συνδυασμός, όχι πολύ μονόπλευρος και εξαρτώμενος από μια τεχνολογία», δήλωσε η Σόνια Σάιμον, μέλος της ερευνητικής ομάδας.

 

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση