Ανακύκλωση στο... πιάτο: Βασιλόπιτα από οινολάσπη made in Χαλκιδική (φωτο)

του Νίκου Αβουκάτου

Η επιχείρηση «Domaine Agrovision», με έδρα την Ιερισσό Χαλκιδικής, έχει υιοθετήσει και εφαρμόσει στην πράξη τις αρχές της κυκλικής οικονομίας στη παραγωγική διαδικασία του οινοποιείου της. Πριν από λίγες ημέρες οι υπεύθυνοι της επιχείρησης πρωτοτύπησαν καθώς το οργανικό υπο-προϊόν της οινολάσπης χρησιμοποιήθηκε για την παρασκευή της βασιλόπιτας την οποία έκοψαν για το καλό της νέας χρονιάς.

«Η βασιλόπιτα αυτή γίνεται πιο ιδιαίτερη στη γεύση, εάν σκεφτεί κανείς πως η οινολάσπη που χρησιμοποιήθηκε προήλθε από μια ξεχωριστή παρτίδα οίνου από ποικιλία σταφυλιών Petit Verdot», ανέφερε στη Greenagenda.gr ο Άγγελος Ζαμάνης, χημικός και γενικός διευθυντής της επιχείρησης.

Η συγκεκριμένη ποικιλία κόκκινου κρασιού Petit Verdot χρησιμοποιείται κυρίως σε κλασικά  μείγματα γαλλικών κρασιών. Παράγεται μόνο κάθε δύο χρόνια και εμφιαλώνονται περίπου 600 φιάλες με το όνομα “Paule”.

«Tα ιδιαίτερα αρώματα της ποικιλίας Petit Verdot, αλλά και τα υπολειμματικά σάκχαρα, ενσωματώθηκαν  μέσω της οινολάσπης στην βασιλόπιτα, έδωσαν ένα ιδιαίτερα ωραίο γευστικό, αλλά και οικολογικό αποτέλεσμα», σημείωσε ο κ. Ζαμάνης.

Με τη βασιλόπιτα η υπεύθυνοι και το προσωπικό της εταιρείας θέλησαν να στείλουν το δικό τους μήνυμα με έναν ξεχωριστό τρόπο τρόπο για ένα καλύτερο και με περισσότερη κυκλική οικονομία 2021.

Να σημειωθεί ότι το παραγόμενο από τη διαδικασία οινοποίησης υπο-προϊόν της οινολάσπης χρησιμοποιείται ως συστατικό για την παραγωγή ψωμιού και πίτσας από τους τοπικούς επιχειρηματίες. 

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση