Οινοποιείο στη Χαλκιδική φτιάχνει απολυμαντικά από υποπροϊόντα κρασιού και τσίπουρου (φωτο)

του Νίκου Αβουκάτου

Ένα οινοποιείο στην Ιερισσό της Χαλκιδικής το οποίο εφαρμόζει στην παραγωγική του διαδικασία τις αρχές της κυκλικής οικονομίας ανέπτυξε μια καινοτόμα πρακτική με σκοπό την παραγωγή απολυμαντικών μέσω της επαναχρησιμοποίησης παραπροϊόντων και αποβλήτων που παράγονται κατά τη διαδικασία παραγωγής κρασιού και οινοπνευματωδών ποτών. Η χρήση απολυμαντικών την εποχή της Covid-19 θεωρείται ιδιαίτερα σημαντική για την τήρηση των κανόνων υγιεινής.

Η αξιοποίηση των αποβλήτων και η μετατροπή τους σε απολυμαντικό στις βιομηχανικές επιφάνειες απέσπασε θετικά σχόλια στη διαπεριφερειακή συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στην πόλη Ναντ της Γαλλίας, στο πλαίσιο των πρόσθετων δράσεων του έργου "BIOREGIO" στο οποίο συμμετέχει το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης Κεντρικής Μακεδονίας.

Ο συγκεκριμένος τίτλος είναι "Η χρήση παραπροϊόντων της βιομηχανίας κρασιού και οινοπνευματωδών ποτών για την παραγωγή δύο τύπων απολυμαντικών κατά τη διάρκεια της πανδημίας Covid-19" (Use of by-products of the wine and spirits industry in order to produce two types of disinfectants during the pandemic Covid-19).

Διαβάστε ακόμη: Εταιρεία στην Ιερισσό ανακυκλώνει τη λάσπη του κρασιού για να γίνει ψωμί, πίτσα και ζωοτροφή

Πιο συγκεκριμένα, όπως εξήγησε μιλώντας στη Greenagenda.gr ο γενικός διευθυντής της εταιρείας «Domaine Agrovision» Άγγελος Ζαμάνης, στην εποχή του κορωνοϊού, τα υποπροϊόντα της παραγωγής οίνου και αποσταγμάτων μπορούν να αποτελέσουν την πρώτη ύλη για την παραγωγή αντισηπτικών βιομηχανικής χρήσης, τα οποία μπορούν να μειώσουν άμεσα το κόστος λειτουργίας των εταιρειών. «Με σκοπό την παραγωγή απολυμαντικών μέσω της επαναχρησιμοποίησης παραπροϊόντων και αποβλήτων που παράγονται κατά τη διαδικασία παραγωγής κρασιού και οινοπνευματωδών ποτών, τα υλικά αυτά αποτελούν χρήσιμα απόβλητα και ήδη επαναχρησιμοποιούνται από το συγκεκριμένο οινοποιείο εξοικονομώντας πόρους και βέβαια δεν καταλήγουν στα σκουπίδια».

Η ιδέα εστιάζει στη χρήση των φίλτρων που χρησιμοποιήθηκαν για το φιλτράρισμα των αποσταγμάτων ως υλικά/χαρτιά απολύμανση δαπέδων, πάγκων και των βιομηχανικών μηχανημάτων. Τα φίλτρα αυτά μετά τη χρήση τους είναι εμποτισμένα με αλκοόλη και, αντί να απορριφθούν ως απόβλητα, η ευρηματική εταιρεία τα επαναχρησιμοποιεί, εφαρμόζοντας τις αρχές της κυκλικής οικονομίας, μειώνοντας έτσι και τον όγκο των αποβλήτων της.

Η συνολική ποσότητα των απορριμμάτων στην επιχείρηση υπολογίζεται περίπου στα 350kg υποπροϊόντα. Όσον αφορά το οικονομικό όφελος της συγκεκριμένης καινοτομίας κυμαίνεται από 5.000-7.000 ευρώ.

Εκτός από οινολάσπες, πυρηνόσπορους και σπόρους σταφυλιού κατά τη διαδικασία της απόσταξης, η πρώτη στρωμνή (που ονομάζεται «κεφαλή») που παράγεται από τα παραδοσιακά χάλκινα δοχεία που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή τσίπουρου απορρίπτεται λόγω της σύνθεσής της σε οξικό αιθυλεστέρα και ακεταλδεΰδη καθώς και λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς της σε αλκοόλη (80%, v. /v).

Ομοίως, ένα δεύτερο υποπροϊόν που παράγεται κατά την παραγωγή του τσίπουρου, δηλαδή τα διηθητικά χαρτιά, χρησιμοποιείται επίσης για τον καθαρισμό και την απολύμανση των βιομηχανικών επιφανειών. Αυτά τα διηθητικά χαρτιά περιέχουν οινόπνευμα αφού προέρχονται από το φιλτράρισμα του οινοπνεύματος πριν από τη διαδικασία εμφιάλωσης για την απομάκρυνση διαφόρων υπολειμμάτων.

Ο αναπληρωτής καθηγητής του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ, Χρίστος Βλαχοκώστας, δήλωσε στη Greenagenda.gr: «Πρωτίστως ο επιχειρηματικός τομέας στη χώρα μας πρέπει να κατανοήσει τις δυνατότητες που μπορεί να δημιουργήσει η αειφορική διαχείριση των πόρων. Η παραπάνω καλή πρακτική αναδεικνύει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο ότι η κυκλική οικονομία δίνει έμπνευση για καινοτομία, ώστε να προωθηθούν αποτελεσματικές στρατηγικές για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής. Η καινοτομία προωθεί αυτόματα τον επανασχεδιασμό διαδικασιών παραγωγής, ενώ κεντρικό ρόλο διαδραματίζουν τα υλικά και τα παραγόμενα υποπροϊόντα/παραπροϊόντα και απόβλητα ως εν δυνάμει πόροι. Το ζήτημα της εξάντλησης των φυσικών πόρων, ζήτημα που απασχόλησε έντονα την επιστημονική κοινότητα από τον προηγούμενο αιώνα, και θα συνεχίζει να απασχολεί, αποτελεί απειλή για την αειφόρο ανάπτυξη. Αυτό αναδεικνύει ως αδήριτη ανάγκη τη βελτιστοποίηση της χρήσης των φυσικών πόρων και την ανάδειξη νέων/ανανεώσιμων υλικών. Μέσω της κυκλικής βιοοικονομίας, θέμα και του έργου BIOREGIO, αναδύονται δυνατότητες για βιομηχανική έρευνα, καινοτομία, συνέργεια, περιβαλλοντική φιλικότητα και αμοιβαία οφέλη μέσω επαναχρησιμοποίησης και ανάκτησης βιολογικών ροών υλικών Το μοντέλο της κυκλικής οικονομίας, εφόσον εφαρμοστεί σωστά, είναι δυνατό να αποτελέσει τον καταλύτη ενός κύματος καινοτομίας στις επιχειρήσεις».

Ο κ. Βλαχοκώστας παρουσίασε τις δύο καλές πρακτικές που αναδείχθηκαν στο πλαίσιο των πρόσθετων δράσεων του έργου BIOREGIO από τους εταίρους της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

Η δεύτερη ήταν η καλή πρακτική με τίτλο "Η επιδημιολογία λυμάτων ως συμπληρωματικό εργαλείο λήψης αποφάσεων" (Good Practice: Wastewater based epidemiology as a complementary decision-making tool) εστιάζει στη χρήση της επιδημιολογίας λυμάτων για την εκτίμηση του συνολικού φορτίου SARS CoV-2 στον πληθυσμό, που αναπτύχθηκε στη μητροπολιτική περιοχή της Θεσσαλονίκης, κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Την έρευνα διεξάγει η Ομάδα Επιδημιολογίας Λυμάτων του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) με την ΕΥΑΘ, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και στο πλαίσιο του Εθνικού Δικτύου του ΕΟΔΥ.

Το Bioregio

Το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης Κεντρικής Μακεδονίας, για λογαριασμό της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, και το Εργαστήριο Μετάδοσης Θερμότητας και Περιβαλλοντικής Μηχανικής του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης συμμετέχουν ως εταίροι στο έργο «Περιφερειακά μοντέλα κυκλικής οικονομίας και βέλτιστες διαθέσιμες τεχνολογίες για βιολογικά ρεύματα», με ακρωνύμιο BIOREGIO, το οποίο συγχρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα Διαπεριφερειακής Συνεργασίας Interreg Europe 2014-2020.

Στο πλαίσιο των πρόσθετων δράσεων του έργου BIOREGIO, διοργανώθηκε στα τέλη Μαρτίου από τον Γάλλο εταίρο (Ένωση Αγροτικών Επιμελητηρίων του Ατλαντικού/Association of the Chambers of Agriculture of the Atlantic Area) διαπεριφερειακή συνάντηση στη Ναντ της Γαλλίας, την οποία παρακολούθησαν οι εταίροι του έργου και εμπλεκόμενοι φορείς από τις έξι χώρες που συμμετέχουν στο έργο (Γαλλία, Φινλανδία, Ισπανία, Ελλάδα, Ρουμανία και Σλοβακία).

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση