Οινούσσες, ο επόμενος σταθμός της δράσης «Το νερό είναι στα χέρια μας»

Οι Οινούσσες, το πανέμορφο νησί του Βορειανατολικού Αιγαίου, είναι ο επόμενος σταθμός της πρωτοβουλίας του FINISH «ΤΟ ΝΕΡΟ ΕΙΝΑΙ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΜΑΣ», στο επίκεντρο της οποίας βρίσκεται η προώθηση της εξοικονόμησης νερού, ως μέτρο για την υδατική ασφάλεια και την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή.

Η ομάδα του FINISH, μαζί με το Global Water Partnership – Mediterranean και με τη συνδρομή και συνεργασία του Δήμου Οινουσσών, θα επισκεφθούν το νησί και θα αναλάβουν μία σειρά δράσεων, με στόχο να βοηθήσουν τους κατοίκους να διασφαλίσουν πολύτιμο νερό για τον τόπο τους. Τα 390 νοικοκυριά καθώς και όλα τα τουριστικά καταλύματα του νησιού, θα εξοπλιστούν με συσκευές εξοικονόμησης νερού, έχοντας ως στόχο να εξοικονομηθούν προς όφελος της τοπικής κοινωνίας έως και 850.000 λίτρα νερού σε χρονικό διάστημα ενός έτους.

Παράλληλα, μέσα από μια σειρά ενημερωτικών δράσεων, μόνιμοι κάτοικοι των Οινουσσών και επισκέπτες θα πληροφορηθούν για την ανάγκη της σωστής χρήσης και τρόπους για τη αειφόρο διαχείριση του νερού. Στόχος της πρωτοβουλίας είναι να ενθαρρύνει την αλλαγή καθημερινών συνηθειών και να μεγιστοποιήσει τον θετικό αντίκτυπο που αυτές έχουν στην κοινωνία και το περιβάλλον, οδηγώντας σε έναν πιο βιώσιμο τρόπο ζωής για εμάς, για τον πλανήτη, για το μέλλον των παιδιών μας.

Η πρωτοβουλία «ΤΟ ΝΕΡΟ ΕΙΝΑΙ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΜΑΣ», αποτελεί μέρος της παγκόσμιας δέσμευσης του FINISH, που εκτείνεται σε εύρος τουλάχιστον 3 ετών και στόχο έχει να ευαισθητοποιήσει για την προστασία του νερού, δείχνοντας έμπρακτα τρόπους για τη μείωση της αλόγιστης χρήσης του. Αφετηρία της πρωτοβουλίας, το 2020 στην Ελλάδα, ήταν ο ακριτικός Άη Στράτης, όπου οι 268 μόνιμοι κάτοικοι συμμετείχαν στην προσπάθεια να εξοικονομήσουν έως και 500.000 λίτρα πολύτιμο νερό για τον τόπο τους, σε χρονικό διάστημα ενός έτους. Σε διάστημα 6 μηνών, οι κάτοικοι του νησιού, έχουν καταφέρει να εξοικονομήσουν περίπου 350.000 λίτρα νερό και έχουν ήδη πλησιάσει σημαντικά τον στόχο τους.

Όπως και την πρώτη χρονιά, έτσι και φέτος, βασικός συνεργάτης του FINISH και υποστηρικτής της πρωτοβουλίας σε εθνικό επίπεδο είναι Global Water Partnership - Mediterranean, που σχεδιάζει και υλοποιεί δράσεις με στόχο την προώθηση της εξοικονόμησης νερού σε νησιά και γενικότερα κοινότητες με περιορισμένους υδατικούς πόρους. Σε παγκόσμιο επίπεδο, την πρωτοβουλία υποστηρίζει το National Geographic, ο κορυφαίος προορισμός για θέματα επιστήμης & εξερεύνησης, ο οποίος συμβάλλει καθοριστικά με το δικό του μοναδικό τρόπο στην ευαισθητοποίηση όλων μας μέσα από τη δημιουργία αποκλειστικού περιεχομένου για θέματα νερού.

Η δύσκολη χρονιά που περάσαμε θύμισε σε όλους πως το νερό αποτελεί έναν ζωτικό «σύμμαχό» μας. Από την υγιεινή με το τακτικό πλύσιμο των χεριών, μέχρι τη φροντίδα και την καθαριότητα του σπιτιού μας, όπως το καθημερινό πλύσιμο των πιάτων, το πολύτιμο αυτό αγαθό, πρωταγωνιστεί σε κάθε μας στιγμή. Σε μία εποχή που η ορθολογική διαχείριση και εξοικονόμηση νερού είναι αναγκαίες περισσότερο από ποτέ άλλοτε, η πρωτοβουλία «ΤΟ ΝΕΡΟ ΕΙΝΑΙ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΜΑΣ» αποτελεί απόδειξη ότι οι μάρκες με μακρά ιστορία και καινοτομία όπως το FINISH, που κάνουν πιο εύκολη τη ζωή εκατομμυρίων ανθρώπων καθημερινά, μπορούν να βοηθούν το κοινωνικό σύνολο να πάει μπροστά.

Με απλές αλλαγές στις καθημερινές μας συνήθειες, όπως το να τοποθετούμε τα πιάτα στο πλυντήριο μόνο απομακρύνοντας τα υπολείμματα, αντί να τα ξεβγάζουμε με νερό, εξοικονομούμε έως και 40L νερό ανά πλύση, συμβάλλοντας έτσι στο να μειωθεί σε μεγάλο βαθμό η συνολική κατανάλωση νερού σε ένα νοικοκυριό*. Μικρές, καθημερινές αλλαγές μπορούν να μετατρέψουν τον καθένα από εμάς σε κρίκο μιας ευρύτερης αλυσίδας προστασίας νερού. Ξεκινάμε από το σπίτι μας με κάτι μικρό, για να πετύχουμε κάτι μεγάλο για τον τόπο μας, για το περιβάλλον, για τα παιδιά μας, για το πιο πολύτιμο αγαθό: Το Νερό. Γιατί το Νερό είναι στα χέρια μας.

Γίνετε και εσείς μέρος της αλυσίδας προστασίας νερού, αλλάζοντας απλές καθημερινές συνήθειες.
Επισκεφθείτε το www.toneroeinaistaxeriamas.gr και μάθετε περισσότερα για τη δράση.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση