Τα κύματα καύσωνα τον Ιούνιο στη Δυτική και Κεντρική Ευρώπη αλλά και οι φονικές δασικές πυρκαγιές στην Πορτογαλία οφείλονται στην υπερθέρμανση του πλανήτη, υποστηρίζουν οι επιστήμονες.

Οι ακραίες θερμοκρασίες επεκτάθηκαν το περασμένο μήνα σε μεγάλο μέρος της Δυτικής Ευρώπης,  στην Αγγλία, τη Γαλλία, το Βέλγιο, τις Κάτω Χώρες και την Ελβετία και το ασυνήθιστο αυτό γεγονός αποδίδεται στην υπερθέρμανση του πλανήτη. Οι υψηλές θερμοκρασίες θα γίνουν ο κανόνας μέχρι το 2050, προειδοποιούν οι επιστήμονες, εκτός εάν ληφθούν μέτρα για την ταχεία μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.

Οι επιστήμονες συνδύασαν τα αρχεία που αφορούν τη θερμοκρασία με τις τελευταίες παρατηρήσεις τους μέσα από μια σειρά μοντέλων προκειμένου να υπολογίσουν κατά πόσο η παγκόσμια άνοδος των αερίων του θερμοκηπίου έχει προκαλέσει την αύξηση πιθανοτήτων των υψηλών θερμοκρασιών.

Αυτό που διαπίστωσαν ήταν ότι τα κύματα καύσωνα που έπληξαν την Πορτογαλία και την Ισπανία ήταν 10 φορές πιο πιθανό να συμβούν λόγω της υπερθέρμανσης του πλανήτη. Στην Πορτογαλία, 64 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στις τεράστιες δασικές πυρκαγιές, ενώ στην Ισπανία 1.500 άνθρωποι αναγκάστηκαν να εκκενώσουν τα σπίτια τους από τις δασικές πυρκαγιές.

Η έντονη θερμοκρασία ήταν τέσσερις φορές πιο πιθανή στην κεντρική Αγγλία όπου καταγράφηκε ο πιο ζεστός μήνας από το 1976 καθώς ο υδράργυρος έφθασε στους 34,5 βαθμούς Κελσίου στο Χίθροου, ενώ στη Γαλλία, τις Κάτω Χώρες και την Ελβετία, λήφθηκαν σχέδια έκτακτης εξαιτίας του  καύσωνα.

Η ανάλυση πραγματοποιήθηκε από την Παγκόσμια Αναγνώριση καιρού (WAA), μια διεθνή συμμαχία επιστημόνων που υπολογίζει τον ρόλο της κλιματικής αλλαγής σε ακραία καιρικά φαινόμενα. Σύμφωνα με αυτή βρέθηκαν σαφείς και ισχυροί δεσμοί μεταξύ των υψηλών θερμοκρασιών του Ιουνίου και της κλιματικής αλλαγής που προκαλείται από τον άνθρωπο.