Οι «Άγγελοι» του πράσινου επιχειρείν στην Ελλάδα

του Νίκου Αβουκάτου

Πάνω από 25 κορυφαίες εταιρείες της χώρας επιδεικνύουν τη δέσμευσή τους για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και των συνεπειών της. Η κοινότητα GREEN ANGELS αποτελεί μια Πρότυπη Ελληνική Κοινότητα Περιβαλλοντικά Υπεύθυνων Επιχειρήσεων που έχει ως σκοπό τη συντονισμένη βελτίωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος της Ελλάδας.

Στόχος της κοινότητας, η οποία έχει συμπληρώσει δύο χρόνια λειτουργίας, είναι κάθε επιχείρηση και οργανισμός που συμμετέχει στους GREEN ANGELS να είναι ένας Πράσινος Άγγελος που μεταδίδει και εφαρμόζει στην πράξη το πράσινο επιχειρείν.

«Οι GREEN ANGELS είναι "αγγελιοφόροι" που μεταφέρουν το μήνυμα της περιβαλλοντικής υπευθυνότητας συμμετέχοντας στην πρώτη συντονισμένη επιχειρηματική προσπάθεια για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής στη χώρα μας», λέει στη Greenagenda.gr ο Νίκος Κιούσης, ένας από τους ιδρυτές της GREEN ANGELS.

Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία αποσκοπεί στη διαρκή βελτίωση της περιβαλλοντικής επίδοσης του επιχειρηματικού κόσμου, μέσω της παροχής εξειδικευμένης μεθοδολογίας του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (ΕΜΠ), αλλά και κατάλληλων εργαλείων και υπηρεσιών παρεχόμενων από εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό. Ερευνητική ομάδα από το ΕΜΠ αναπτύσσει, για τον σκοπό αυτό, μια πρότυπη μεθοδολογία, που αποτυπώνει και υπολογίζει την περιβαλλοντική επίδοση των επιχειρήσεων με στόχο να μπορεί να μετριέται και να αποτυπώνεται ποσοτικά κάθε βελτίωση που επιτυγχάνουν υιοθετώντας περιβαλλοντικές πολιτικές.

«Πρόκειται για μια εθνική προσπάθεια που πιστεύουμε ότι θα αλλάξει τα δεδομένα και θα βάλει τη χώρα μας σε σύγχρονη τροχιά βιώσιμης ανάπτυξης. Αναπτύσσουμε και βελτιώνουμε τη στρατηγική περιβαλλοντικής διαχείρισης και την αναγνώριση νέων ευκαιριών μείωσης των παραγόμενων εκπομπών από τις επιχειρηματικές δραστηριότητες», τονίζει ο κ. Κιούσης.

Οι GREEN ANGELS έχουν δημιουργήσει μια ομάδα ενεργών πολιτών μέσα σε κάθε εταιρεία που έχει σαν στόχο την ενασχόληση με περιβαλλοντικές δράσεις μέσα από βιωματικές δραστηριότητες, οι οποίες απευθύνονται τόσο στους ίδιους τους εργαζόμενους όσο και τις οικογένειές τους. Μια πρώτη κοινή δράση των GREEN ANGELS ήταν η αναδάσωση στις καμένες εκτάσεις της Πάρνηθας, φυτεύοντας 400 έλατα.

Το εγχείρημα των GREEN ANGELS αποτελεί πρωτοβουλία της ICAP Group και της GREENiT Environmental και τελεί υπό την αιγίδα τόσο του Υπουργείου Περιβάλλοντος όσο και του Ομίλου Χρηματιστηρίων Αθηνών. Παράλληλα, το εγχείρημα, υποστηρίζει η Πανελλήνια Ένωση Εθελοντών Πυροσβεστικού Σώματος και το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, ως Επιστημονικός Συνεργάτης.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση