Οι άγρυπνοι φρουροί των δασικών οάσεων της δυτικής Θεσσαλονίκης (φωτο)

του Νίκου Αβουκάτου

Βασική τους αποστολή είναι η δασική προστασία. Με συχνές περιπολίες, εντός του Αλσυλλίου Μετεώρων αλλά και του δασυλλίου Μετεώρων – Πολίχνης, στη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου, συμβάλλουν στην πρόληψη πυρκαγιών. Ο λόγος για τον περιβαλλοντικό σύλλογο «Φίλοι του Δάσους» που ιδρύθηκε το 2009 και αποτελεί μια ομάδα επιφυλακής κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, στον δήμο Παύλου Μελά.

Οι «Φίλοι του Δάσους» πραγματοποιούν μια σειρά δράσεων για την ευαισθητοποίηση των πολιτών μαζί με το δήμο και τα σχολεία της περιοχής, όπως τα ενημερωτικά σεμινάρια δασοπροστασίας και δασοπυρόσβεσης μαζί με το Γραφείο Πολιτικής Προστασίας του δήμου Παύλου Μελά.

Η βάση της ομάδας, που αποτελείται από 120 εγγεγραμμένα μέλη βρίσκεται σε κεντρικό σημείο του δασυλλίου Μετεώρων που τους έχει παραχωρήσει ο δήμος.

δασ2 (600 x 356)

«Οι οάσεις πρασίνου χαρίζουν ανάσα δροσιάς σε αρκετές χιλιάδες κατοίκους της ευρύτερης περιοχής. Εμείς είμαστε σε επιφυλακή προκειμένου να μην ξεσπάσει μια σπίθα φωτιάς. Παράλληλα, όμως, προσπαθούμε να ευαισθητοποιήσουμε τους συμπολίτες μας σε θέματα προστασίας του περιβάλλοντος», επισήμανε στη Greenagenda.gr ο πρόεδρος του περιβαλλοντικού συλλόγου, Μιχάλης Χατζημπαλόγλου.

Οι εθελοντές εκπαιδεύονται από την Πυροσβεστική Υπηρεσία με σεμινάρια που σχετίζονται με την πρακτική εκπαίδευση, τη λήψη προληπτικών μέτρων και την αναγνώριση πιθανών κινδύνων φωτιάς.

δασ5 (600 x 337)

Οι Φίλοι του Δάσους συγκροτούν ομάδες μελών και απλών πολιτών για την πυρασφάλεια και  συμβάλουν με το έργο τους στην απομάκρυνση των ξερών κλαδιών.

δασ4 (545 x 365)

Ακόμη, απασχολούνται με τις παρακάτω ενέργειες:

  • Συντήρηση και πλήρωση όλων των πυροσβεστικών φωλιών του δάσους
  • Δράσεις προσέλκυσης κυρίως παιδιών για εξοικείωση με το δάσος (παραμύθια, σινεμά, τηλεσκόπια)
  • Τοποθέτηση φωλιών πουλιών
  • Ανακατασκευή στα παγκάκια του δάσους
  • Διοργάνωση εκδρομών περιβαλλοντικού χαρακτήρα

Φέτος δημιουργήθηκε για πρώτη φορά ένα τμήμα ανηλίκων με 15 μέλη με την συγκατάθεση των γονέων τους.

Περισσότερες πληροφορίες και δράσεις μπορείτε να δειτε και στην σελίδα του συλλόγου που θεωρείται από τις πιο ενεργές στον χώρο του περιβάλλοντος, ΕΔΩ.

δασ (600 x 338) δασ2 (600 x 356)

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση