Οι έξι άμεσες προτεραιότητες Σταθάκη

του Θοδωρή Καραουλάνη

Κατά την επίσκεψη του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στο ΥΠΕΝ, ο Υπουργός Γιώργος Σταθάκης επέλεξε να είναι πολύ σύντομος και πολύ συγκεκριμένος. Έδωσε όμως ειδήσεις. Άλλωστε για το σύνολο των θεμάτων του Υπουργείου τοποθετήθηκε αναλυτικά ο Πρωθυπουργός. Ο Γιώργος Σταθάκης λοιπόν έδωσε τις έξι άμεσες προτεραιότητες του Υπουργείου για το αμέσως επόμενο διάστημα.

Ποιες είναι αυτές;

Πρώτον, η ΔΕΗ και η συμφωνία με τους θεσμούς. Ο Γιώργος σταθάκης τόνισε ότι αυτή είναι μια διαδικασία που ξεκινά τώρα και θα ολοκληρωθεί τον επόμενο Νοέμβριο, αφού γίνεται συστηματικά πλέον ο διάλογος με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, «αναφορικά με το πώς θα οδηγηθούμε σε κάποια αποτελέσματα, περίπου τον Ιούλιο, πώς θα προχωρήσουμε στις διαδικασίες που προβλέπονται όσον αφορά την εφαρμογή της Συμφωνίας αυτής και τη νομοθέτησή της πριν από τα Χριστούγεννα».

Δεύτερον, η αγορά ενέργειας συνολικά. Μέσα στο διάστημα του επόμενου χρόνου θα θεσμοθετηθεί όλο το πλαίσιο μέσα στο οποίο θα λειτουργήσει μια πιο ανταγωνιστική αγορά ενέργειας και η οποία θα διαμορφώσει φυσικά ένα πλαίσιο στο οποίο θα προσαρμοστούν όλες οι βασικές επιχειρήσεις και φορείς που εμπλέκονται στην αγορά ενέργειας, είπε ο Γιώργος Σταθάκης.

Τρίτον, η κατάθεση νομοσχεδίου, τον Ιούνιο όπως τόνισε, που αφορά την «ενεργειακή δημοκρατία», την εισαγωγή δηλαδή στην Ελλάδα του θεσμού της Ενεργειακής Κοινότητας και των Ενεργειακών Συνεταιρισμών. Οι Κοινότητες και οι Συνεταιρισμοί, είπε ο Υπουργός ΠΕΝ, θα είναι δυο ειδών:

1.    Κερδοσκοπική, που θα είναι στο επίκεντρο φυσικά πρόσωπα που θα κάνουν μια Κοινότητα ή ένα Συνεταιρισμό και θα επιδιώκουν να παράξουν ενέργεια για να την πουλήσουν.
2.    Μη – κερδοσκοπική, η οποία θα είναι οποιοσδήποτε φορέας δημόσιος, ημιδημόσιος, ιδιωτικός, ξενοδοχεία, βιομηχανίες, βιοτεχνίες οι οποίες θέλουν να παράξουν ενέργεια που καταναλώνουν και σε αυτήν την περίπτωση δεν είναι κερδοσκοπικός ο σκοπός, αλλά αυτοπαραγωγής και αυτοκατανάλωσης.

Σύμφωνα με τον Γιώργο Σταθάκη, ανοίγει μια τεράστια δυναμική σε ομάδες επιχειρήσεων, σε χωριά, σε Κοινότητες, σε ιδιώτες που θέλουν να δημιουργήσουν μια Κοινότητα να παράγουν το ρεύμα που καταναλώνουν.

Τέταρτον, ο Υπουργός Περιβάλλοντος τόνισε ότι εντός του Ιουνίου θα έρθει ο νόμος για την τακτοποίηση των αυθαιρέτων και τους νέους κανόνες σχεδιασμού και πολεοδομικής αδειοδότησης.

Πέμπτον, ο Γιώργος Σταθάκης τόνισε την τεράστια σημασία των Ειδικών Χωροταξικών Πλαισίων για τον Τουρισμό και για τα Λατομεία, τα οποία σημείωσε ότι προωθούνται άμεσα.

Έκτον, η αναθεώρηση του λατομικού νόμου, η οποία ο Γιώργος Σταθάκης ανακοίνωσε ότι έχει ολοκληρωθεί και θα τεθεί σε άμεσα σε δημόσια διαβούλευση. Αυτός ο νόμος είναι μια μεγάλη τομή για τη λατομική δραστηριότητα, σημείωσε ο Υπουργός ΠΕΝ, καθώς αποτελεί ένα τομέα που λειτουργεί με πολύ αναχρονιστικό πλαίσιο και ο οποίος αποτελεί βασικό τομέα και παραγωγής και εξαγωγών.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση