Το πισωγύρισμα στις χρήσεις γης «τορπιλίζει» τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις

του Θοδωρή Καραουλάνη

Όπως γράψαμε χθες στη Greenagenda.gr, μεγάλες είναι οι αλλαγές που έγιναν με τις χρήσεις γης στο πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα που ψηφίστηκε από τη Βουλή.

Οι πρώτες αντιδράσεις ακόμη και εντός βουλής αφορούσαν προβλήματα που θα δημιουργούνταν στις τουριστικές επενδύσεις. Μάλιστα αρκετά δημοσιεύματα αναφέρθηκαν σε επενδύσεις που τρέχουν όπως του Αστέρα ή της Κασσιόπης που πιθανόν να δημιουργηθούν προβλήματα. Η Greenagenda δεν υιοθέτησε αυτές τις συγκεκριμένες αναφορές καθώς δεν είχε επιβεβαιώσει τα στοιχεία.

Όμως μετά από ρεπορτάζ και συζητήσεις με παράγοντες της αγοράς επιβεβαιώνεται ότι, όσον αφορά τις τουριστικές επενδύσεις, δύο είναι οι μεγάλες αλλαγές που φέρνει το… πισωγύρισμα στο ΠΔ του 1987 για τις χρήσεις γης.

Η πρώτη αφορά τα σύνθετα τουριστικά καταλύματα, τα οποία είναι η «αιχμή του δόρατος» των μεγάλων τουριστικών projects που τρέχουν ήδη ή προγραμματίζονται για το επόμενο διάστημα. Με το νόμο 4269 του 2014 στις χρήσεις τουρισμού και αναψυχής εντάσσονταν και η κατοικία και η τουριστική κατοικία. Με αυτόν τον τρόπο ένα ΕΣΧΑΣΕ ή ένα ΕΣΧΑΔΑ, δηλαδή το ΠΔ που εγκρίνει το πολεοδομικό σχέδιο και την περιβαλλοντική μελέτη μίας μεγάλης τουριστικής επένδυσης, μπορούσε με τον ενιαίο χαρακτηρισμό «τουρισμός – αναψυχή» να προβλέπει δόμηση τόσο ξενοδοχειακών μονάδων όσο και κατοικιών σε μία περιοχή.

Το ΠΔ του 1987 όμως στην κατηγορία «τουρισμός – αναψυχή» δεν προβλέπει τη χρήση κατοικίας. Οπότε από τη στιγμή που ο πολεοδομικός σχεδιασμός πρέπει να γίνεται εφεξής με το ΠΔ του 1987, μία τουριστική επένδυση δεν μπορεί πλέον να ενσωματώνει κατοικίες. Θυμίζουμε επίσης ότι το Ειδικό Χωροταξικό Πλάισιο για τον Τουρισμό που επέτρεπε σε «συγκεκριμένες περιοχές» τέτοια σύνθετα τουριστικά καταλύματα έχει ακυρωθεί από το ΣτΕ και σήμερα εφαρμόζεται ακόμη το παλιό «χωροταξικό τουρισμού Σουφλιά». Η μόνο περίπτωση να μπορέσει να γίνει ένα σύνθετο τουριστικό κατάλυμα πλέον είναι να ακολουθηθεί διαφορετικός σχεδιασμός για περιοχές εντός της ίδιας επένδυσης, δηλαδή η μία να χαρακτηριστεί ως ξενοδοχείο και η άλλη ως κατοικία. Όμως επειδή η έκταση αυτή είναι πάντα εκτός σχεδίου, η δόμηση της κατοικίας πρέπει να είναι… μία κατοικία ανά κάποια στρέμματα (διαφορετικά για κάθε περιοχή της Ελλάδας). Και σε αυτήν την περίπτωση συνήθως η επένδυση δεν… βγαίνει! Αντίθετα με την τουριστική κατοικία επιτρέπεται μεγαλύτερη δόμηση, καθώς θεωρούνται αυτά τα κτίσματα (οι οικίες, δηλαδή οι βίλες, οι καμπάνες/bungalows κλπ) ως τουριστικές εγκαταστάσεις. Αυτό σημαίνει ότι οι μεγάλες τουριστικές επενδύσεις σε σύνθετα καταλύματα, αυτά δηλαδή που δεν έχουν μόνο ξενοδοχεία αλλά και άλλες χρήσεις, όπως η τουριστική κατοικία, δεν μπορούν πλέον να προχωρήσουν.

Η δεύτερη αλλαγή αφορά τα ξενοδοχεία εντός πόλεων.

Με το νόμο 4269 οι πόλεις χωρίζονταν σε τέσσερις βασικές ζώνες, πέρα από την ειδική ζώνη τουρισμού και αναψυχής (όπου αυτή υπάρχει): στην κατοικία Κ1, στην κατοικία επιπέδου γειτονιάς (Κ2), στην μικτή κατοικία/κατοικία ενδιάμεσου επιπέδου (ΜΚ) και στο πολεοδομικό κέντρο. Σε αυτές όσον αφορά τις χρήσεις τουρισμού, στην περιοχή Κ1 γενικά απαγορεύονταν αλλά επιτρέπονταν μόνο επί βασικών οδικών αρτηριών, στην κατηγορία Κ2 αντίστοιχα επιτρέπονταν Ξενοδοχειακά καταλύματα - ξενώνες μέχρι 50 κλίνες, στην περιοχή ΜΚ Ξενοδοχεία (κύρια ξενοδοχειακά καταλύματα, ενοικιαζόμενα δωμάτια, επιπλωμένα διαμερίσματα και ξενώνες νεότητας) μέχρι 100 κλίνες και στο πολεοδομικό κέντρο τα ξενοδοχεία επιτρέπονταν ελεύθερα χωρίς περιορισμούς.

Στο ΠΔ του 1987 όμως οι κατηγορίες είναι τρεις όπου επιτρέπονται ελεύθερα ξενοδοχεία στο πολεοδομικό κέντρο, στην περιοχή γενικής κατοικίας (που είναι χαρακτηρισμένη η συντριπτική πλειονότητα των αστικών περιοχών της χώρας) μόνο ξενοδοχεία μέχρι 100 κλίνες και ξενώνες, ενώ απαγορεύονταν πλήρως στην περιοχή αμιγούς κατοικίας.

Πρακτικά η αλλαγή σημαίνει ότι απαγορεύεται και πάλι η ίδρυση ξενοδοχείων στις παλιές «προνομιούχες» περιοχές αμιγούς κατοικίας που μπορούσαν με το νόμο 4269 να χαρακτηριστούν Κ2 και να μπορούν να ιδρυθούν μικρά, πολυτελή ξενοδοχεία πόλης. Επίσης μετά την αλλαγή δεν επιτρέπονται πλέον ούτε στη γενική κατοικία να ιδρυθούν επιχειρήσεις ενοικιαζόμενων δωματίων και επιπλωμένων διαμερισμάτων, παρά μόνο πλήρεις και οργανωμένες ξενοδοχειακές μονάδες!

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση